δείτε… διαβάστε…

δείτε…

ImageΧωρίς Μουσική

Σκηνοθεσία-μουσική: Κώστας Γάκης, παίζουν: Ιωάννα Αγγελίδη, Κώστας Γάκης, Γεωργία Γεωργόνη, Μαρία-Δάφνη Καμμένου σε συλλογικό κείμενο.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον "low budget" μιούζικαλ με πολιτική χροιά, ερμηνευμένο με κέφι από τους τέσσερις πρωταγωνιστές του, και αναζωογονητικά μακριά από τις τηλεοπτικής αισθητικής θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων χρόνων. Ένα κουαρτέτο διαλύεται όταν ο συνθέτης του αρνείται να θέσει τη μουσική του στην υπηρεσία της απολυταρχικής κυβέρνησης. Ο συνθέτης θα βρεθεί εξόριστος σε ένα φάρο και οι συνεργάτιδές του θα περάσουν στη μουσική παρανομία.

*Η παράσταση δίνεται κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, τηλέφωνο 210 9212900), έως τις αρχές Γενάρη του 2009.


ImageΔύο εκδηλώσεις για τον Μπρεχτ

Θεατρικά τραγούδια του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική των δύο σημαντικότερων συνθετών του, Χανς Άισλερ και Κουρτ Βάιλ. Τραγούδια από την Όπερα της Πεντάρας, το Happy End, το Berliner Requiem και το Μαχαγκόνι του Βάιλ, από τη Μάνα, τον Σβέικ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το The Hollywood Songbook του Άισλερ, εμβόλιμα κείμενα που φωτίζουν την ιστορία τους και video-art, σε μια μουσική παράσταση-διάλεξη αφιερωμένη στα 110 χρόνια από τη γέννηση του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο βαρύτονος Κωστής Ρασιδάκις και η σοπράνο Μαρία Μηλολιδάκη. Πιάνο: Αφροδίτη Στυλιανίδου. Τρομπόνι: Παύλος Τριανταφυλλίδης. Κείμενα και αφήγηση: Νάντια Βαλαβάνη. Video-art: Έλσα Τριβιζάκη και Αλέξης Στηλ.


διαβάστε…

ImageΓιώργος Σταμάτης

Ο νεοφιλελεύθερος εναγκαλισμός του Πανεπιστημίου

96 σελίδες, εκδόσεις ΚΨΜ

Μια σειρά από άρθρα του Γιώργου Σταμάτη που διαπραγματεύονται ζητήματα εκπαίδευσης υπό το φως των πρόσφατων κινητοποιήσεων ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Εξετάζονται οι συνέπειες της αναθεώρησης αυτής, αλλά και τα ζητήματα της αξιολόγησης, των συγγραμμάτων, του πανεπιστημιακού ασύλου κ.ά. Μια χρήσιμη έκδοση που συγκεντρώνει επιχειρήματα εναντίον των θιασωτών της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης.