ΕΥΡΩΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…, του Γ.Α.

Ευρωδημοκρατία…

του Γ.Α.

Την περασμένη Τρίτη δύο Βάσκοι, ο Igor Portu και ο Mattin Sarasola, συνελήφθησαν από την ισπανική αστυνομία κατηγορούμενοι ότι είναι μέλη της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Την επόμενη μέρα ο Igor Portu μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ντονόστι και εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ιδού οι λόγοι εισαγωγής στο νοσοκομείο: «Δύο πλευρά σπασμένα, διάτρηση πνεύμονα, αιμορραγία στο αριστερό μάτι, μώλωπες και τραύματα σε όλο το σώμα». Ο δεύτερος συλληφθείς κρατείται (και, το πιθανότερο, επίσης βασανίζεται) στο αρχηγείο της αστυνομίας.

Στο μεταξύ, δόθηκε στη δημοσιότητα καταγγελία του σήμερα προφυλακισμένου Gorka Lupianez Mintegi, ενός ακόμη Βάσκου που είχε συλληφθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2007 και επί 8 ημέρες θεωρούνταν «εξαφανισμένος». Στην πολυσέλιδη αναφορά του περιγράφει με λεπτομέρεια τα βασανιστήρια που υπέστη αυτές τις 8 ημέρες που κρατούνταν μυστικά. Μεταξύ άλλων: συνεχείς ξυλοδαρμοί, ορθοστασία επί μέρες με κουκούλα στο κεφάλι, ηλεκτροσόκ, πνιγμός (aquapark, όπως έχουν ονομάσει οι ισραηλινοί αυτή τη μέθοδο βασανισμού), ασφυξία με πλαστική σακούλα στο κεφάλι, εικονική εκτέλεση, βιασμός (εισαγωγή γκλομπ στον πρωκτό), το βασανιστήριο του «νευρικού άγγελου» (άλλη μια ισραηλινή εφεύρεση: ο κρατούμενος γυμνός, τα χέρια σε έκταση, περιχύνεται συνεχώς με παγωμένο νερό).

Την ίδια στιγμή, παραμένουν προφυλακισμένοι όλοι οι ηγέτες του Μπατασούνα και της νεολαίας του, κατηγορούμενοι ότι… υπάρχουν. Είτε με Αθνάρ, είτε με Θαπατέρο, η Πατριωτική Αριστερά της Χώρας των Βάσκων, δηλαδή ένα μαζικό λαϊκό κίνημα, ταυτίζεται με την «τρομοκρατία» και γίνεται υποκείμενο της πιο βίαιης αντιδημοκρατικής και απάνθρωπης καταστολής.

Όλα αυτά συμβαίνουν τον 21ο αιώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δίνει μαθήματα δημοκρατίας στον υπόλοιπο κόσμο. Να τη χαίρονται την Ευρώπη οι υποστηρικτές της, κριτικοί και μη. Αλλά τουλάχιστον ας μην απορούν όταν η οργή ενός λαού, που τίθεται εκτός νόμου από το ισπανικό κράτος με τις ευλογίες της ΕΕ και ενώ η ευρωπαϊκή αριστερά ποιεί τη νήσσα, παίρνει σάρκα και οστά…