Προκήρυξη της ΚΟΕ για το διατροφικό σκάνδαλο με το ηλιέλαιο, 30/05/2008

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το νέο διατροφικό σκάνδαλο του νοθευμένου ηλιελαίου με ορυκτέλαια είναι συνέχεια των τρελών αγελάδων, της νόσου των πτηνών, των διοξινών σε κοτόπουλα και σε αγελάδες, του βενζόλιου μέσα στα μπουκάλια Περιέ. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται κάθε τόσο και βέβαια αφορά μόνο τα κρούσματα που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης τα επικίνδυνα τρόφιμα διοχετεύονται σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και καλύπτουν ολόκληρες ηπείρους.

Το κυνήγι του κέρδους ποτέ δεν είχε όρια και κανόνες. Όπως σε όλους τους άλλους τομείς, έτσι και στην βιομηχανία τροφίμων, η μεγιστοποίηση των κερδών και η ηγεμονία την αγορά είναι αποκλειστικοί στόχοι. Το καρτέλ του γάλακτος που αποκαλύφθηκε πριν μερικούς μήνες αποτελεί καθεστώς σε όλα τα τρόφιμα. Στο χώρο του λαδιού και των μαργαρινών δυο εταιρείες ελέγχουν το 65% και 98% αντίστοιχα.

Τα αυστηρά νομικά πλαίσια στην πραγματικότητα καλύπτουν ότι συμβαίνει. Την στιγμή που η τεχνολογία και οι έλεγχοι ποιότητας κάνουν, υποτίθεται, άλματα, την ίδια ώρα αυξάνονται τα επικίνδυνα προς κατανάλωση τρόφιμα. Οι ακριβοπληρωμένες πιστοποιήσεις και τα κάθε είδους ISO από ανεξάρτητους φορείς, δεν αποτελούν μέσα διασφάλισης της υγείας των καταναλωτών. Η εταιρεία με το ηλιέλαιο ήταν πιστοποιημένη, όπως λίγο καιρό πριν πιστοποιημένη ήταν και η ΦΑΓΕ που μας πλάσαρε γιαούρτι με «επιφανειακή μούχλα».

Πολλοί προσπαθούν να εμφανίσουν την χώρα μας σαν ξέφραγο αμπέλι για κάθε είδους κομπίνα ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ ο καταναλωτής προστατεύεται. Πρόκειται για ψέμα. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οδηγία 2004/4/ΕΚ προκειμένου να βελτιώσει την κερδοφορία στις θαλάσσιες μεταφορές, ενέκρινε την μεταφορά τροφίμων με φορτηγά πλοία, στα οποία το προηγούμενο φορτίο τους ήταν ορυκτέλαια, κερί παραφίνης αλλά ακόμα και επικίνδυνες ουσίες όπως πεντάνιο, επτάνιο, ακετόνη, οινόπνευμα, τετραμερές προπυλένιο (υποπροϊόν του πετρελαίου για την παρασκευή πλαστικών), καυστικό νάτριο, ακόμη και θειικό οξύ, το γνωστό μας βιτριόλι. Δεν ήταν λάθος επομένως η απόφαση της Κομισιόν να σταματήσει αμέσως το εμπάργκο κατά του Ουκρανικού επιμολυσμένου ηλιέλαιου. Ορυκτέλαιο και άλλες ουσίες καταναλώνουμε ήδη από το 2004 με την έγκριση της ΕΕ. Όπως δεν είναι λάθος και η τελευταία απόφαση της Κομισιόν για την «πλύση» των κοτόπουλων με το κοκτέιλ χημικών ουσιών, μέθοδο που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί.

Από την άλλη οι κυβερνήσεις προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες, να πείσουν ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, ότι οι μηχανισμοί παρά τα προσωρινά προβλήματα λειτουργούν και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Στην πραγματικότητα η βασική τους επιδίωξη είναι να κουκουλώσουν όσα περισσότερα μπορούν και να περιορίσουν τις επιπτώσεις στο πολιτικό επίπεδο. Έτσι φτάνουν σε δηλώσεις όπως του υπουργού κ. Φώλια ο οποίος με συμφέροντα σε αλυσίδα φαστφουντάδικων, που λέει ότι «εγώ τρώω πολύ ηλιέλαιο», ή του υφυπουργού του, που λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν τρώμε ορυκτέλαιο γιατί οι ποσότητες που καταναλώνουμε είναι κάτω από τα όρια που θέτει η Ε.Ε. Είναι τόσο κυνικοί που μας βάζουν και όρια κατανάλωσης ορυκτελαίου!! Μοναδικός σκοπός τους να διαφυλάξουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των πολυεθνικών, αδιαφορώντας για την υγεία και τις ζωή των πολιτών.

Τα επικίνδυνα τρόφιμα θα συνεχίζουν να παράγονται και να διοχετεύονται στην αγορά. Η κατά περίπτωση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων – κρουσμάτων που δεν θα ακουμπά τις αιτίες που τα γεννούν, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το λιγότερο κράτος και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών ελέγχου που προωθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θα έχουν σαν αποτέλεσμα ακόμα περισσότερα διατροφικά σοκ στο άμεσο μέλλον. Ας σταματήσουμε να γκρινιάζουμε για το ότι «δεν ξέρουμε τι τρώμε». Ας οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Μαζί με το νοθευμένο ηλιέλαιο να πετάξουμε στα σκουπίδια την κυβέρνηση και όσους υποστηρίζουν αυτές τις πολιτικές.