Ματιές στον κόσμο

263_maties_brasil2

Πρετεντέρη, Αλέκα & Σία, ετούτοι οι κουκουλοφόροι σας ξέφυγαν

263_maties_brasil2

Οξύνεται στη Βραζιλία η αντιπαράθεση μεταξύ του Κινήματος Ακτημόνων MST και της εξουσίας που, με τη βοήθεια των ελεγχόμενων από την ολιγαρχία ιδιωτικών ΜΜΕ, επιδίδεται σε εκστρατεία εναντίον του “εξτρεμιστικού” χαρακτήρα του MST. Εξτρεμισμός ονομάζεται η επιμονή του κινήματος να απαιτεί πραγματική αγροτική μεταρρύθμιση, και να καταγγέλλει τους πολυεθνικούς κολοσσούς και τη ντόπια ολιγαρχία, που εξακολουθούν να νέμονται την εύφορη γη ενώ οι ακτήμονες φυτοζωούν. Τώρα, που λόγω κρίσης εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους και στη Βραζιλία, το ενοχλητικό MST πραγματοποιεί μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα με το… ακραίο σύνθημα “Γη, Ψωμί, Δουλειά”. Δικαιολογημένη η αγανάκτηση της ολιγαρχίας και η προληπτική καταστολή!


Άντε τώρα να τους συμμαζέψεις…

263_maties_pakistan2

Ο Μουσάραφ, ελέω ΗΠΑ δικτάτορας του Πακιστάν, ξηλώθηκε πέρυσι. Η πιθανότερη διάδοχός του, Μπεναζίρ Μπούτο, δολοφονήθηκε. Και έτσι ο σύζυγός της, Αλί Ζαρντάρι (γνωστός και ως “κύριος 10%”, διότι αυτή τη μίζα χρέωνε για κάθε μεγάλο έργο!), βρέθηκε επικεφαλής του Πακιστάν. Όμως αρνήθηκε να αποκαταστήσει στη θέση του τον διωχθέντα από τη δικτατορία πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Το λαϊκό κίνημα απάντησε με μια “μεγάλη πορεία” από τις επαρχίες προς την πρωτεύουσα – και ο Ζαρντάρι αναγκάστηκε αυτή την εβδομάδα να υποχωρήσει. Τώρα όλοι περιμένουν να δουν αν ο αρχιδικαστής Τσαουντρί θα αρχίσει να σκαλίζει τις υποθέσεις εκατοντάδων Πακιστανών που παραδόθηκαν στις ΗΠΑ ως “τρομοκράτες” και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους…


Αχ, αυτοί οι Ιρλανδοί… συνέχεια δημιουργούν προβλήματα!

263_maties_ireland

Η αιματηρή επίθεση του περασμένου Σαββάτου ενάντια σε βρετανική βάση στη Βόρεια Ιρλανδία υπενθύμισε ότι ο στρατός της Αυτής Μεγαλειότητος ζει και βασιλεύει εκεί, ενώ όλο και περισσότεροι Ιρλανδοί διαφωνούν με τη συνέχιση της βρετανικής παρουσίας. Η επίθεση χρησίμευσε πάντως στους Βρετανούς ως πρόσχημα για να στραφούν ενάντια στο αριστερό πολιτικό κόμμα eirigi – το οποίο προφανώς θεωρείται επικίνδυνο διότι αρνείται το δίλημμα “ή συμβιβασμός, ή ένοπλη δράση” και δουλεύει για την οικοδόμηση ενός μαζικού λαϊκού κινήματος που “θα καταστήσει αδύνατη τη συνέχιση της βρετανικής κατοχής μα και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης”. Σε αρκετές φτωχές καθολικές συνοικίες της Β. Ιρλανδίας ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα επεισόδια μεταξύ νέων και βρετανικών δυνάμεων.


263_maties_salvador

Με 51,2% οι πρώην αντάρτες του Σαλβαδόρ θριάμβευσαν στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο υποψήφιος του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN), Μαουρίσιο Φούνες, κατάφερε να βγάλει μια ακόμη λατινοαμερικάνικη χώρα έξω από το μαντρί των ΗΠΑ. Η ψυχροπολεμική προπαγάνδα της ολιγαρχικής δεξιάς και των ιδιωτικών ΜΜΕ (“θα γίνουμε Βενεζουέλα”, “θα φέρουν τον κομμουνισμό”) έπεσε στο κενό. Όπως και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική, ο λαός του Σαλβαδόρ επιζητά μια προοδευτική και δημοκρατική ανάσα εν μέσω βαθιάς κρίσης και μετά από δεκαετίες ακραίας εκμετάλλευσης, φτώχειας και τρομοκρατικής καταπίεσης. Όπως είπε και στέλεχος της δεξιάς, “ιδού το αποτέλεσμα όταν επιτρέπεις στους χωριάτες να αποφασίζουν”!


Τελικά, θα πληρώσει κανείς άλλος;

263_maties_espana

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι πυκνώνουν από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε όλο το ισπανικό κράτος τις διαδηλώσεις ενάντια στο φόρτωμα της κρίσης στις πλάτες του κόσμου της δουλειάς: 50.000 στη Βαρκελώνη, 35.000 στη Σαραγόσα, 25.000 στη Μαδρίτη… παντού κατεβαίνουν στους δρόμους και απαιτούν ενωμένοι την απαγόρευση των απολύσεων και την άμεση και γενναία οικονομική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Μέσα στον τελευταίο χρόνο 800.000 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους. Όμως η “σοσιαλιστική” κυβέρνηση του Θαπατέρο προτιμά να ενισχύει με δημόσιο χρήμα τους… αναξιοπαθούντες τραπεζίτες, βιομηχάνους και μεγαλοεπιχειρηματίες. “Φτάνει πια – Δεν θα πληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση σας”, είναι η απάντηση των διαδηλωτών.