Ιστορικής σημασίας διεθνής πρωτοβουλία του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό)

Συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΟΕ με τον Πρόεδρο Πρατσάντα

Στις 12 Ιούνη, αντιπροσωπεία της ΚΟΕ συναντήθηκε στο Κατμαντού με τον Πρόεδρο Πρατσάντα, ηγέτη του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό). Ήταν μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο έντονων πολιτικών διεργασιών και αλλεπάλληλων, εξαντλητικών συνομιλιών του Πρατσάντα με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για τη συγκρότηση της πρώτης μετεκλογικής κυβέρνησης. Στη διάρκειά της ο Πρατσάντα μίλησε, μεταξύ άλλων, για μια ιστορικής σημασίας διεθνή πρωτοβουλία: τη σύγκληση ενός Συνεδρίου στο Νεπάλ στο οποίο θα επιδιωχθεί η συμμετοχή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

Η ελληνική αντιπροσωπεία με την ηγεσία του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό).
Από αριστερά προς τα δεξιά: Σ. Ελληνιάδης (που κάλυψε δημοσιογραφικά
την αποστολή), Κ. Κωστόπουλος, πρόεδρος Πρατσάντα, Ν. Ταυρής,
Ρ. Ρινάλντι, Χ. Κατσούλας, Β. Τουλούμη και ο σύντροφος Κιράν.

Η συνάντηση με τον αδιαφιλονίκητο και χαρισματικό ηγέτη της πρώτης Επανάστασης του αιώνα μας έγινε σε θερμό και συντροφικό κλίμα. Ακολουθεί η καταγραφή της συζήτησης μεταξύ του Προέδρου Πρατσάντα και του Ρούντι Ρινάλντι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΟΕ.

Πρατσάντα: Καλώς ήρθατε. Πότε φτάσατε εδώ;

ΡΡ: Πριν από μια βδομάδα.

Πρατσάντα: Είναι πολύ ενδιαφέρον που συναντιόμαστε. Πώς σας φάνηκε το Νεπάλ και όλες αυτές οι τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν στη χώρα μας;

ΡΡ: Είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που βρισκόμαστε εδώ, γιατί εδώ γίνεται μια επανάσταση, η πρώτη του 21ου αιώνα. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό που έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε το λαό του Νεπάλ, το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), τους ηγέτες και τα στελέχη του Κόμματος, και να βρισκόμαστε εδώ, σε μια χώρα όπου εξελίσσεται μια επανάσταση. Είναι ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στη ζωή ενός κομμουνιστή. Στην Ευρώπη λίγα πράγματα είναι γνωστά για το Νεπάλ. Τώρα, μετά τη σπουδαία εκλογική σας νίκη, το Νεπάλ έχει αρχίσει να ακούγεται, και καταβάλλουμε προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα κίνημα αλληλεγγύης με τη νεπαλέζικη Επανάσταση. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας προσφέρω κάποια δώρα που φέραμε για εσάς…

Πρατσάντα: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

ΡΡ: Πρώτα από όλα, ο δίσκος της Φαιστού, γιατί θελήσαμε να σας προσφέρουμε κάτι από την αρχαία Ελλάδα. Ακόμη, σας φέραμε ένα βιβλίο με φωτογραφίες από το δικό μας λαϊκό στρατό, τον ΕΛΑΣ, που έδωσε μεγάλο αγώνα ενάντια στο ναζιφασισμό στη δεκαετία του ‘40. Δύο βιβλία του Μάο Τσετούνγκ τα οποία έχουμε εκδώσει εμείς, ένα CD με τραγούδια του ελληνικού κινήματος, τα υλικά του 2ου Συνεδρίου μας στο οποίο είχατε στείλει χαιρετισμό. Κι ένα βιβλίο για το Νεπάλ, την τελευταία έκδοση που έχουμε κάνει στην Ελλάδα και έχει τίτλο: "Νεπάλ, η πρώτη Επανάσταση του 21ου αιώνα". Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει κείμενα δικά σας, καθώς και κείμενα των συντρόφων Μπαταράι, Γκαουράβ και Κιράν.

Πρατσάντα: Σας ευχαριστώ!

ΡΡ: Ακόμα, σας δίνουμε και δύο αφίσες. Την πρώτη τη φτιάξαμε για την Πρωτομαγιά, και γράφει: "Έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη – Στο δρόμο του Νεπάλ, στο δρόμο της ανατροπής".

Πρατσάντα: Ωραία! Είναι πολύ ωραία αφίσα!

