Διήμερο Aριστερής Ενότητας: Να προετοιμάσουμε ένα νέο ξέσπασμα στην εκπαίδευση!, του Σ.Λ.

Στις 7 και 8 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Πολυτεχνείο της Αθήνας το 3ο πανελλαδικό διήμερο της Αριστερής Ενότητας. Παρά το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη γνωστοποίηση μέχρι τη διεξαγωγή του, η μαζικότητα και ο παλμός που επικράτησε αυτές τις δύο μέρες στο κατάμεστο ΜΑΧ φανερώνουν πως η Αριστερή Ενότητα παραμένει το μοναδικό ενωτικό ελπιδοφόρο εγχείρημα της φοιτητικής Αριστεράς μέσα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ (ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι στις διαδικασίες του διημέρου πήραν ενεργά μέρος σχήματα που μέχρι πέρυσι συμμετείχαν στα ΕΑΑΚ). Πάνω από 100 σχήματα από όλη την Ελλάδα τοποθετήθηκαν για την εκπαιδευτική συγκυρία και την παγκόσμια οικονομική και πολιτική κρίση που επικρατεί, καταλήγοντας πως όχι μόνο είναι μια ευκαιρία, αλλά και καθήκον της Αριστεράς, τώρα περισσότερο από ποτέ, να πυροδοτήσει κινήματα και αντιστάσεις.

Όλες ανεξαιρέτως οι τοποθετήσεις έθεσαν ως κεντρική αιχμή της κίνησής μας το επόμενο διάστημα μέσα στις σχολές την αναγνώριση των κολεγίων που πραξικοπηματικά πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ το καλοκαίρι και την επιχειρούμενη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/05 που δίνει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ΚΕΣ. Η πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για επιβολή προστίμων στην Ελλάδα για το θέμα των κολεγίων αναδεικνύει τη δικομματική υποταγή στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της ΕΕ. Παράλληλα, η ολοένα και αυξανόμενη υποχρηματοδότηση για την Παιδεία –που φτάνει το 2,74% για το 2009– μαζί με την εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο και ιδιαίτερα τη διάταξη για το πολλαπλό σύγγραμμα ορίζουν την αντικυβερνητική και αντι-ΕΕ κατεύθυνση που θα υπηρετήσει η Αριστερή Ενότητα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα, για να προετοιμάσει ένα νέο ξέσπασμα στην εκπαίδευση, για να υποστεί η κυβέρνηση άλλη μια οδυνηρή ήττα μετά το άρθρο 16.

Αρχής γενομένης από τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, η Αριστερή Ενότητα θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, θα κινηθεί για πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και εκδηλώσεων σε όλες τις σχολές και μαζί με τους καθηγητές, που ήδη έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις και τους μαθητές που ακόμη βρίσκονται σε αναταραχή, θα παλέψει για να συγκροτηθεί ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και ανατροπής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Σ.Λ.