Αυθαιρέτως

Σενάρια…

Σε ένα υποθετικό νησί, με το όνομα "Μεσόγειος", που βρίσκεται κάπου στο Αραβικό πέλαγος, ανοικτά των αφρικανικών ακτών, ξεσπά κρίση. Μια "μειονότητα" που είναι οργανωμένη σε παραστρατιωτικές ομάδες, ενεργεί βίαια ενάντια σε μεγάλο αριθμό πολιτών της ΕΕ, που κατοικούν στο νησί. Έχουν σύνθημα "EU go home" ("Ευρωπαϊκή Ένωση έξω από ’δώ"). Παράλληλα, υπάρχει και μια ομάδα πληθυσμού που διάκειται θετικά απέναντι στους ξένους πολίτες και τις ξένες εταιρείες. Και τότε επεμβαίνει η Ομάδα Μάχης HELLBROC, προκειμένου να διαχωρίσει τα αντιμαχόμενα μέρη, να αποτρέψει ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή και να διεξάγει επιχειρήσεις εκκένωσης, στο βαθμό που κριθεί αναγκαίο.

Ποια μυαλά κάθονται να ασχολούνται με τέτοια σενάρια;

Τα παραπάνω αποτελούν το σενάριο της άσκησης που έγινε στις αρχές Σεπτέμβρη στην περιοχή Ασκός-Προφήτης της Θεσσαλονίκης. Οργανώθηκε στα πλαίσια του Ευρωστρατού, με συμμετοχή μονάδων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο. Πήραν μέρος περισσότεροι από 1.200 στρατιώτες. Το HELLBROC είναι ένα από τα "Battle Groups" (ομάδες μάχης) που έχουν συγκροτηθεί υπό ελληνική ηγεσία στα πλαίσια του Ευρωστρατού!

Συμπέρασμα

Η ΕΕ προετοιμάζεται και θωρακίζεται προκειμένου να αντιμετωπίσει λαϊκές εξεγέρσεις ανά τον πλανήτη. Δείχνει το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Φανταστείτε πού οδεύουν τα πράγματα, καθώς στα πλαίσια της Ευρωσυνθήκης ετοιμάζεται και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας. Πάντως δείχνουν να έχουν συναίσθηση πόσο αξιαγάπητοι είναι στους λαούς – όπως και ότι πάντα θα στηρίζονται και σε κάποια μίσθαρνα όργανα, που προδοτικά θα τους υπηρετούν.

Αβλεψία;

Κι ένα μικρό σχόλιο, που αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου. Θα περίμενε κανείς από έναν αριστερό Πρόεδρο να πάρει, έστω, κάποια στοιχειώδη μέτρα αποφυγής τέτοιων χοντροκομμένων πραγμάτων. Ούτε καν αυτό όμως δεν έγινε. Και ο κατά τ’ άλλα λαλίστατος Περισσός, απλά σιγεί.