Δελτίο τύπου για την μεγαλειώδη διαδήλωση στο Σύνταγμα, 29/6/2011

Για τριανταέξι μέρες ο ανεπανάληπτος ξεσηκωμός του ελληνικού λαού διδάσκει αξιοπρέπεια. Και η αξιοπρέπεια είναι κάτι που λείπει από την κυβέρνηση που έγραψε σήμερα μια από τις μελανότερες σελίδες της μεταπολίτευσης.

Τύφλα να ‘ χουν οι δοσίλογοι του παρελθόντος που με το ένα χέρι πούλαγαν πατριωτισμό και με το άλλο χέρι έδιναν το λαό και τη χώρα στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τη σημερινή κυβέρνηση που από τη μια υποστηρίζει ότι σώζει τη χώρα από τη χρεοκοπία και από την άλλη γδέρνει τον εργαζόμενο κόσμο και ξεπουλά το δημόσιο πλούτο.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα είναι έκπτωτη. Ακόμη κι αν πέρασε το Μεσοπρόθεσμο χάρις στην ψήφο βουλευτών που έχουν πάρει οριστικό διαζύγιο με την ντροπή και το φιλότιμο, τελεί υπό προθεσμία. Δεν μπορεί και δεν δικαιούται να κυβερνήσει, δεν μπορεί και δεν δικαιούται να εφαρμόσει, έστω και για μια μέρα το νέο μνημόνιο.

Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα είναι έκπτωτο στη λαϊκή συνείδηση. Είναι ένοχο για τον πρωτοφανή βιασμό της δημοκρατίας, της εθνικής αξιοπρέπειας, της λαϊκής κυριαρχίας.

Ο χημικός πόλεμος και η κτηνώδης βία που εξαπέλυσε η κυβέρνηση αποκλειστικό στόχο είχε να ξεμπερδέψει με το κίνημα της πλατείας. Δεν θα καταφέρουν όμως να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού.

Η πρωτοφανής βαρβαρότητα των ΜΑΤ που έριχναν μέχρι και πέτρες στα κεφάλια των διαδηλωτών όταν ξέμεναν από χημικά, αποτελεί τρανή απόδειξη για την εξέλιξη που επιθυμεί η κυβέρνηση. Σε αυτή την εξέλιξη συνηγορούν ομάδες βίας που ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκαν τόσο μακριά από τη λαϊκή θέληση και ποτέ άλλοτε δεν κινήθηκαν τόσο κοντά στους σχεδιασμούς της εξουσίας.

Η πλατεία Συντάγματος είναι του λαού. Δεν μπορεί κανένας να την αδειάσει από τη λαϊκή αγανάκτηση. Το κίνημα θα την ανακαταλάβει, θα την καθαρίσει, θα την ξανακάνει τόπο συγκέντρωσης εκατοντάδων χιλιάδων. Και αυτή η κυβέρνηση της βίας, των απειλών, της χρεοκοπίας και της πτώχευσης είναι το πρώτο απόστημα του απερχόμενου πολιτικού συστήματος που πρέπει να σπάσει, χωρίς καμιά καθυστέρηση.