Max Wright: “Πάντα υπάρχει ένα φλαμένκο να απολαύσουμε”

Συνέντευξη με τον Max Wright,
μέλος των Ojos de Brujo και των Ojos de Brujo SoundSystem

Οι Ojos de Brujo είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές σχήμα από την Ισπανία, διάσημο για την εκρηκτική προσέγγισή του στα φλαμένκο, τον κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό τους και, βέβαια, την ατμόσφαιρα γιορτής και ελευθερίας που δημιουργούν στις συναυλίες τους. Φέτος, κάποια από τα μέλη τους παρουσιάζουν ένα κάπως διαφορετικό σχήμα, που ξεκινάει από τους Ojos de Brujo, για να καταλήξει σε πιο ηλεκτρονικές και χιπ χοπ διαδρομές: τους Ojos de Brujo SoundSystem. Περιμένοντας την εμφάνιση των Ojos de Brujo SoundSystem, την πρώτη βραδιά του Resistance Festival 2008, συζητάμε με τον Max Wright (φωνή, beatbox και κρουστά) για τις διαφορές του σχήματος από το τυπικό line up των Ojos de Brujo, τη μουσική που σχεδιάζουν να παίξουν στην Ελλάδα και την αριστερή τοποθέτηση της μπάντας.

Οι Ojos de Brujo είναι πολύ γνωστοί στην Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό, όμως, εμφανίζεστε ως Ojos de Brujo SoundSystem, ένα σχήμα διαφορετικό. Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα για τις εμφανίσεις σας αυτές;

Αυτό που κάνουμε τώρα είναι σαν ένα ορχηστρικό σόου. Οι Ojos de Brujo SoundSystem είμαστε μερικοί μουσικοί των Ojos de Brujo που κάνουμε μια ζωντανή παράσταση στην οποία επιχειρούμε μια πιο ηλεκτρονική προσέγγιση του φλαμένκο. Αυτή είναι η ιδέα που προσπαθούμε να εξελίξουμε.

Πάντοτε αγαπούσαμε την ηλεκτρονική μουσική, αλλά με τους Ojos de Brujo δεν υπάρχει το περιθώριο να τη χρησιμοποιήσουμε. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με τους Ojos de Brujo SoundSystem. Βέβαια, άλλος ένας λόγος ύπαρξης των Ojos de Brujo SoundSystem είναι ότι η Μαρίνα δεν μπορεί να τραγουδήσει φέτος (ΣτΕ. αναφέρεται στην τραγουδίστρια της μπάντας, που απέχει από τις ζωντανές εμφανίσεις λόγω εγκυμοσύνης). Αυτό το σχήμα είναι ένας τρόπος να κρατηθεί η προσπάθειά μας ζωντανή, ένας τρόπος να συνεχίσουμε, κάνοντας ίσως και κάποιες ανακαλύψεις για τα σόου των επόμενων χρόνων. Το βλέπουμε σαν μια ευκαιρία που μας δίνεται να εξερευνήσουμε ένα πιο ορχηστρικό υλικό και μέσω αυτού να προσπαθήσουμε να περάσουμε καλά. Δεν είναι ένα σόου των Ojos de Brujo και είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να το καταλάβει αυτό, γιατί σε πολλές συναυλίες έχουμε δει ανθρώπους να έρχονται νομίζοντας ότι θα δουν τους Ojos de Brujo. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μουσικοί προερχόμαστε απ’ αυτούς, αλλά παίζουμε διασκευές από Ojos de Brujo και νέο υλικό.

Πώς το υποδέχεται αυτό ο κόσμος; Είπατε προηγουμένως ότι συχνά δεν είναι προετοιμασμένοι, περιμένουν κάτι άλλο.

Η υποδοχή είναι καλή, όταν ο κόσμος ξέρει ότι δεν θα δει τους Ojos de Brujo. Όταν περιμένουν να δουν τους Ojos de Brujo, μερικές φορές απογοητεύονται κι αυτό συμβαίνει, και είναι σημαντικό να το πούμε, επειδή από τη μεριά αρκετών διοργανωτών γίνεται το εξής: Όταν πηγαίνουμε σε φεστιβάλ, ανακοινώνουν ότι θα εμφανιστούμε ως Ojos de Brujo, για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη προσέλευση. Κι έτσι, κάποιος κόσμος έρχεται μ’ αυτό στο μυαλό του και απογοητεύεται, το βλέπει αντιφατικά.

Η κύριά μας σκέψη είναι οι άνθρωποι να ακούσουν το ινστρουμένταλ και να χορέψουν μ’ αυτό. Μην περιμένει κανείς να δει τους Ojos όπως τους ξέρει. Ως SoundSystem επιχειρούμε πολλά διαφορετικά πράγματα… Επιπλέον, χάρη στους SoundSystem, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα σωρό χώρες στις οποίες δεν είχαμε πάει ποτέ με τους Ojos de Brujo. Κι έτσι, μερικές φορές, συναντάμε κοινό που είναι πολύ ευτυχισμένο που μας βλέπει, ακόμα κι αν δεν είναι το κλασικό line up των Ojos de Brujo. Και ξυπνούν για να βρεθούν σε μια ατμόσφαιρα γιορτής, σε ένα πάρτι. Και, βέβαια, πάντα χορεύουμε, γιατί πάντα υπάρχει ένα φλαμένκο να απολαύσουμε!

Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα περιμένουν με ανυπομονησία να σας δουν. Τι να περιμένουν από την εμφάνισή σας στο Resistance Festival;

Κυρίως να περιμένουν διασκευές σε τραγούδια των Ojos de Brujo, γνωστά τραγούδια, αρκετά "πειραγμένα" όμως, πιο ηλεκτρονικά, με περισσότερα μπιτ, και με πολλά στοιχεία χιπ χοπ… Θα δούνε τέσσερις μουσικούς και μια χορεύτρια, όχι τους δέκα των Ojos de Brujo, και βέβαια όχι τη Μαρίνα, πρέπει να το ξαναπούμε αυτό.

Ξέρετε, βέβαια, ότι αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο μουσικό φεστιβάλ, είναι κυρίως πολιτικό και πολιτιστικό… Πώς νιώθετε, λοιπόν, που θα εμφανιστείτε σ’ αυτό;

Το ξέρουμε, και αισθανόμαστε μια χαρά, απόλυτα άνετοι. Είναι πολύ ξεκάθαρο για εμάς: η πολιτική μας τοποθέτηση ήταν και είναι αριστερή. Όλων μας οι καταβολές είναι τέτοιες, είτε ως άποψη φιλοσοφίας απέναντι στον κόσμο, είτε ως πιο οργανωμένος και συγκροτημένος πολιτικός προσανατολισμός. Ξέρεις, είναι κάτι που δεν μας είναι καινούριο. Και είναι, κατά τη γνώμη μου, ο μοναδικός εποικοδομητικός τρόπος για να σκέφτεσαι για τον κόσμο: το να είσαι κριτικός και αντικομφορμιστής, και, φυσικά, το να μην είσαι συντηρητικός. Γι’ αυτό και καθετί που βάζει μαζί μουσικούς και την ιδέα της προόδου είναι μια θετική προσέγγιση, όχι μόνο της πολιτικής αλλά και οτιδήποτε ζωντανού!

*Οι Ojos de Brujo SoundSystem εμφανίζονται την πρώτη μέρα του Resistance Festival 2008 (Παρασκευή, 11 Ιουλίου) μαζί με το ανερχόμενο ελληνικό σχήμα των Imam Baildi και τους Ska Bangies.

Τη συνέντευξη πήρε ο Ανδρέας Ιωαννίδης


Τα υπόλοιπα σχήματα του Resistance Festival 2008 με μια ματιά

Παρασκευή, 11 Ιουλίου

Imam Baildi

Μίγμα από πολλά και διαφορετικά ακούσματα, τζαζ με ολίγη από βαλκανική μουσική κι ένα άγγιγμα από χιπ χοπ μαζί με μπουζούκι –και, τέλος πάντων, πολλά ακόμη φαινομενικά αταίριαστα συστατικά που με μαγικό τρόπο καταφέρνουν να δέσουν αρμονικά μεταξύ τους–, η μουσική των Imam Baildi κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους. Η μπάντα έχει ξαναβρεθεί επί σκηνής μαζί με τους Ojo de Brujo με άκρως απολαυστικά αποτελέσματα.

Σάββατο, 12 Ιουλίου

Fun-Da-Mental

Μια εξαιρετικά πολιτικοποιημένη μπάντα μεταναστών δεύτερης γενιάς με έδρα το Λονδίνο, οι Fun-Da-Mental ντύνουν σκληρούς στίχους για τη βορειοαμερικάνικη κυριαρχία, το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία με χιπ χοπ και μουσικές επιρροές από όλο τον κόσμο. Τίτλος τιμής γι’ αυτούς η σωρεία απαγορεύσεων των τραγουδιών τους στη Μεγάλη Βρετανία.

Ρόδες

Άλλο ένα συγκρότημα που συνδυάζει επιτυχημένα πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, οι Ρόδες μπολιάζουν το χιπ χοπ με ηλεκτρονικά, φανκ και ροκ στοιχεία, για να φτιάξουν μερικά από τα καλύτερα τραγούδια που έχουμε ακούσει από ελληνική μπάντα τα τελευταία χρόνια. Μαζί με τους Fun’Da’Mental και τις Ρόδες θα εμφανιστούν και τα σχήματα Δαμόκλειος Σπάθη, Οργή.

Κυριακή, 13 Ιουλίου

Μάρθα Φριντζήλα, Βασίλης Μαντζούκης / Baumstrasse

Η Μάρθα Φριντζήλα είναι μια υπερδραστήρια παρουσία στα καλλιτεχνικά μας πράγματα, και πάνω απ’ όλα ερμηνεύτρια με εξαιρετικές δυνατότητες που ανθίζει στις συναυλίες. Στο Resistance Festival θα παρουσιάσει μαζί με τον Βασίλη Μαντζούκη και έξι ακόμα καλούς μουσικούς την προσωπική της δουλειά Baumstrasse.

Matisse

Από τις πιο ξεχωριστές και δυναμικές παρουσίες στην ελληνική αγγλόφωνη σκηνή, οι Matisse εμπνέονται από την αγγλική και αμερικάνικη εναλλακτική μουσική και κουβαλούν συναυλιακή πείρα δίπλα σε μεγάλα ονόματα, όπως η Tori Amos, οι James και ο Marilyn Manson, και σημαντικά ανοίγματα σε κοινά εκτός του ελληνικού. Τη συναυλία της Μάρθας Φριντζήλα και των Matisse ανοίγουν οι Coup de Grace.