ΡΡ: Η δεύτερη αφίσα είναι για τα 90 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης και γράφει: "Η επανάσταση είναι νόμος της προόδου".

Πρατσάντα: Φέρατε πολλά πράγματα!

ΡΡ: Τελευταίο, αλλά μόνο σε σειρά κι όχι σε σημασία, ένα μήνυμα από το Καθοδηγητικό Όργανο της ΚΟΕ προς εσάς.

Πρατσάντα: Σας ευχαριστώ! Έμαθα ότι συναντηθήκατε με στελέχη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στο στρατόπεδο;

ΡΡ: Ναι, βέβαια. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση. Η αποστολή μας αποτελείται από 34 συντρόφους. Χθες κάναμε συνέλευση της αποστολής, την οποία παρακολούθησαν και σύντροφοι από το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), και άκουσαν ότι όλοι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι, ιδιαίτερα με την επίσκεψη στο στρατόπεδο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που βρεθήκαμε κοντά στο Λαϊκό Στρατό!

Πρατσάντα: Όπως ξέρετε, χάρη και στα στελέχη του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού γίνεται μια τεράστια αλλαγή στη χώρα μας. Ξέρετε ότι εμείς υποστηρίζουμε τη συνεχή επανάσταση, και εδώ έχει ολοκληρωθεί μόνο μία φάση της. Υπάρχει κάτι καινούριο, που είναι η εφαρμογή του Μαρξισμού-Λενινισμού-Μαοϊσμού στη χώρα μας, τον οποίο εφαρμόσαμε σε ολοκληρωμένη μορφή και τον αναπτύξαμε σύμφωνα με τις αναγκαιότητες του 21ου αιώνα. Αυτό έγινε και μέσα από την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, που ήταν ένα σύνθημα και αίτημα το οποίο θεμελιώσαμε την περίοδο του Λαϊκού Πολέμου, μαζί με το σύνθημα για τη Νέα Λαϊκή Δημοκρατία. Μέσα από την ειρηνευτική διαδικασία και τις εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση αποδείχτηκε ότι η τακτική και η στρατηγική μας ήταν σωστές, και μέσω αυτών αναπτύξαμε ακόμα παραπέρα την ιδεολογία μας. Δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον στο οποίο μπορέσαμε να συνθέσουμε όλη την αρνητική και θετική πείρα του 20ού αιώνα, και νομίζω ότι αυτό επηρεάζει ήδη όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Παρατηρούμε σημαντικές εξελίξεις στο κομμουνιστικό κίνημα της Νοτιοανατολικής Ασίας, κύρια στην Ινδία. Η σφαίρα και η ψήφος, δηλαδή ο συνδυασμός της σφαίρας και της ψήφου, οδήγησε την Επανάσταση σε μια νέα επιτυχία, που εξαπλώνεται τριγύρω. Όχι μόνο στην Ινδία, αλλά και στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες.

ΡΡ: Αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.

Πρατσάντα: Όμως ελπίζω ότι χάρη και στην επίσκεψή σας θα γίνει δυνατό να δημιουργηθεί ένα επίπεδο διαλόγου και στην Ευρώπη, στο κομμουνιστικό κίνημα της Ευρώπης. Πρέπει να αποκτήσουμε νέα πλαίσια συζήτησης. Προσπαθούμε πολύ να έρθουμε σε επικοινωνία με άλλα αριστερά κόμματα, όχι μόνο κομμουνιστικά, τα οποία για παράδειγμα ήρθαν στην εξουσία μέσα από εκλογές στη Λατινική Αμερική. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε σημαντικές συζητήσεις με έναν εκπρόσωπο του Τσάβες, που ήρθε εδώ. Και άλλα αριστερά κόμματα θέλουν να πραγματοποιήσουμε μια κοινή συνάντηση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό. Συμφωνήσαμε να έχουμε αυτή τη συνάντηση στις ΗΠΑ, όταν γίνει η σύνοδος του ΟΗΕ. Εκείνη τη στιγμή υπάρχει μια καλή πιθανότητα, γιατί στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα βρίσκεται η Νικαράγουα, οι Σαντινίστας. Πιστεύουμε ότι, παρόλο που δεν είναι κομμουνιστές, είναι δυνατό να έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτού του τύπου τα αριστερά κόμματα της Λατινικής Αμερικής;

