ΛΑΡΚΟ: Εργοδοτικά εγκλήματα, του Γιώργου Παπαϊωάνου

Για την κατάσταση με τα εργατικά ατυχήματα έχουμε αναφερθεί ξανά και, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν θα σταματήσουμε. Ζωές εργαζομένων συνεχίζουν να χάνονται καθημερινά, επειδή αδιαφορούν οι επιχειρηματίες, τα μεγαλοστελέχη των εταιριών, οι τζογαδόροι των χρηματιστηρίων και, φυσικά, οι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοί τους, αν θα τραυματιστούν ή θα σκοτωθούν μερικοί εργάτες. Ειδικά αν αυτός είναι ο απαραίτητος φόρος αίματος για λιγότερο κόστος, για περισσότερα κέρδη, για πιο φτηνή και ευέλικτη εργασία.

Στις 25 Αυγούστου, σκοτώθηκε στη δουλειά ένας εργαζόμενος της ΔΕΗ. Ποια είναι τα ψιλά γράμματα σε αυτή την είδηση; Ο εργαζόμενος ήταν συμβασιούχος, στάλθηκε να κάνει δουλειά εναερίτη, εκπαιδεύτηκε 15 μέρες, ενώ παλιότερα η απαιτούμενη εκπαίδευση ήταν 6 μήνες. Ατύχημα;

Στη ΛΑΡΚΟ, μέσα σε ένα μήνα, τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ο ένας στις 2 Αυγούστου, ο άλλος στις 26 κι ο τρίτος, στις 7 Σεπτέμβρη, έχασε τη μάχη που έδινε μετά το τελευταίο “ατύχημα”. Η ΛΑΡΚΟ έχει γίνει κάτεργο για τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που κάποιοι κάνουν τρελό πανηγύρι. Τι εννοούμε;

Πρώτο: Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι 14 διευθυντές της εταιρίας έγιναν 52! Τέτοια εγκράτεια μπροστά στην οικονομική κρίση! Κολλητοί υπουργών, δήμαρχοι, αδέλφια, ξαδέλφια, “πουθενάδες” (σύμφωνα με την πετυχημένη έκφραση του απολυμένου στη συνέντευξη που δημοσιεύουμε πιο κάτω), όλοι απομυζούν όσο μπορούν την εταιρία με μισθούς 5 ως 10 χιλιάδων ευρώ, πολυτελή αυτοκίνητα, πιστωτικές κάρτες και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή τους.

Δεύτερο: Οι κανονικοί εργαζόμενοι με δικαιώματα κοστίζουν. Κομμένες οι νέες προσλήψεις, ενώ το εργατικό δυναμικό που χρειάζεται εξασφαλίζεται μέσω εργολάβων, που πρόθυμα παρέχουν φτηνούς εργάτες χωρίς δικαιώματα.

Τρίτο: Με απίστευτα χρηματιστηριακά παιχνίδια και συναλλαγές, κατάφεραν να φεσώσουν πλήρως την εταιρία προς όφελος διεθνών ομίλων και τραπεζών. Γιατί ήταν πραγματικό κατόρθωμα ο ένας διευθυντής να δεσμεύει τις τιμές πώλησης σε χαμηλά επίπεδα και, από την άλλη μέρα, αυτές να εκτινάσσονται στη διεθνή αγορά, και ο επόμενος διευθυντής να σπάει τη δέσμευση ακριβώς τη στιγμή που αυτές άρχισαν να κατρακυλούν δραματικά λόγω της διεθνούς κρίσης. Τέτοια επιχειρηματικά τζιμάνια είναι τα golden –ή, ακριβέστερα, τενεκέ– boys της ΝΔ. Αποτέλεσμα; Περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ χασούρα για την εταιρία.

Τέταρτο: Η ΔΕΗ, από τη μια, είναι βασικός μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, από την άλλη, πουλάει ρεύμα στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ με όλο και μεγαλύτερες τιμές, επιτείνοντας την κατρακύλα της.

Πέμπτο: Έπειτα απ’ όλα αυτά, η συνέχεια είναι η κλασική. Το ξεπούλημα της εταιρίας. Μια μέρα πριν το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, άνοιγαν οι προσφορές για την πώληση της ΛΑΡΚΟ. Η πλήρης απαξίωση και εγκατάλειψη της εταιρίας έστρωσε το δρόμο για να φαίνεται σωτήρια λύση το ξεπούλημα. Ψιλά γράμματα το ποιος οδήγησε εκεί και γιατί.

Με όλα αυτά, μπορεί κανείς να έχει απορίες γιατί κανένας δεν ασχολήθηκε με μέτρα και κανόνες ασφαλείας, γιατί ξεχαρβαλώθηκαν οι εγκαταστάσεις, γιατί οδηγηθήκαμε σε 2 εργατικά ατυχήματα και 3 νεκρούς μέσα σε ένα μήνα;

Συζητώντας με απολυμένους της ΛΑΡΚΟ

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων, όπου αποκλείστηκε η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, πλησιάσαμε μια παρέα τριών νεαρών εργατών και ακολούθησε η παρακάτω συνομιλία:

Παιδιά, δουλεύετε στη ΛΑΡΚΟ;

Δουλεύαμε. Απολυμένοι είμαστε. Μας απολύσανε το Γενάρη.

Δουλεύατε, δηλαδή, σε εργολάβους για τη ΛΑΡΚΟ.

Ναι, σε εργολάβους.

