Χαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα, προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στο 3o Συνέδριο της ΚΟΕ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Το συνέδριό σας διεξάγεται σε μια πολιτική και κοινωνική συγκυρία, πρωτοφανή για τον τόπο και τους εργαζόμενους.

Η πολιτική των Μνημονίων έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Μαζί της καταρρέει το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, το οποίο αφού προκάλεσε με την πολιτική του το αδιέξοδο της κρίσης χρέους, οργανώνει σήμερα μαζί με την τρόικα την επιχείρηση ολοκληρωτικής λεηλασίας σε βάρος της χώρας και των ανθρώπων της. Παράλληλα με μια επίθεση λάσπης και κατατρομοκράτησης, ο δικομματισμός προσπαθεί να υψώσει ένα τείχος ανάμεσα στην δοκιμαζόμενη κοινωνία και τις δυνάμεις της αριστεράς.

Έχουν δίκιο που φοβούνται,. Είναι η στιγμή που ευρύτατα στρώματα εργαζομένων και νεολαίας στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την Αριστερά. Δική μας ιστορική ευθύνη είναι να δικαιώσουμε τις προσδοκίες αυτές. Να βρεθούμε στην πρωτοπορία και σε κάθε ξεχωριστό μέτωπο ενός μαζικού, δυναμικού και αποτελεσματικού κινήματος κοινωνικών αντιστάσεων. Να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις δεκαετιών: τα εργασιακά δικαιώματα, την δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος. Να πρωτοστατήσουμε στο κίνημα αλληλεγγύης και αντίστασης που θα βάλει φρένο σε αυτή, την μέχρι πρότινος αδιανόητη επέλαση κοινωνικής βαρβαρότητας. Να χαράξουμε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην αξιοπρέπεια και την υποτέλεια.

‘Ένα τέτοιο μαζικό κίνημα αντίστασης, μπορεί να ανοίξει τον εναλλακτικό δρόμο. Να βάλει τέλος στην πολιτική των Μνημονίων και στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Να βάλει ένα τέλος στις παράλογες απαιτήσεις των κερδοσκόπων και των τοκογλύφων. Να οργανώσει την προοδευτική αναδιανομή, φορολογώντας τον πλούτο, το κεφάλαιο και τον χρηματιστηριακό τζόγο. Να δρομολογήσει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό σχέδιο, βασισμένο στις ανθρώπινες και τις κοινωνικές ανάγκες, την σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση, την διεύρυνση των δημόσιων αγαθών, την προστασία των πιο αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.

Γύρω από ένα τέτοιο εναλλακτικό πρόγραμμα η Αριστερά, μπορεί και πρέπει να συσπειρώσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Και να συγκροτήσει τον Νέο Συνασπισμό Εξουσίας, που θα αποτελέσει την διέξοδο απέναντι σε ένα φθαρμένο και καταρρέον δικομματικό πολιτικό σύστημα. Σήμερα που μπροστά στην βαθειά κρίση, μια καινούρια κοινωνική συνείδηση διαμορφώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει καταλύτης ενωτικών διεργασιών, που θα ανατρέψουν το σκηνικό της κρίσης.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Είναι πια πάρα πολύς καιρός που πορευόμαστε σε κοινούς δρόμους, στο πεδίο των κινημάτων και της πολιτικής. Παρά τα κατά καιρούς προβλήματα και τις όποιες δυσκολίες, η ενότητα της Αριστεράς , σε μια στέρεη και ξεκάθαρη πολιτική βάση, δεν έπαψε ποτέ να είναι μια κοινή στρατηγική επιδίωξη. Πολύ περισσότερο σήμερα, μέσα σε συνθήκες μιας τόσο επικίνδυνης και βαθειάς κρίσης, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η ενότητα της Αριστεράς, και η συνάντησή της με ευρύτερες δυνάμεις, που αξιόπιστα δίνουν τη μάχη ενάντια στη πολιτική των Μνημονίων, είναι το μεγάλο μας στοίχημα και το βασικό ιστορικό μας καθήκον.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Αύριο θα είμαστε ξανά μαζί στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, εξοπλισμένοι με δύναμη, αισιοδοξία και συντροφικότητα. Ας θυμόμαστε όλες και όλοι ότι η κοινωνία προσδοκά από τη Αριστερά το μεγάλο βήμα και είναι έτοιμη να την ακολουθήσει. Απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται και αγωνιά, είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε αντίστοιχοι με τις περιστάσεις.