Ελένη Σωτηρίου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: Πείσμα και αγώνας ενάντια στους νεκροθάφτες των εργαζόμενων, του Ν.Τ.

Δίπλα στους εργαζόμενους και τη γενιά των 700 ευρώ, μαζί με τις αγωνιζόμενες γυναίκες, στο πλάι των απολυμένων και των εργατών που ζουν με το άγχος της ανεργίας, βρέθηκε από τις πρώτες μέρες της παρέμβασής της ως υποψήφιας ευρωβουλευτή η Ελένη Σωτηρίου.

Ήταν εκεί, έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης, όταν οι απολυμένοι της SIEMENS κατέβηκαν από τη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας δουλειά. Οι εργαζόμενοι φώναξαν “Σκάνδαλα εσείς, χωρίς δουλειά εμείς”, “Δώσαμε πολλά, δώστε μας δουλειά”. Η υποψήφια ευρωβουλευτής στην παρέμβασή της τόνισε: “Σε λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομίας συσκέπτεται με τους τραπεζίτες για το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων. Λεφτά δικά μας, τα οποία στην ουσία χαρίζονται στις τράπεζες. Με αυτή τη συγκέντρωση απαιτούμε να δοθεί τώρα το αναγκαίο ποσό από αυτά τα λεφτά για να ξανανοίξει το εργοστάσιο της SIEMENS. Και αυτό να γίνει για κάθε εργοστάσιο που κλείνει. Κανένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά. Διάσωση των θέσεων εργασίας, κι όχι των προκλητικών τραπεζικών κερδών”.

Μαζί με το δίκτυο συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ, η Ελένη Σωτηρίου πήρε μέρος στις παρεμβάσεις στη Vodafone, στην Teleperformance και στη ΔΕΛΤΑ. Εκεί όπου η γενιά των 700, 500, 400 ευρώ ζει τον εργασιακό μεσαίωνα. Η Vodafone δεν επέτρεψε την είσοδο στο κλιμάκιο των συνδικαλιστών. “Οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες καταργούνται από την πολυεθνική” σχολίασε η υποψήφια ευρωβουλευτής. Για να συμπληρώσει με νόημα: “Επιτρέπονται μόνον τα εξοντωτικά ωράρια, η εντατικοποιημένη εργασία, οι απολύσεις, ενδεχομένως και οι υποκλοπές”. Στην εταιρεία Teleperformance ο Αλέξης Τσίπρας και η Ελένη Σωτηρίου συζήτησαν με τους εργαζόμενους, κατήγγειλαν το “καθεστώς γαλέρας” και έδωσαν το μήνυμα ενός αποφασιστικού όσο και επίμονου αγώνα για να ανατραπεί. Η Ελένη Σωτηρίου, ιδιωτική υπάλληλος η ίδια και μέλος του Δ.Σ. στο Σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τόνισε τη μεγάλη σημασία της συγκρότησης και του δυναμώματος πρωτοβάθμιων σωματείων σε αυτούς τους χώρους. Στο ίδιο ζήτημα εστίασε και την ομιλία της στους εργαζόμενους στη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ. Σε ένα χώρο με 5.000 εργαζόμενους δεν υπάρχει Σωματείο – “χάρη” στην τρομοκρατία που άσκησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος.

Σημαντική ήταν η επίσκεψή της και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που σήμερα ανήκουν στη γερμανική KRUPS, μαζί με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο και κλιμάκιο συνδικαλιστών. Το Προεδρείο του Σωματείου των εργατών έκφρασε τη μεγάλη αγωνία όλων των εργαζομένων για τις θέσεις εργασίας. Το ναυπηγείο, που απασχολεί 1.400 εργαζόμενους σήμερα και από το οποίο “τρώνε ψωμί” χιλιάδες ακόμη οικογένειες, δεν έχει πλέον παραγγελίες. Κατασκεύασε με απόλυτη επιτυχία τρία υποβρύχια (αντίθετα, το ένα που κατασκευάστηκε στη Γερμανία είναι το γνωστό υποβρύχιο που γέρνει!), αλλά άλλη δουλειά “δεν μπήκε” εδώ και έξι χρόνια. Την ίδια στιγμή, το Ναυπηγείο απειλείται από ένα απαράδεκτο πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάλογο με αυτά με τα οποία μεθοδεύτηκε το ξεπούλημα της Ολυμπιακής. Η Ελένη Σωτηρίου δεσμεύτηκε, αν εκλεγεί, να αγωνιστεί για την ακύρωση αυτού του προστίμου. Ταυτόχρονα, τέθηκε με έμφαση η ανάγκη ενίσχυσης της ναυπηγικής βιομηχανίας και το πέρασμα της στον έλεγχο του Δημοσίου. “Να ναυπηγηθούν εδώ, στο Σκαραμαγκά, σύγχρονα πλοία για την ακτοπλοΐα, αντί για τα σαπάκια στις άγονες γραμμές, που παίρνουν τόσα εκατομμύρια επιδοτήσεις!”, είπε ο Αλέκος Αλαβάνος. “Η δύναμη των εργαζομένων είναι ο ενωτικός αγώνας”, συμπλήρωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής. Ο πρόεδρος του Σωματείου απάντησε ότι και η δική του παράταξη (ΠΑΣΚΕ) αντιμετωπίζει πλέον θετικά το αίτημα της εθνικοποίησης, παρότι στο παρελθόν είχε άλλη άποψη, καθώς η εθνικοποίηση είναι η λύση για να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει πίεση προς το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποκτήσει ευρύτερη υποστήριξη το αίτημα αυτό!

Μαζί με το δίκτυο γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, η Ελένη Σωτηρίου βρέθηκε δύο φορές (τη μία μαζί με τις βουλευτίνες Λίτσα Αμανατίδου και Άννα Φιλίνη) στο πλάι της άγρια κακοποιημένης γυναίκας από την Καλάματα, της οποίας ο πρώην σύζυγος έκοψε τα άκρα… Κατήγγειλαν την πρωτοφανή αγριότητα και τη βία κατά των γυναικών, που συνεχίζεται και εντείνεται στις κοινωνίες μας, και το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας. Μέσα στο γυναικείο κίνημα υπάρχει και θυμός, αλλά και μεγάλη αποφασιστικότητα. Το επιβεβαίωσε και πρόσφατα η συναυλία αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, που είχε μεγάλη επιτυχία και την παρακολούθησαν πάνω από 1.500 άνθρωποι.

Ν.Τ.

Επισκεφθείτε το blog της Ελένης Σωτηρίου
http://sotiriou.koel.gr