Η Αριστερά στη Γαλλία ανιχνεύει και πάλι το δρόμο της κοινής παρέμβασης και δράσης

Ενώ η κυβέρνηση Σαρκοζί εντείνει την επίθεση ενάντια στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα του γαλλικού λαού, και εν μέσω αυξανόμενων εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων, η γαλλική Αριστερά στρέφεται και πάλι στις θετικές παραδόσεις της κοινής δράσης. Το παράδειγμα της νίκης που επιτεύχθηκε στη μάχη για το ευρωσύνταγμα (χάρη στην ενθουσιώδη κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων ανένταχτων που στελέχωσαν τις λαϊκές επιτροπές βάσης για το “όχι”) έχει σημαδέψει τις συνειδήσεις. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία, που υπόκεινται καθημερινά την αντιδραστική δεξιά πολιτική, πιέζουν και απαιτούν την οικοδόμηση ενός ενιαίου πολιτικού μετώπου όλων των δυνάμεων που θέλουν μια ριζικά διαφορετική πορεία.

Πρόσφατα συναντήθηκαν και εξέδωσαν κοινή διακήρυξη όλα σχεδόν τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς: από το Γαλλικό Κ.Κ., τους αποχωρήσαντες από το σοσιαλιστικό κόμμα και οργανώσεις εναλλακτικών, έως το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα και το μαρξιστικής-λενινιστικής προέλευσης Κ.Κ. Εργατών Γαλλίας.

Ενωτική Διακήρυξη της γαλλικής Αριστεράς

Τα κόμματα και τα κινήματα που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο μιας ομάδας εργασίας για τις περιφερειακές εκλογές, διακηρύσσουμε τα ακόλουθα:

Μπροστά σε μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την εντεινόμενη επίθεση της Δεξιάς και της εργοδοσίας ενάντια στο σύνολο των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, καλούμε σε όλο και μεγαλύτερη, όλο και πιο ενωτική υποστήριξη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και τους αγώνες, στην προοπτική μιας πολιτικής και κοινωνικής αναμέτρησης με την εξουσία και την εργοδοσία. Το διακύβευμα είναι το να υποστεί, επιτέλους, μια ήττα αυτή η αντιδραστική εξουσία. Τα θέματα δεν λείπουν: η ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων, ο πολλαπλασιασμός των απολύσεων, η εργασία τις Κυριακές, η επισφάλεια στη δουλειά και στις συνθήκες ζωής, η αμφισβήτηση του δικαιώματος στις σπουδές για όλους και όλες, η αύξηση των νοσηλίων, το πισωγύρισμα στις λαϊκές ελευθερίες, οι μαζικές απελάσεις μεταναστών εργαζομένων… Πολλές διαδηλώσεις, κοινωνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες ξεδιπλώνονται μετά το τέλος του καλοκαιριού. Υποστηρίζουμε από κοινού τις λαϊκές ψηφοφορίες ενάντια στην αλλαγή του καθεστώτος στα ταχυδρομεία, τη διαδήλωση για τα δικαιώματα των γυναικών στις 17 Οκτώβρη, τις πορείες για το δικαίωμα στη δουλειά, ενάντια στην επισφάλεια και τις απολύσεις, ή τις πρωτοβουλίες που έρχονται ως απάντηση στη σύνοδο της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές.

Η κρίση του καπιταλισμού, οικονομική και οικολογική, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, διαψεύδοντας τις συζητήσεις περί ανάκαμψής του και περί απόκτησης ηθικής, που αποσκοπούν στην εξαπάτηση του λαού. Τα κράτη διένειμαν εκατοντάδες δισεκατομμυρίων ευρώ ή δολαρίων στους υπεύθυνους για τη χρηματοπιστωτική κρίση. Απαιτούν τώρα από το λαό και τους εργαζόμενους να πληρώσουν το λογαριασμό για τις τράπεζες, να πληρώσουν εκ μέρους των ρυπαντών. Η οικολογική κρίση οξύνεται, τροφοδοτούμενη από την παραγωγικίστικη λογική του καπιταλισμού: κλιματική υπερθέρμανση, εξάντληση των φυσικών πόρων και των καλλιεργήσιμων γαιών, μολύνσεις. Αυτή η κρίση θέτει σε κίνδυνο τα μέσα ύπαρξης εκατομμυρίων ανθρώπινων όντων και απειλεί σοβαρά τη βιοποικιλότητα. Ενώ η κατάσταση απαιτεί επείγοντα μέτρα, οι μεγαλόστομες διακηρύξεις των κυβερνώντων δεν ακολουθούνται από τις ανάλογες πράξεις. Θέλουμε να έρθουμε σε ρήξη με αυτή την όλο και πιο τρελή λογική του παραγωγικίστικου καπιταλισμού. Θέλουμε μια πολιτική που αμφισβητεί τη λογική του κέρδους, προκειμένου να ικανοποιήσει τις πλέον βασικές και διαρκείς ανάγκες του λαού.

