Η αστυνομία δολοφονεί, εδώ και τώρα να αφοπλιστεί, του Μιχάλη Σιάχου

Το Σάββατο το βράδυ, το χέρι του ειδικού φρουρού σηκώθηκε, σημάδεψε και δολοφόνησε το 16χρονο Αλέξη γιατί… βρισκόταν στα Εξάρχεια. Η "πολιτική ηγεσία" έδωσε μια παράσταση για το κοινό με ψεύτικες παραιτήσεις και ακόμα πιο ψεύτικες συγγνώμες και έσπευσε να δηλώσει πως το περιστατικό ήταν "μεμονωμένο". Και επειδή τα τελευταία χρόνια τα "μεμονωμένα περιστατικά" αυξάνονται, κάνουμε μια μικρή αναδρομή για να μην ξεχαστούν τα θύματα αλλά ούτε οι δολοφόνοι. Θα αναφερθούμε μόνο στις δολοφονίες, γιατί, αν προσθέταμε και τα "μεμονωμένα περιστατικά" ξυλοδαρμών, αναίτιων συλλήψεων, τραυματισμών από σφαίρες κ.ο.κ., θα χρειαζόμαστε τόμο.

Νοέμβριος 1980: Δολοφονούνται από αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου η νεαρή εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο 26χρονος Ιάκωβος Κουμής. Και οι δύο σκοτώθηκαν με χτυπήματα από γκλομπ.

Αύγουστος 1985: Ο αστυνομικός Νίκος Σταθόπουλος πυροβολεί και σκοτώνει την Αμερικανίδα Κάθριν Τζον Μπουλ, 22 χρόνων, γιατί αρνήθηκε να γίνει έλεγχος στο αυτοκίνητό της.

Νοέμβριος 1985: Μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου πέφτει νεκρός στη Στουρνάρη από σφαίρα του αστυνομικού Αθ. Μελίστα ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς.

Φεβρουάριος 1986: Ο 17χρονος Μανώλης Κανδανολέων πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τρεις αστυνομικούς.

Μάρτιος 1990: Στην Πρέβεζα, ο αστυφύλακας Γρηγόρης Σπυράκος πυροβόλησε και σκότωσε το 15χρονο μαθητή Δημήτρη Κίκερη στην τουαλέτα "βιντεάδικου", που είχε επιχειρήσει να διαρρήξει.

Απρίλιος 1993: Ο αρχιφύλακας Ηλίας Σταματόπουλος σκότωσε εν ψυχρώ τον 25χρονο σερβιτόρο Γιάννη Τζίτζη σε μπαρ.

Ιανουάριος 1994: Ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει με 4 σφαίρες τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα, επειδή δεν σταμάτησε για εξακρίβωση στοιχείων.

Ιανουάριος 1996: Σε επιχείρηση-σκούπα κατά Αλβανών, στη Σκάλα Ωρωπού, ο αστυνομικός Διονύσης Καρακάιδος σκοτώνει έναν Αλβανό.

Ιούνιος 1996: Ο αγροφύλακας Αθ. Μάτος σκοτώνει τον 20χρονο Φαντίλ Ναμπούζι γιατί αποπειράθηκε να κλέψει δύο καρπούζια.

Νοέμβριος 1996: Σε "επιχείρηση" της αστυνομίας έξω από τη Λιβαδειά για τον εντοπισμό φυγόδικου, ο αστυφύλακας Δημήτρης Τρίμης πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής και σκότωσε το 45χρονο Τσιγγάνο Τάσο Μουράτη μπροστά στα μάτια ενός από τα τρία παιδιά του.

Αύγουστος 1998: Στον Πειραιά, ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο Ηλία Μέξη γιατί δεν σταμάτησε για έλεγχο.

Οκτώβριος 1998: Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης σκότωσε το 17χρονο Γιουγκοσλάβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος επισκεπτόταν με συμμαθητές του την Ελλάδα.

Φεβρουάριος 2000: Στη Λούτσα, ο υπαστυνόμος Θοδωρής Χαλουλάκος πυροβολεί αυτοκίνητο με τέσσερις νέους, γιατί "τους θεώρησε ύποπτους για διακίνηση ναρκωτικών". Η σφαίρα άφησε παράλυτο το 18χρονο μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη.

Μάρτιος 2000: Στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, ο 18χρονος ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ Νικόλαος Λεωνίδης έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Γιώργου Ατματζίδη, γιατί δεν σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο.

Οκτώβριος 2001: Στο Ζεφύρι, ο αστυφύλακας της Άμεσης Δράσης Γ. Τυλιανάκης πυροβόλησε στο κεφάλι τον Αθίγγανο Μαρίνο Χριστόπουλο, 21 ετών, γιατί δεν σταμάτησε σε μπλόκο.

Νοέμβριος 2001: Στην πλατεία Αμερικής, ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος πυροβόλησε στο κεφάλι τον 20χρονο Αλβανό Σεντγκάκ Σελνίκου μέσα σε καφετέρια, όταν έβγαλε μαχαίρι και "απείλησε" πέντε αστυνομικούς με τα όπλα στα χέρια.

Δεκέμβριος 2003: Ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης πυροβολείται στο κεφάλι από άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, γιατί το αυτοκίνητο που επέβαινε μαζί με δυο άλλους νεαρούς δεν σταμάτησε για έλεγχο.

Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008: Ο 15χρονος Αλέξανδρος Ανδρέας Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός στα Εξάρχεια από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Μιχάλης Σιάχος