Εν τάχει & αραδιαστά

Εγκληματικές μεταγωγές μεταναστών προς το άγνωστο…

Πέθανε ο 29χρονος Κούρδος μετανάστης Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ, που νοσηλευόταν σε κατάσταση “φυτού” ύστερα από τον ξυλοδαρμό που υπέστη από λιμενικούς στις 3 Απριλίου στην Ηγουμενίτσα. Η ηγεσία του ΥΕΝ και του Λιμενικού Σώματος εκφράζουν τη “βαθύτατη οδύνη τους” και δηλώνουν ότι “η βία δεν έχει θέσει στο ΛΣ”. Οι ίδιοι άνθρωποι που δεν δίστασαν να τραυματίσουν θανάσιμα τον Αριβάν χτυπώντας το κεφάλι του στο τσιμέντο και δηλώνοντας λίγο αργότερα ότι… τραυματίστηκε μόνος του επειδή έπασχε από επιληψία, έχουν “παγώσει” την ΕΔΕ που διατάχθηκε για τα αίτια του συμβάντος. Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Εκτός από συλλυπητήρια, θα υπάρξουν και ποινές;

~*~

Και το έγκλημα κατά των προσφύγων δεν σταματά εκεί στη χώρα του… Ξένιου Δία. Με το πρόσχημα των υπερφορτωμένων κέντρων κράτησης και της μεταγωγής σε καλύτερους χώρους, οι Αρχές προχωρούν σε απελάσεις/εξαφανίσεις μεταναστών και επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσης. Αυτό επιχείρησαν να κάνουν Αστυνομία και Λιμενικό το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε Χίο και Μυτιλήνη, μετάγοντας σε άγνωστο κέντρο κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα 50 μετανάστες από το κέντρο προσωρινής κράτησης της Χίου και 60 από τη Μυτιλήνη. Αρνήθηκαν μάλιστα να ενημερώσουν δικηγόρους και συγγενείς για τον τόπο μεταγωγής.

~*~

Έντονη ήταν η κινητοποίηση του κόσμου (μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Μετανάστες, μελών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ) τόσο στη Χίο και στη Μυτιλήνη, όσο και στη Θεσσαλονίκη, όπου θα αποβιβάζονταν οι μετανάστες για να προωθηθούν σε τρίτα κέντρα κράτησης. Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με τη γνωστή τακτική των Αρχών –Αστυνομίας, Λιμενικού, Ομάδας Ειδικών Αποστολών– που, με τους συνήθεις πλέον “ψεκασμούς” και τους αντιστοίχως προσφιλείς τους προπηλακισμούς, προσπάθησαν να περάσουν στα “βουβά” τις επιχειρήσεις μεταγωγών.

~*~

Οι Επιτροπές Αλληλεγγύης τόσο της Χίου, όσο και της Μυτιλήνης, εκφράζουν τις σοβαρές ανησυχίες τους ότι οι μετανάστες απελαύνονται εν κρυπτώ, κατηγορώντας τις ελληνικές Αρχές για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων και τέλεση της αξιόποινης πράξης της απέλασης. Σοβαρές είναι, άλλωστε, οι καταγγελίες που αφορούν σε παράνομη απέλαση 30 ανθρώπων τη νύχτα της 17 Ιούλη, από φυλάκια του Έβρου προς την Τουρκία.

~*~

Οι διαμαρτυρίες των πολιτών στη Χίο καθυστέρησαν περίπου μία ώρα την επιβίβαση των μεταναστών στο πλοίο “Θεόφιλος” με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ενώ και εκεί οι διαμαρτυρίες ήταν εντονότατες, με μέλη των Επιτροπών Αλληλεγγύης να απαιτούν να μάθουν προς ποια κέντρα κράτησης θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες, οι οποίοι ταξίδεψαν με χειροπέδες – και μάλιστα στα αμπάρια του πλοίου και όχι στο κατάστρωμα! Η απανθρωπιά της ελληνικής αστυνομίας μάλιστα δεν σταματά εκεί, καθώς αρνήθηκε έστω και να καταγράψει το αίτημα ανήλικου μετανάστη παλαιστινιακής καταγωγής, ενώπιον και του δικηγόρου του, για παροχή ασύλου – ενώ δεν δίστασε να χωρίσει άλλον ανήλικο, ένα 15χρονο Σομαλό, από τη μητέρα του, η οποία παρέμεινε στο κέντρο κράτησης στο Μερσυνίδι Χίου. Χρειάστηκαν οι παρεμβάσεις δικηγόρων, επιτροπών πολιτών, Επιτροπών Αλληλεγγύης στους Μετανάστες και η δημοσιοποίηση του ζητήματος στα αστικά ΜΜΕ, για να ξυπνήσουν από το βαθύ τους λήθαργο οι αστυνομικές αρχές και να ανακοινώσουν (σχεδόν μια εβδομάδα μετά) ότι ο μικρός Σομαλός θα επιστρέψει στον ίδιο χώρο κράτησης με τη μητέρα του. Την ίδια στιγμή για τον άλλο ανήλικο, τον 17χρονο Παλαιστίνιο, αρκέστηκαν να δηλώσουν ανερυθρίαστα πως “δεν θα έχει την ίδια τύχη με τους υπόλοιπους”!