Ματιές στον κόσμο

Βαράτε τους!

Image

Η εκδίωξη του δικτάτορα Μουσάραφ και η ανάληψη της κυβέρνησης από το σύζυγο της δολοφονημένης Μπεναζίρ Μπούτο σηματοδοτεί ένα σημαντικό αλλά εύθραυστο συμβιβασμό στο Πακιστάν. Έρχεται σε μια στιγμή όξυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά τις δολοφονικές επιθέσεις του αμερικανικού στρατού εναντίον αμάχων σε πακιστανικό έδαφος, που έχουν ξεσηκώσει αντιαμερικανικό μένος σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστική (και πρωτοφανής) είναι η εντολή που έδωσε ο νέος αρχηγός των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων στις μονάδες που εδρεύουν στα σύνορα: "Εάν από εδώ και στο εξής οποιοσδήποτε παραβιάσει το πακιστανικό έδαφος, ανοίξτε πυρ!". Οι Αμερικανοί σπεύδουν τώρα να απολογηθούν για τις επιθέσεις τους και δίνουν εγγυήσεις ότι δεν θα επαναληφθούν…


Δουλεία, τέλος

Image

Η νεπαλέζικη κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Μαοϊκών έθεσε εκτός νόμου το σύστημα δουλοπαροικίας της Haliya, ελευθερώνοντας 20.000 ανθρώπους από τα χέρια των τοκογλύφων και των γαιοκτημόνων. Σύμφωνα με το σύστημα της Haliya, που εφαρμοζόταν για δεκαετίες σε εννέα επαρχίες του Νεπάλ, οι τοκογλύφοι εξανάγκαζαν τους δανειζόμενους να καλλιεργούν τη γη τους μέχρι να ξεχρεώσουν. Ο υπουργός Ειρήνης και Ανοικοδόμησης και πρώην διοικητής των Μαοϊκών ανταρτών, Janardan Sharma, δήλωσε πως εφεξής όποιος εφαρμόζει αυτό το σύστημα θα τιμωρείται. Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δημιούργησε επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την επανένταξη των πρώην δουλοπαροίκων και των οικογενειών τους.


Image

Αυτή την εβδομάδα έκλεισαν 10 χρόνια από τη σύλληψη και φυλάκιση των "Πέντε Κουβανών" στις ΗΠΑ. Οι Γκεράρντο Χερνάντεζ, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονζάλες και Ρενέ Γκονζάλες συνελήφθησαν στο Μαιάμι, όπου παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα ακροδεξιών Κουβανών, που είχαν ήδη πραγματοποιήσει σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κούβα και προετοίμαζαν νέα χτυπήματα. Καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές (τρεις από αυτούς σε ισόβια) και παραμένουν φυλακισμένοι σε συνθήκες απομόνωσης. Την ίδια στιγμή, ο τρομοκράτης Ποσάδας Καρίλες, υπεύθυνος για την ανατίναξη αεροπλάνου των κουβανικών αερογραμμών και το θάνατο των 83 επιβατών του, κυκλοφορεί ελεύθερος και "τιμώμενος" στις ΗΠΑ!


Τελικά, ο Φράνκο ζει και βασιλεύει

Image

Ο Αρνάλντο Οτέγκι, ηγέτης της Βασκικής Πατριωτικής Αριστεράς, απελευθερώθηκε μετά από 15 μήνες κάθειρξης με τις κατηγορίες της "προσβολής του βασιλιά" (!) και της "εξύμνησης της τρομοκρατίας". Ο Οτέγκι δήλωσε ότι η σκέψη του είναι στο πλάι των εκατοντάδων Βάσκων αγωνιστών που παραμένουν φυλακισμένοι, κι ότι μόνο με διάλογο και διαπραγματεύσεις μπορεί να δωθεί πραγματική και δίκαιη λύση στο Βασκικό ζήτημα. Ταυτόχρονα, η ισπανική "δικαιοσύνη" ξεκίνησε νέο κύκλο διώξεων εναντίον της Πατριωτικής Αριστεράς: αυτή τη φορά στρέφεται εναντίον του ΕΗΑΚ, του Κομμουνιστικού Κόμματος των Βασκικών Εδαφών (που στις τελευταίες εκλογές πήρε 12,5% και εξέλεξε 9 βουλευτές), ενώ ήδη κηρύχθηκε παράνομο και το ιστορικό βασκικό κόμμα ΕΑΕ.


Η άλλη 11η Σεπτεμβρίου

Image

Στις 11/9 συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από το στρατιωτικό φασιστικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τη λαοπρόβλητη κυβέρνηση του Αλιέντε στη Χιλή. Ο πρόεδρος της Χιλής Αλιέντε μέχρι την τελευταία στιγμή είχε ψευδαισθήσεις για τη "νομιμοφροσύνη" του στρατού. Όταν όμως έγινε φανερή η επικράτηση των πραξικοπηματιών, αρνήθηκε κάθε διαπραγμάτευση μαζί τους (του πρότειναν την ασφαλή έξοδό του από τη χώρα, μαζί με την οικογένειά του), υπερασπιζόμενος την τιμή του και το λαό του. Ο Αλιέντε παρέμεινε στο προεδρικό μέγαρο που βομβαρδιζόταν από τους στρατιωτικούς και πέθανε με το όπλο στο χέρι.