Σύνοδος G8 στο Χοκάιντο εν μέσω διαδηλώσεων, του Γιώργου Τσίπρα

Ολοκληρώθηκε στο Χοκάιντο της Ιαπωνίας η Σύνοδος Κορυφής του G8. Εν μέσω της καταρρέουσας διεθνούς οικονομίας, της εκρηκτικής ανόδου των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα και της εκτόξευσης της πείνας και της φτώχειας, και της εντεινόμενης περιβαλλοντικής καταστροφής, οι 8 τα μόνα στα οποία συμφώνησαν ήταν… η καταδίκη του Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε και η προειδοποίηση κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα!

Για το ζήτημα της οικονομίας και των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα οι ηγέτες των 8 αρκέστηκαν σε ευχολόγια, ενώ για το περιβάλλον "δεσμεύτηκαν" να περιορίσουν κατά 50% τους σημερινούς ρύπους μέχρι το… 2050. Για τη Ζιμπάμπουε, όμως, βρέθηκε ο χρόνος να γίνει ειδική συνάντηση με τους ηγέτες 8 αφρικανικών χωρών με θέμα τις κυρώσεις κατά της κυβέρνησης Μουγκάμπε που "απειλεί το εμπόριο και τις επενδύσεις"… Πιο απονομιμοποιημένοι παρά ποτέ, οι ισχυροί της γης επέδειξαν στο Χοκάιντο την ολοκληρωτική αδυναμία τους, παρά την οικονομική και στρατιωτική τους ισχύ, να δώσουν την παραμικρή λύση στα τεράστια και οξυμμένα προβλήματα που μαστίζουν την ανθρωπότητα.

Διαδηλώσεις ενάντια στη σύνοδο έγιναν σε όλη την Ιαπωνία με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τη σκληρότητα, για την οποία άλλωστε φημίζονται οι γιαπωνέζικες αρχές. Δεκαεννέα Νοτιοκορεάτες αγροτοσυνδικαλιστές απελάθηκαν πίσω στη χώρα τους μόλις πάτησαν το πόδι τους στο Τόκιο θέλοντας να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ρυζιού και τις ανεξέλεγκτες ποιοτικά (μεταλλαγμένα κ.λπ.) αμερικανικές εισαγωγές. Η Σ. Τζορτζ, δημοσιογράφος της "Monde Diplomatique" και επίτιμη πρόεδρος της ΑTTAC, ανακρίθηκε για 4 ώρες μετά την άφιξή της και είχε συνεχή αστυνομική ακολουθία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες στο Σαπόρο, όπου έγινε και η μεγαλύτερη διαδήλωση, βρίσκεται και κάμεραμαν του Ρόιτερ.

Γιώργος Τσίπρας