ΡΡ: Υποστηρίζουμε αυτό το αριστερό ρεύμα. Πιστεύουμε ότι η Λατινική Αμερική είναι μια πολύ σημαντική περιοχή, στην οποία αναπτύσσονται μεγάλα μαζικά κινήματα, και αναδεικνύονται ακόμη και κυβερνήσεις που αντιτίθενται στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Έχουμε μεγάλους αγώνες στο Μεξικό, όπου για μήνες υπήρχε η Κομμούνα της Οαχάκα, έχουμε τον Τσάβες στη Βενεζουέλα και τον Μοράλες στη Βολιβία, όπου η ολιγαρχία έστησε ένα "δημοψήφισμα" για να αποσχίσει ένα κομμάτι της χώρας, και ίσως να πάνε σε εμφύλιο πόλεμο. Εκεί οι Αμερικάνοι θέλουν να φτιάξουν κάτι σαν τους Κόντρας στη Νικαράγουα τη δεκαετία του ‘80.

Πρατσάντα: Ναι, ναι, ακριβώς όπως στη Νικαράγουα.

ΡΡ: Και νομίζουμε ότι είναι ώριμο να οικοδομήσουμε τη Διεθνή Κοινότητα των Λαών, δηλαδή το μέτωπο των λαών που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους αντιδραστικούς. Οι κομμουνιστές πρέπει να ηγηθούν αυτής της Διεθνούς Κοινότητας των Λαών. Η Επανάστασή σας, το Κόμμα σας και εσείς προσωπικά μπορείτε να παίξετε έναν πολύ σημαντικό ρόλο σ’ όλα αυτά, στο διεθνές κομμουνιστικό και προοδευτικό κίνημα σ’ όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η γνώμη μας.

Πρατσάντα: Ναι, έχετε δίκιο. Έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε, και η Κεντρική Επιτροπή μας έχει ήδη συζητήσει σχετικά με τη μελλοντική διεξαγωγή ενός πολύ σημαντικού συνεδρίου του Κόμματός μας, στο οποίο θα καλέσουμε τους μαρξιστές-λενινιστές όλου του κόσμου. Πρέπει να συνθέσουμε την ιδεολογία μας σ’ ένα ανώτερο επίπεδο, να αγωνιστούμε ενάντια στον ιμπεριαλισμό στον 21ο αιώνα. Αυτός ο αιώνας θα ζήσει το νέο κύμα της Επανάστασης, και πρέπει να συνθέσουμε αυτή την ιδεολογία μέσα από όλη την εμπειρία –θετική και αρνητική– σ’ όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό θέλουμε να συγκαλέσουμε αυτό το συνέδριο, και να είναι ένα συνέδριο όχι μόνο των μαοϊκών συντρόφων, αλλά ολόκληρου του κομμουνιστικού κινήματος. Προσκαλούμε ήδη την οργάνωσή σας, γιατί έχουμε στενές σχέσεις, που φάνηκαν όταν είχατε το 2ο Συνέδριό σας. Ο σύντροφος Γκαουράβ μου έδωσε λεπτομερή αναφορά για όλες τις μέχρι τώρα επαφές και συζητήσεις. Στο συνέδριό μας θα προσκαλέσουμε όλα τα μαρξιστικά-λενινιστικά κόμματα που θέλουν την Επανάσταση, που θέλουν να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Τα κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να παίξουν καθοδηγητικό ρόλο στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό – μόνο όταν ένα κομμουνιστικό κόμμα παίξει ηγετικό ρόλο σ’ αυτό το ενιαίο μέτωπο, μόνο τότε ο αγώνας θα πετύχει. Γι’ αυτό στο επερχόμενο συνέδριό μας θέλουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο διεθνή προσανατολισμό, και να επιτύχουμε μια σύνθεση της ιδεολογίας μας σύμφωνη με τη συγκεκριμένη κατάσταση του πλανήτη.

ΡΡ: Νομίζω ότι έχουμε κοινές απόψεις. Είμαστε ενθουσιασμένοι, γιατί βλέπουμε ότι έχετε συγκεκριμένα σχέδια, κι ένα γεγονός σαν αυτό το συνέδριο που μας περιγράφετε θα είναι πολύ σημαντικό – ίσως το πιο σημαντικό γεγονός για το κομμουνιστικό κίνημα και για τους αντιρεβιζιονιστικούς αγώνες εδώ και πολλές δεκαετίες. Χαιρετίζουμε τα σχέδιά σας γι’ αυτό το συνέδριο, θα είμαστε εκεί, και θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να έχει επιτυχία.

Πρατσάντα: Εκ μέρους του Κόμματός μας, σας ευχαριστώ πολύ για τα ενθαρρυντικά σας λόγια.