Δελτίο τύπου της ΚΟΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα, 8/6/2009

2009_05_25_syriza_teliki_small

2009_05_25_syriza_teliki_smallΤο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες του κόσμου της αριστεράς. Όμως πρέπει η συζήτηση και ο απολογισμός να είναι βαθύς και ουσιαστικός. Το αποτέλεσμα δεν προσφέρεται για άσκηση πίεσης στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από μόνιμους αντιπάλους του εγχειρήματος. Άλλωστε η εκτίναξη των προσδοκιών -που μας έθεσε υπό την κρίση όχι των προηγούμενων πραγματικών εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά των δημοσκοπήσεων προ ενός και πλέον έτους- οφείλεται απολύτως στην αριστερή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και στην πραγματική αντιπολίτευση στον δικομματισμό που άσκησε τα τελευταία χρόνια. Δεν γίνεται επομένως και να αποθεώνουμε τις δημοσκοπικές προσδοκίες και ταυτόχρονα να καταγγέλλουμε την αριστερή πολιτική που τις γέννησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, κάθε συνιστώσα του, και φυσικά και η ΚΟΕ, θα αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Η πολιτική αμφισημία, η θολή οριοθέτηση, η αδυναμία μετωπικής αντιπαράθεσης στο πολιτικό σύστημα, η πολυγλωσσία, οι εσωστρεφείς συγκρούσεις, οι αντικρουόμενες στρατηγικές, οι εσωκομματικές έριδες και φυσικά οι συνειδητά φυγόκεντρες δυνάμεις από το ενωτικό εγχείρημα της αριστεράς, είναι από τα εμπόδια που πρέπει να υπερβούμε. Χρειάζεται επομένως σεμνή και αυτοκριτική στάση. Παράλληλα χρειάζεται η δημοκρατική διαμόρφωση των πολιτικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της ενωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς που λέει ότι θα αλλάξει το τοπίο και το εννοεί.

Ο απολογισμός δεν μπορεί να γίνει υπό τον τρόμο των ειρωνικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών όσων φιλοδοξούν να χειραγωγήσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Με απόλυτη εμπιστοσύνη στην κατεύθυνση της ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες για την κοινωνία, θα συνεχίσουμε τον μακρύ και δύσκολο αγώνα. Πολλά μένουν να γίνουν για να αλλάξουν πραγματικά οι συσχετισμοί, για να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό, για να υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή.