Συμφωνία εθνικής ενότητας στην Παλαιστίνη (4/3/2009)

Οι συνομιλίες μεταξύ όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων στην Αίγυπτο κατέληξαν, την προηγούμενη εβδομάδα, σε καταρχήν συμφωνία για τη δημιουργία μιας ενιαίας κυβέρνησης σε Δυτική Όχθη και Γάζα, την αναδιοργάνωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, και την ανασυγκρότηση της PLO (στην οποία εκπροσωπούνται και τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων που βρίσκονται στην προσφυγιά). Πέντε επιτροπές έχουν επιφορτιστεί με το έργο αποσαφήνισης των σημείων που η συμφωνία έχει αφήσει σε εκκρεμότητα, ώστε στα τέλη Μαρτίου να καταστεί δυνατή η υλοποίησή της.

Είναι ακόμη δύσκολο να εκτιμηθεί η δυνατότητα εφαρμογής αυτής της συμφωνίας που αποσκοπεί να αποκαταστήσει την εθνική ενότητα, όπως επίμονα ζητούσε η Παλαιστινιακή Αριστερά και ποθεί η συντριπτική πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού. Εάν ο ελάχιστα δημοφιλής «πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής» Αμπάς επιχειρήσει μέσω αυτής (με τις πλάτες και τα χρήματα των ΗΠΑ και της ΕΕ) να επιβάλλει την αναγνώριση «τετελεσμένων» στη Χαμάς και την Αριστερά, είναι πολύ πιθανό η συμφωνία του Καΐρου να καταλήξει αργά ή γρήγορα εκεί που κατέληξαν και οι προηγούμενες: στα αζήτητα.

Σήμερα εντείνεται η πίεση της Δύσης να εγκαταλειφθεί το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια τους και η δημιουργία ενός κράτους με όλα τα εδάφη που κατέλαβε το 1967 το Ισραήλ, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ (όπως άλλωστε ορίζουν και οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ). Αντί γι’ αυτό, οι ΗΠΑ και η ΕΕ προτείνουν ένα «κράτος» τύπου μπαντουστάν, αποτελούμενο από «νησίδες» στο εσωτερικό του Ισραήλ – το οποίο θα ελέγχει τις προσβάσεις, την οικονομία και την «ασφάλεια» αυτού του εκτρωματικού μορφώματος. Και φυσικά σε αντάλλαγμα ζητούν τη συνθηκολόγηση των «τρομοκρατικών» οργανώσεων όπως η Χαμάς και το Λαϊκό Μέτωπο!

Ο Αμπάς έσπευσε πάλι να ευθυγραμμιστεί, λέγοντας ότι «όλες οι παρατάξεις πρέπει να δεσμευτούν στη λύση των δύο κρατών και την αποδοχή των συμφωνιών του Όσλο και των άλλων συμφωνιών της ειρηνευτικής διαδικασίας»… Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε άλλη μια συνάντηση στην Αίγυπτο: αυτή των «διεθνών δωρητών», που υποσχέθηκαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας αλλά και για τις «ανάγκες» του Αμπάς. Ο όρος που έθεσαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι να μην επωφεληθούν οι «τρομοκράτες» – αυτοί δηλαδή που τυγχάνει να απολαμβάνουν της υποστήριξης της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας! Έτσι προσπαθούν να διασώσουν τη σημερινή παραπαίουσα, διεφθαρμένη και ενδοτική ηγεσία της «Παλαιστινιακής Αρχής».

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) απάντησε με σαφήνεια σε αυτή την προσπάθεια κουρελιάσματος της συμφωνίας εθνικής ενότητας πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών: «Η ίδρυση ενός Παλαιστινιακού Κράτους στο σύνολο των κατεχόμενων από το 1967 παλαιστινιακών εδαφών με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και η επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους, είναι μέρος της μόνης αποδεκτής λύσης ώστε να υπάρξει πρόοδος για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου, που είναι η απελευθέρωση ολόκληρης της Παλαιστίνης», δήλωσε ο σ. Μαρουάν Φαχούμ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του PFLP. Και συμπλήρωσε: «Σε καμιά περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι το PFLP αποδέχεται τη “λύση των δύο κρατών” ως τελικό στόχο για τον Παλαιστινιακό λαό, ούτε αποδέχεται τις “συμφωνίες” του Όσλο ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν της αποκαλούμενης “ειρηνευτικής διαδικασίας”».

Η συμφωνία για εθνική ενότητα και η ανασυγκρότηση της PLO ως ανώτατου εκπροσώπου όλων των Παλαιστινίων, όπου κι αν ζουν σήμερα, θα αποτελέσει αχτίδα ελπίδας για το μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης. Οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αντίστασης και το αδούλωτο λαϊκό φρόνημα είναι οι μόνοι εγγυητές για την ουσιαστική υλοποίηση της εθνικής ενότητας, με απώτερο στόχο την τελική δικαίωση των αγώνων του Παλαιστινιακού λαού και όχι τη διάσωση του εγκληματικού σιωνιστικού χωροφύλακα στη Μέση Ανατολή και την εξυπηρέτηση των κυνικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της «διεθνούς κοινότητας». Σήμερα όλο και περισσότερες δυνάμεις υιοθετούν τη μοναδική ρεαλιστική, δίκαιη και πραγματικά βιώσιμη λύση: ένα ενιαίο δημοκρατικό κράτος με ίσα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της Παλαιστίνης, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία!