Οι διεθνείς ακτιβιστές του ISM στο στόχαστρο των ισραηλινών νεοναζί, του Ερρίκου Φινάλη

Τώρα πια πολύς κόσμος, ακόμη και στις ΗΠΑ, γνωρίζει το παλαιστινιακό χωριό Νιλίν, του οποίου οι κάτοικοι αγωνίζονται ενάντια στην κατασκευή του ισραηλινού Τείχους, που τους στερεί το μόνο αγαθό τους: τη γη. Η προηγούμενη Παρασκευή στο Νιλίν ξεκίνησε σαν άλλη μια “κλασική” ημέρα: οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται, οι Ισραηλινοί τους ρίχνουν δακρυγόνα και τους πυροβολούν, οι διεθνείς ακτιβιστές προσπαθούν με την παρουσία τους να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Μέσα σε ένα εξάμηνο, τα χειρότερα συνέβησαν τρεις φορές: στις 29/7/2008 οι Ισραηλινοί σκότωσαν με σφαίρα στο κεφάλι τον 10χρονο Αχμέντ Μουσά. Την επόμενη μέρα πυροβόλησαν τον 17χρονο Γιουσέφ Αμίρα, που πέθανε μία εβδομάδα αργότερα. Στις 28/12 πυροβόλησαν πισώπλατα τον 22χρονο Μοχάμεντ Ουαβάγιε. Ξεψύχησε τρεις μέρες αργότερα.

Η περασμένη Παρασκευή θα ήταν, τελικά, διαφορετική: το νέο δεν ήταν ότι και πάλι τραυματίστηκαν Παλαιστίνιοι από πραγματικά πυρά. Αλλά ότι ένα από τα νέου τύπου δακρυγόνα που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί (αθόρυβο, μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ταχύτητας) χτύπησε καταπρόσωπο τον Αμερικανό ακτιβιστή Τριστάν Άντερσον. Οι Ισραηλινοί δεν άφηναν, ως συνήθως, το νοσοκομειακό να περάσει – ώσπου συνειδητοποίησαν ότι ο βαριά τραυματίας είναι “διεθνής”. Ο Άντερσον, 38 ετών, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ισραηλινό νοσοκομείο, όπου δίνει μάχη για τη ζωή του. Τέτοιες μέρες πριν 6 χρόνια οι Ισραηλινοί δολοφονούσαν εν ψυχρώ την επίσης Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ρέιτσελ Κόρι, 23 ετών…

Οι ακτιβιστές του ISM (Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης, ιστοσελίδα: http://palsolidarity.org/) δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην Παλαιστίνη, προσπαθώντας να σταθούν αλληλέγγυοι, εφαρμόζοντας τις αρχές της μη βίας και ακολουθώντας τακτικές άμεσης δράσης. Το τελευταίο διάστημα γίνονται όλο και συχνότερα στόχος των Ισραηλινών νεοναζί, καθώς αποτελούν αγκάθι στο πλευρό της κατοχής και αποκαλύπτουν στη δυτική κοινή γνώμη τα “κατορθώματα” των σιωνιστών.

Ερρίκος Φινάλης