Ματιές στον κόσμο

60 χρόνια προσφυγιάς και αγώνα

Image

Το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ γιόρτασε τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του. Ταυτόχρονα οι Παλαιστίνιοι, αλλά και οι φίλοι τους σε όλο τον κόσμο, τίμησαν την 60ή επέτειο από τη Νάκμπα – δηλαδή την Καταστροφή, τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους προκειμένου να στηθεί αυτό το κράτος-έκτρωμα, ο χωροφύλακας των ΗΠΑ στην περιοχή. Με διαδηλώσεις και εκδηλώσεις σ’ όλη τη γη, ο Παλαιστινιακός Λαός και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης διατράνωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν μέχρι τη δικαίωση: την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους, και την ίδρυση ενός ενιαίου, λαϊκού, δημοκρατικού κράτους.


Μην ανησυχείτε, δεν αλλάζει τίποτα

Image

Ενώ τελειώνει η κούρσα για την επιλογή των προεδρικών υποψηφίων στις ΗΠΑ, ο "προοδευτικός" Ομπάμα έσπευσε να υποσχεθεί στους Κουβανούς αντικαθεστωτικούς ότι θα διατηρήσει το εμπάργκο ενάντια στην Κούβα. Για να λάβει την πρέπουσα απάντηση σε καυστικό άρθρο του Φιντέλ Κάστρο: "Η μοναδική μορφή συνεργασίας που οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν σε άλλα έθνη συνίσταται στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων. Δεν διαθέτουν τίποτε άλλο. Αλλά δεν πρέπει να τις κατηγορούμε: η κοινωνία τους δεν διδάσκει τους γιατρούς της και τους τεχνικούς της και τους δασκάλους της να προσφέρουν ανιδιοτελή βοήθεια σε μια χώρα που την έχει ανάγκη".


Έφυγε ένα σύμβολο

ImageΤην προηγούμενη εβδομάδα το διεθνές και φιλιππινέζικο επαναστατικό κίνημα έχασε μια μεγάλη μορφή. Ο σύντροφος Κρισπίν Μπελτράν ήταν ηγετικό στέλεχος των συνδικάτων και της Αριστεράς στις Φιλιππίνες, και η ζωή του κυριολεκτικά ταυτίστηκε με την πορεία του λαϊκού και εργατικού κινήματος για πάνω από μισό αιώνα. "Τιμήθηκε" με φυλακές και βασανιστήρια από τη φασιστική δικτατορία του Μάρκος, αλλά και από τη σημερινή "δημοκρατική" κυβέρνηση της Αρόγιο. Ποτέ όμως δεν έσκυψε το κεφάλι, και γι’ αυτό αγαπήθηκε πολύ από την εργατική τάξη, που επανειλημμένα τον εξέλεξε ηγέτη των συνδικάτων της, και τρεις φορές βουλευτή. Θα ζει πάντα στους αγώνες!


Υπάρχουν πολιτικές λύσεις…
υπάρχει και η θάλασσα!

Image

Αυτή την εβδομάδα ο Λίβανος φαίνεται να επανέρχεται στην ομαλότητα, αφού απέτυχε η προσπάθεια της φιλοδυτικής κυβέρνησης να ματοκυλήσει τη χώρα και να αφοπλίσει την Αντίσταση. Η σθεναρή στάση της Χεζμπολάχ υποχρέωσε σε συμφωνία όλων των κομμάτων για την εκλογή του ουδέτερου Μισέλ Σουλεϊμάν στην προεδρία. Λίγες μέρες πριν ο Νασράλα ήταν σαφής: "Δεν είμαστε αδύναμοι ούτε φοβισμένοι. Δεν επιζητούμε την εξουσία και δεν θέλουμε να κάνουμε πραξικόπημα. Αν το θέλαμε, αύριο το πρωί κάποιοι θα ξυπνούσαν στη φυλακή, είτε θα είχαν πεταχτεί στη θάλασσα. Η πολιτική σύγκρουση πρέπει να βρει πολιτική λύση, για να βγούμε από το αδιέξοδο". θα δούμε αν τα τσιράκια της Δύσης πήραν το μήνυμα…


Image

Εκατομμύρια Νεπαλέζοι ξεχύθηκαν προχθές στους δρόμους του Κατμαντού και σε όλες τις πόλεις της χώρας, γιορτάζοντας την πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγμένης Συντακτικής Συνέλευσης, στην οποία πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό). Η σύγκληση της Συντακτικής Συνέλευσης σήμανε την επίσημη πράξη θανάτου της μοναρχίας και τη γέννηση ενός νέου Νεπάλ, ενάντια στις συνομωσίες των ντόπιων αντιδραστικών και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος, μα έχει ανοίξει, χάρη στην αφοσίωση, τους αγώνες και το σωστό προσανατολισμό των Νεπαλέζων κομμουνιστών. Η πρώτη Επανάσταση του 21ου αιώνα είναι γεγονός!