Ahmad Sa’adat και Khalida Jarrar: Σχετικά με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), την εθνική ενότητα και την αντίσταση, 31/01/2009

Ο φυλακισμένος ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σύντροφος Γενικός Γραμματέας Ahmad Sa’adat, εξήρε την ακλόνητη στάση όλων των δυνάμεων και παρατάξεων του Παλαιστινιακού λαού και υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να κορυφωθούν τα επιτεύγματα της αντίστασης στη Γάζα με την κατάληξη σε εθνική ενότητα, ώστε να ηττηθούν οι πολιτικοί στόχοι της κατοχής που ενθαρρύνουν την εσωτερική παλαιστινιακή αντίσταση προκειμένου να επιβάλουν στο λαό μας, τα πολιτικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

 

Στην ανακοίνωση, που παρέδωσε στις 31 του Γενάρη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που δέχτηκε στην φυλακή της Hadarim, από τον συνήγορό του Buthaina Duqmaq, πρόεδρο του ιδρύματος Μαντέλα, εγκωμιάζει την γενναία αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, που παρά την κατά πολύ προηγμένη τεχνολογικά πολεμική μηχανή του εχθρού, κατάφερε να νικήσει με όπλο της τη λαϊκή θέληση. Συνεχάρη επίσης τις αραβικές μάζες και το διεθνές λαϊκό κίνημα, που ενώθηκε σε όλο τον κόσμο για να υποστηρίξει τον Παλαιστινιακό λαό, και ιδιαίτερα τη Βολιβία και τη Βενεζουέλα που διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με τον κατακτητή.

 

Υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν αφιερώσει ιδιαίτερη ενέργεια προκειμένου να ενθαρρύνουν την Παλαιστινιακή εσωτερική διαίρεση, ως μέσο για την αποδυνάμωση του Παλαιστινιακού μετώπου. Κι αυτό γιατί το Παλαιστινιακό μέτωπο εμποδίζει τις προσπάθειές τους να λεηλατήσουν ακόμα περισσότερο τα Παλαιστινιακά δικαιώματα, μέσω σχεδίων όπως αυτό της Ανάπολης και του «οδικού χάρτη», και να αναζωογονήσουν την αποτυχημένη εποχή του Όσλο. Ο σύντροφος Sa’adat, τόνισε πως η επιτυχία του διαλόγου για την Παλαιστινιακή εθνική ενότητα αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη συνέχιση της αντίστασης, την υπεράσπιση των εθνικών δικαιωμάτων και τον εθνικό σκοπό του Παλαιστινιακού λαού, και πως είναι απαραίτητο να παγιωθεί η νίκη της αντίστασης με την αντιμετώπιση της προσπάθειας του κατακτητή να πετύχει με πολιτικά μέσα ότι απέτυχε να καταφέρει στρατιωτικά.

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τόνισε πως αποτελεί τον μοναδικό νόμιμο αντιπρόσωπο και η μόνη αναφορά του λαού μας, όμως ταυτόχρονα υπογράμμισε πως προκειμένου να ανταποκριθεί σ’ αυτό το ρόλο πρέπει να προχωρήσει στην ενεργοποίηση και επαναοικοδόμηση των θεσμών της σε δημοκρατική και συνολική βάση. Κάλεσε δε στην επίτευξη εθνικής ενότητας προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο της πολιτικής αντίστασης και ζήτησε τον κοινό συντονισμό όλων των τομέων του Παλαιστινιακού λαού στο εθνικό απελευθερωτικό κίνημα.

 

Κάλεσε όλους να διδαχτούν από τη νίκη αυτή, σημειώνοντας ότι ο κατακτητής προσπάθησε να κάμψει την αντίσταση με βόμβες φωσφόρου και να λύσει την αραβοσιωνιστική με σφαγές για ακόμα μια φορά, αλλά απέτυχε. Υπογράμμισε, δε, ότι η Παλαιστινιακή ενότητα είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστεί η αντιμετώπιση του κατακτητή σε πολιτικό επίπεδο και να επιτευχθεί η νίκη εναντίον του στο πεδίο της μάχης.

