Αυθαιρέτως

Σκαρπέλης…

Συζητήθηκε και γράφτηκε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα το όνομα του πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ επί περιόδου Σημίτη. Η απόφαση της αποφυλάκισής του και της αμέσως μετά νέας προφυλάκισής του δημιούργησε ένα σίριαλ, με έντονο το στοιχείο της εικονικής πραγματικότητας.

…ΠΑΣΟΚ

Αυτό, όμως, για το οποίο δεν γράφτηκε ούτε μια λέξη –κι εκεί βρίσκεται η πολιτική ουσία του ζητήματος– είναι ότι πρόκειται για βασικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Κεντρικός συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ στον ΟΤΕ επί χρόνια, αναδείχθηκε σε διευθυντική θέση του οργανισμού κατά την περίοδο Σημίτη. Ξεπληρώθηκε έτσι η ένοχη ανοχή του συνδικαλιστικού κινήματος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, το οποίο πριν από λίγα χρόνια είχε αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση που προώθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όμως η ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε το 1994 και έφτασε το 2004 να έχει πουλήσει το 67% του ΟΤΕ στους ιδιώτες ήταν… καλή.

Το Νο 2

Η δικομματική συνδικαλιστική ηγεσία ανταμείφθηκε γι’ αυτή τη στάση της, και τα συνδικαλιστικά στελέχη προωθήθηκαν γρήγορα στις ανώτερες διευθυντικές θέσεις. Καθόλου άσχετη με αυτό η φθίνουσα πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος στον ΟΤΕ. Ο Γ. Σκαρπέλης σύντομα έγινε το Νο 2 του Οργανισμού. Διαχειρίστηκε τεράστια πακέτα, από προμήθειες μέχρι επενδύσεις.

Frantz

Σήμερα κατηγορείται ότι με τον κωδικό “Frantz” διαχειρίστηκε και μεγάλα ποσά από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ο ίδιος το αρνείται, αλλά αποδέχεται (κι αυτό είναι εντυπωσιακό) ότι συμμετείχε στο άνοιγμα λογαριασμών απ’ όπου περνούσαν αυτά τα χρήματα. Μάλιστα, φέρεται να “έδωσε” στη Δικαιοσύνη το ποιος ήταν ο Frantz. Ισχυρίζεται δε ότι ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε το λογαριασμό. Μα το πολιτικό ζήτημα ξεκινάει όχι από τη χρησιμοποίηση, αλλά από το άνοιγμα κιόλας του λογαρισμού.

Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβαλε σαν σοβαρό μέτρο διαφάνειας ότι θα αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα όποιου μέλους του “κινήματος” έχει εμπλοκή στην υπόθεση Siemens – φοβερό μέτρο! Πάντως, αυτό ίσχυσε με τον Τσουκάτο, επίσης με τον πρώην υπουργό (με το ψευδώνυμο Rocos στα μαύρα ταμεία), τον Τ. Μαντέλη. Όμως δεν γίνεται το ίδιο με τον Γ. Σκαρπέλη. Είδες ο ΠΑΣΟΚικός συνδικαλισμός, πώς ξέρει να προστατεύει τους δικούς του;

Τσοβόλας

Ο ένας δικηγόρος του Γ. Σκαρπέλη, ο Γ. Μαντζουράνης, είναι γνωστός από τις διευκολύνσεις που παρείχε στον Γ. Κοσκωτά, όντας γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί Α. Παπανδρέου. Όπως λέει ο λαός, “τα όμοια συναθροίζονται”. Ο άλλος δικηγόρος είναι ο Δ. Τσοβόλας, που κάνει οργισμένες δηλώσεις στα ΜΜΕ για την αδικία σε βάρος του πελάτη του – ο οποίος, όμως, παραδέχεται τη συμμετοχή του στο άνοιγμα του λογαριασμού. Και θα όφειλε να γνωρίζει ένα πρόσωπο σαν τον Δ. Τσοβόλα ότι, εκτός από τα επαγγελματικά, υπάρχει (;) και η πολιτική τσίπα.