Πώς 59 Hummer εκσυγχρονίζουν την παιδεία, του Ε.Φ.

Ο "εκσυγχρονισμός" του εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι προνόμιο των ευρωπαϊκών χωρών. Η κυβέρνηση του Μεξικού προώθησε νόμο για την "αξιολόγηση" των εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα περιόρισε τις ήδη πενιχρές δαπάνες για την παιδεία με στόχο "τον εξορθολογισμό του συστήματος". Βρήκε και ωραίο όνομα για την πολιτική της: "Συμμαχία για την Ποιότητα της Εκπαίδευσης". Η ηγεσία της επίσημης ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών έσπευσε να ενταχθεί στη… συμμαχία, απειλώντας με τιμωρίες όσους δασκάλους αντιδράσουν! Όμως οι δάσκαλοι του Μεξικού, που φυτοζωούν με μισθούς πείνας και επιτελούν το λειτούργημά τους κάτω από άθλιες συνθήκες, έχουν μεγάλη ιστορία αγώνων – και την τιμούν έμπρακτα. Δεκάδες χιλιάδες μέλη του συνδικάτου εξεγέρθηκαν και σε γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν κινητοποιήσεις ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια, αγωνιζόμενοι για αύξηση μισθών και κονδύλια για την παιδεία. Επίκεντρο είναι η πολιτεία Μορέλος, όπου βρίσκονται ήδη σε δύο μήνες απεργίας.

Και εδώ αρχίζουν οι διαφορές με τα… ευρωπαϊκά στάνταρ: Οι λαϊκές οργανώσεις και η νεολαία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, έμπρακτα, στο πλευρό των δασκάλων. Κυβερνητικά κτίρια καταλήφθηκαν, αυτοκινητόδρομοι αποκλείστηκαν, και οι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν με μαχητικότητα τον τεράστιο και βίαιο μηχανισμό καταστολής. Η ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία απομονώθηκε και κατρακύλησε στο σημείο να καλεί την κυβέρνηση "να συντρίψει την καθοδηγούμενη από τρομοκράτες έκνομη ανταρσία". Την προηγούμενη εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι και υποστηρικτές τους από όλη τη χώρα "εισέβαλαν" στην πρωτεύουσα και πολιόρκησαν το προεδρικό μέγαρο, συγκρουόμενοι με χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς. Εκατοντάδες συνελήφθησαν και τραυματίστηκαν, δεκάδες είναι προφυλακισμένοι, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Οι δάσκαλοι ούτε στιγμή δεν αφέθηκαν μόνοι: το λαϊκό κίνημα τους ανταποδίδει την τεράστια συνεισφορά τους στη μόρφωση των παιδιών της φτωχολογιάς και στους αγώνες παλεύοντας πλάι τους, στις διαδηλώσεις και τα οδοφράγματα.

Στο μεταξύ… η άχρηστη πλέον συνδικαλιστική ηγεσία βρήκε νέα ασχολία για να περάσει το χρόνο της μέχρι να καταφέρει να ξεμπερδέψει η κυβέρνηση με την απεργία. Αγόρασε με τα λεφτά των μελών ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά… 59 πανάκριβα τζιπ Hummer και τα μοίρασε στους "νομιμόφρονες" προέδρους των τοπικών συνδικάτων – δηλαδή σε όσους συντάχθηκαν με την απεργοσπαστική πολιτική της! Είναι σωστό όμως να αναδημοσιεύσουμε την πληροφορία; Μπορεί να μπουν τίποτα περίεργες ιδέες στους Παναγόπουλους, κι έπειτα να μας ζητούν αυξήσεις στις συνδρομές για να καλύψουν τα έξοδα της… αποφασιστικής πάλης τους ενάντια στη ΝΔ και την εργοδοσία.

Ε.Φ.