 

Επιπλέον, η συντρόφισσα Khalida Jarrar, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Μετώπου, μίλησε κι αυτή για τη θέση του Μετώπου αναφορικά με την PLO, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα αυτή αντιμετωπίζει δύο κινδύνους. Τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση στενούς και επικίνδυνους πολιτικούς στόχους που μπορούν να βλάψουν τον Παλαιστινιακό σκοπό, και τον κίνδυνο της άρνησης της νομιμότητάς της να αντιπροσωπεύει των παλαιστινιακό λαό.

 

Η συντρόφισσα Jarrar, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση που οργανώθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο Handala στις 31 του Γενάρη, τόνισε πως η PLO είναι ένα πλατύ εθνικό μέτωπο και πρέπει να έχει ένα εθνικό πολιτικό πρόγραμμα και να συμπεριλαμβάνει στις τάξεις της όλες τις Παλαιστινιακές πολιτικές δυνάμεις ανάμεσα τους και την Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ, και πως αυτό αποτελεί βασικό όρο για ένα Παλαιστινιακό εθνικό απελευθερωτικό κίνημα.

 

Ζήτησε να παρθούν πρακτικές πρωτοβουλίες για την μεταρρύθμιση και την επαναοικοδόμηση των θεσμών της PLO και της ίδιας της Οργάνωσης και απέρριψε την χρήση της ως πολιτικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση στενών συμφερόντων όπως και την άρνηση της σπουδαιότητάς της. Επέκρινε τις δηλώσεις του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Khaled Meshaal, που ζήτησε ένα νέο αντιπροσωπευτικό θεσμό που να αντικαταστήσει την PLO, γιατί κάτι τέτοιο το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να βαθύνει την Παλαιστινιακή εσωτερική διαίρεση. Ζήτησε επίσης την άμεση εφαρμογή της Διακήρυξης του Καΐρου, την πλήρη επαναδραστηριοποίηση της PLO  και την ενσωμάτωση σ’ αυτήν όλων των πολιτικών δυνάμεων σε μια πλήρη και δημοκρατική βάση. Όπως δήλωσε, η PLO δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί όπως έγινε από τη Φατάχ, ως πολιτική ιδιοκτησία ή για την προώθηση στενών συμφερόντων που μπορεί να βλάψουν των εθνικό σκοπό.

 

Τέλος, η συντρόφισσα Jarrar, υπογράμμισε ότι το Λαϊκό Μέτωπο δεν είναι μεσολαβητής ή οπαδός κανενός άλλου παλαιστινιακού πολιτικού κόμματος, ιδιαίτερα της Φατάχ ή της Χαμάς, και ότι είναι αφοσιωμένο μόνο στον Παλαιστινιακό εθνικό σκοπό και το Παλαιστινιακό εθνικό σχέδιο. Ζήτησε την πλήρη αναθεώρηση και αναστροφή των 15 χρόνων της διαδικασίας του Όσλο και των αποκαλούμενων διαπραγματεύσεων και την ανύψωση του πολιτικού προγράμματος της PLO για να απαντήσει στις ανάγκες του Παλαιστινιακού λαού, όπως επίσης και τον πλήρη τερματισμό όλων των συνεργασιών ασφαλείας ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ. Όπως τόνισε, ο παλαιστινιακός σκοπός δεν είναι ένα ζήτημα οικονομικής βοήθειας ή «ασφάλειας», αλλά μια πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε έναν κατεχόμενο λαό και τον κατακτητή του, και πάνω σ’ αυτή τη βάση –κι όχι στη βάση της «ασφάλειας» ή της οικονομίας – πρέπει να γίνεται κάθε διεθνής συζήτηση για την Παλαιστίνη.