ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Α’ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α., 27/08/2007

Σε παρουσία του στην τηλεόραση του Star σήμερα, Δευτέρα 27/08/2007, στις 12:00 ο υποψήφιος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Α’ Αθήνας και στέλεχος της ΚΟΕ Χρίστος Καραμάνος μεταξύ άλλων τόνισε:

 

Χρίστος Καραμάνος

Χρίστος Καραμάνος

Σήμερα είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη θλίψη μας αλλά και την οργή μας για όσα βλέπουμε και όσα ακούμε από την κυβέρνηση.

Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι μέσα από τα αποκαΐδια αναδύεται η χρεοκοπία της πολιτικής του «λιγότερου κράτους», της πολιτικής που μειώνει τις κρατικές δαπάνες για πυρόσβεση, τις κρατικές δαπάνες για πρόληψη και πυροπροστασία. Η πολιτική αυτή διέλυσε τον μηχανισμό πυρόσβεσης την τελευταία δεκαετία. Η πολιτική αυτή ξέρετε τι κονδύλια αφιερώνει στην αναδάσωση; Ένα στρογγυλό μηδενικό.

Το δεύτερο πράγμα είναι ότι η δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζεται και από τα δύο μεγάλα κόμματα σπρώχνει και κάνει νεύμα σε όσους καταστρέφουν τα δάση, να προχωρήσουν. Τους κάνει νεύμα ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει εμπορική εκμετάλλευση και εμπορική «ανάπτυξη» με την αρωγή μάλιστα του ίδιου του κράτους.

Αν είχε αναθεωρηθεί το άρθρο 24, (και που ευτυχώς τα κινήματα σταματήσαμε την αναθεώρηση του Συντάγματος), σήμερα θα ήταν πιο εύκολο με την κρατική συνενοχή να χτιστούν τα καμένα. Αυτή η δασοκτόνα πολιτική ενισχύει τους εμπρηστές.

Πολλές από τις περιοχές που κάηκαν ήταν τουριστικά φιλέτα. Ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Δούκας, σήμερα το πρωί, είχε έγνοια για το πώς θα κάνουμε τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, πώς θα μεθοδεύσουμε την εισβολή επενδύσεων. Είναι γνωστό ότι η περιοχή Καϊάφα αποτελούσε διακαή πόθο των κατασκευαστικών και τουριστικών μεγαθηρίων για εκμετάλλευση και ο πόθος αυτός σκόνταφτε στο ότι η περιοχή είχε χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Και επειδή υπάρχει προϊστορία: Η Πεντέλη κατακάηκε και έγινε πολυτελείς βίλες και οικόπεδα. Το ίδιο θα γίνει και στην Πάρνηθα. Το εξοργιστικό είναι πως μετά την καταστροφή στην Πάρνηθα, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δόθηκαν 62 στρέμματα στο Καζίνο για να κάνει πάρκινγκ. Αυτή είναι η πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών.

Ο εχθρός και οι ασύμμετρες απειλές είναι επικοινωνιακό εύρημα της κυβέρνησης. Ουδείς εχθρός θα αποκαλυφθεί. Όπως και ουδείς ένοχος υπήρξε για την Πάρνηθα ή για την Πεντέλη.

Αυτό το καλοκαίρι, το καλοκαίρι που περάσαμε παρακολουθώντας το ολοκαύτωμα της Πάρνηθας, υπήρξε ο κυνισμός από τον Πρωθυπουργό να προκηρύσσει έκτακτα εκλογές, επειδή αυτό βόλευε τον κυβερνητικό σχεδιασμό, και να παραλύουν παραπέρα οι μηχανισμοί προστασίας και συντονισμού.

Τώρα η κυβέρνηση λέει να μην κομματικοποιούμε. Το ζήτημα για εμάς δεν είναι οι κομματικές ευθύνες. Έχουμε όμως μια εμπρηστική νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οι ευθύνες βαραίνουν αυτούς που διαχειρίζονται το δημόσιο βίο με αυτά τα κριτήρια, τα κριτήρια του να βγαίνει κέρδος από τα πάντα. Και ότι δεν δίνει κέρδος όπως η προστασία του περιβάλλοντος να μην τους ενδιαφέρει.

Το καθήκον μας σήμερα είναι να δώσουμε τη μάχη μαζί με το λαό, να πιαστούμε χέρι χέρι για να σβήσουμε τις φωτιές, και το καθήκον μας αύριο είναι να φτιάξουμε αλλιώς τον τόπο μας.