Απέναντι σε έναν όλο και πιο βάρβαρο και αδίστακτο καπιταλισμό και σε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να επιταχύνει το ρυθμό των επιθέσεών της, τίποτα δεν πρέπει να αναστείλει την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής λύσης, σε πλήρη αντιδιαστολή με τη λογική του καπιταλιστικού και παραγωγικίστικου συστήματος. Σε αυτή τη βάση, πρέπει να εργαστούμε για να κερδηθεί η πλειοψηφία των εργαζομένων και των πολιτών από μια αγωνιστική Αριστερά που θα ανοίγει προοπτικές. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας!

Όμως, αντίθετα, απέναντι στην αποφασιστικότητα της σαρκοζικής εξουσίας, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας προσπάθειας διολίσθησης της Αριστεράς προς τα δεξιά, με την απόπειρα οικοδόμησης μιας συμμαχίας της κεντροαριστεράς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Δημοκρατικό Κίνημα και την Ευρώπη-Οικολογία ενόψει των ερχόμενων περιφερειακών εκλογών. Δηλαδή, μιας Αριστεράς που πάει όλο και πιο δεξιά και κινδυνεύει να συμβάλλει στις μελλοντικές εκλογικές νίκες της Δεξιάς, όπως αποδεικνύει, δυστυχώς, και η περίπτωση της Ιταλίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δυνάμεις που αποτελούν την αντιφιλελεύθερη και αντικαπιταλιστική Αριστερά έχουν το καθήκον να κάνουν κάθε τι δυνατό για να αντιπαλέψουν τη Δεξιά και να υποδείξουν έναν άλλο δρόμο: μια πολιτική διέξοδο που επιτρέπει την εφαρμογή ενός προγράμματος για τις περιφέρειες το οποίο να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, όπως αυτές αναδεικνύονται από τις κινητοποιήσεις, ενός προγράμματος για τις περιφέρειες πραγματικά εναλλακτικού απέναντι στο φιλελευθερισμό και τον παραγωγικισμό.

Πρόκειται, γενικά, όχι μόνο για την ανάγκη αντίστασης στην πολιτική επίθεση της Δεξιάς και του φιλελευθερισμού, για την υπεράσπιση των αναγκών του κόσμου της δουλειάς, για την ενθάρρυνση των αντιστάσεων, αλλά για κάτι παραπάνω: για την ανατροπή του συσχετισμού των δυνάμεων στις κάλπες και τους αγώνες. Σε αυτή τη φάση, γνωρίζουμε ότι μεταξύ μας υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για πληθώρα θεμάτων. Είναι γνωστές, και δεν προσπαθήσαμε να τις αποφύγουμε κατά τη συνάντησή μας. Δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε τις κυρίαρχες αποφάσεις καθενός από τα κόμματά μας. Όμως αποφασίζουμε να συστήσουμε ένα κοινό πανεθνικό πολιτικό πλαίσιο συζήτησης προκειμένου να διερευνήσουμε την πιθανότητα να πάμε μαζί στις περιφερειακές εκλογές.

Γι’ αυτό, τα κόμματα και τα πολιτικά ρεύματα που συγκεντρωθήκαμε σήμερα συμφωνήσαμε για μια επόμενη συνάντηση της ομάδας εργασίας για τις περιφερειακές εκλογές. Η συνάντηση αυτή θα έχει ως πρώτο καθήκον τη δημιουργία ενός ημερολογίου που θα επιτρέψει τη διοργάνωση των συζητήσεων για όλα τα θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν προκειμένου να επέλθει μια συμφωνία.

Είναι ένα πρώτο, αλλά σημαντικό βήμα, δεδομένου ότι τα διακυβεύματα αυτών των εκλογών δεν είναι μόνο περιφερειακής αλλά και εθνικής σημασίας. Μαζί, μπορούμε να συμβάλουμε στην ανατροπή του συσχετισμού των δυνάμεων μεταξύ Δεξιάς-εργοδοσίας και λαϊκών τάξεων, στους αγώνες και στις κάλπες.

Υπογράφουν:

  • Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF)
  • Ενωτική Αριστερά (GU)
  • Κόμμα της Αριστεράς (PG)
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας (PCOF)
  • Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝΡΑ)
  • Οι Εναλλακτικοί (Les Alternatifs)
  • Κοιν. & Οικολ. Εναλλακτική Ομοσπονδία (FASE)

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης, με την ιδιότητα του παρατηρητή, αντιπροσωπείες του Κοινωνικού Φόρουμ των Λαϊκών Συνοικιών (FSQP) και της Εργατικής Πάλης (LO).