Ο ένας από τους απολυμένους, ο Θοδωρής, μίλησε περισσότερο μαζί μας:

Εσείς κάνατε την ίδια δουλειά αλλά με άλλο καθεστώς εργασιακό;

Ακριβώς. Δουλεύαμε δίπλα δίπλα με τους μόνιμους εργαζόμενους. Κάναμε την ίδια δουλειά. Αλλά δεν παίρναμε τα ίδια λεφτά, παίρναμε πολύ λιγότερα. Ούτε είχαμε τα ίδια δικαιώματα. Ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά, για παράδειγμα, εμείς δεν παίρναμε. Ή και διάφορα επιδόματα.

Στο σωματείο σάς δέχονται; Σας γράφουν ως μέλη;

Δυστυχώς, όχι. Υπάρχει αδιαφορία για μας. Δεν εννοώ από τους συναδέλφους, τους μόνιμους. Μιλάω για τις διοικήσεις. Έτσι, πήγαμε κάποια στιγμή να φτιάξουμε σωματείο δικό μας. Απέλυσαν αμέσως ένα-δύο που το ξεκίνησαν. Και εκεί σταμάτησε, ο κόσμος φοβήθηκε.

Τι έχει γίνει τώρα στη ΛΑΡΚΟ;

Διώξαν τα πιο ικανά στελέχη της εταιρίας και κρατήσανε τους… πουθενάδες. Γιατί είναι πουθενάδες όλοι αυτοί που ήρθανε. Πρέπει να προσληφθούν εργάτες, μόνιμοι, να γίνουν όλοι μόνιμοι. Αλλά… εδώ έρχονται οι κύριοι βουλευτές για το θεαθήναι. Δηλαδή, δεν ξέρουν οι εργαζόμενοι πώς λειτουργεί το εργοστάσιο; Τι να τους πούνε αυτοί όλοι; Είναι άνθρωποι εκεί μέσα που έχουν φάει τα νιάτα τους, 30 και 35 χρόνια, στα καμίνια, στη χαλυβουργία, παντού, σε όλο το εργοστάσιο.

Για τα δύο τα παιδιά που χαθήκανε;

Εγώ τώρα, για τα παιδιά που χαθήκανε… Ό,τι και να πεις τώρα, αν δεν είσαι η μάνα και ο πατέρας, δεν μπορείς να το καταλάβεις.

Τα ήξερες τα παιδιά;

Ναι. Συνάδελφοι ήμασταν. Δουλεύαμε αρκετά χρόνια, ναι. Αλλά τι να πεις τώρα; Να γίνει έναυσμα τώρα, δύο θάνατοι μέσα σε ένα μήνα, για να ’χουμε πάλης ξεκίνημα, νέους αγώνες; Δεν έπρεπε να φτάσει εκεί το εργοστάσιο. Αφού δεν έχουνε μπει φυλακή κάποιοι, διευθυντές κι όλοι αυτοί, τι να λέμε τώρα; Όχι αυτόφωρο, αυτό που γίνεται, να πάνε για 48 ώρες και να φύγουνε. Γιατί μιλάμε περί εγκλήματος, δεν μιλάμε τώρα για μία κατάσταση η οποία ήτανε ένα λάθος του εργάτη, να πω φταίει ο ανθρώπινος παράγοντας. Το ξέρανε. Φταίει ο σχεδιασμός τους, βαδίζουνε βάσει οργανωμένου σχεδίου να την απαξιώσουν –όπως την απαξιώσανε– την εταιρία και να την πουλήσουν. Να ’ρθει ο κάθε Μυτιληναίος και να γίνει ιδιωτική. Όχι. Δεν θα τους περάσει και δεν πρέπει να τους περάσει πλέον.

Γιώργος Παπαϊωάνου


 

Η ΛΑΡΚΟ σε αριθμούς

  • Κάλυψη ΕΕ σε νικέλιο: 6-7%
  • Ποσοστό παγκόσμιας παραγωγής: 2%
  • Βασικοί μέτοχοι: ελληνικό δημόσιο, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ
  • Μονάδες: Λάρυμνα, Καστοριά, Εύβοια, Άγιος Ιωάννης, Σέρβια
  • Μόνιμοι εργαζόμενοι: 1.100
  • Εργολαβίες: 700
  • Χρέη προς δημόσιο, ΔΕΗ, τράπεζες: περίπου 150 εκατ. ευρώ
  • Προσφορές στη διαδικασία πώλησης: Η ολλανδική Cunico Resources Ν.V., η εκ Λουξεμβούργου Fevamonitico Sarl, η κυπριακή Panegean Ltd, η ρωσική Solway Industries LTD και οι ελληνικές Aktor S.Α., Hellenic Halyvourgia S.Α. και Mytilineos Holdings S.Α., ενώ δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση της συμμετοχής τους μια διεθνής επενδυτική τράπεζα κι ένας διεθνής όμιλος του μεταλλευτικού κλάδου.

 

Οικονομική ενίσχυση στην Ένωση Εργαζομένων

Με 500 ευρώ ενισχύει η Α.Κ. την Ένωση Εργαζομένων, που συνέβαλε καθοριστικά στον επιτυχή αγώνα ενάντια στην παράνομη και καταχρηστική απόλυσή της. Εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες της στη συνάδελφο Ελένη Σωτηρίου, εκπρόσωπο της Ένωσης Εργαζομένων στο Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, που από την πρώτη στιγμή και μέχρι τέλους στάθηκε στο πλάι της, και στον δικηγόρο της Κώστα Παπαδάκη.