Δελτίο Τύπου για την επίθεση στο Στέκι Μεταναστών, 25/2/2009

Η ΚΟΕ καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση που έγινε χτες βράδυ με χειροβομβίδα αμυντικού τύπου ενάντια στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια. Αυτοί που οργάνωσαν και εκτέλεσαν την επιχείρηση αυτή ήθελαν να υπάρχουν νεκροί και είναι από τύχη και συμπτώσεις που η χειροβομβίδα δεν έσκασε μέσα στο Στέκι όπου βρίσκονταν περίπου 40 προοδευτικοί άνθρωποι οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε συζητήσεις και μαθήματα.

 

Είναι φανερό πως μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα κλίμα έντασης, κλιμάκωσης της καταστολής, διάδοσης του φόβου και του τρόμου, ενώ παράλληλα διάφορες δυνάμεις του κινήματος στοχοποιούνται σαν το πολιτικό προκάλυμμα της τρομοκρατίας, η Αριστερά στο σύνολό της καταγγέλλεται σαν ένα από τα δύο «άκρα» που απειλούν την έννομο τάξη και τη δημοκρατία, τα Εξάρχεια βάλλονται ως κράτος εν κράττει κλπ.

 

Είναι φανερό πως μια τέτοια εκδοχή κοινωνικού και πολιτικού σκηνικού εξυπηρετεί τους διαχειριστές της κρίσης και αποσκοπεί στο να παγώσουν οι αντιστάσεις, κυρίως να αποκοπούν από τον πλατύ κόσμο που πλήττεται από τα μέτρα ανεργίας και λιτότητας. Οι κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί που έχουν ενεργοποιηθεί για να στηθεί αυτό το σκηνικό χρησιμοποιούν όλα τα μέσα από την απροκάλυπτη προβοκάτσια έως και τις δολοφονικές επιθέσεις.

 

Η πυκνότητα τέτοιων γεγονότων, μετά τον Δεκέμβρη, αποκαλύπτει ότι αυτά δεν είναι τυχαία και ότι κάποιοι εξυπηρετούνται από αυτά. Η φυγή προς τη μεγαλύτερη καταστολή και τον εκφασισμό, η επιβολή καταστάσεων έκτακτων μέτρων –οικονομικών και πολιτικών– χρειάζονται για να εφαρμοστούν μια λείανση ή και κάποια τρανταχτά προσχήματα. Αλήθεια, τι θα γινόταν αν είχαμε νεκρούς από την επίθεση με χειροβομβίδα;

 

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και των μηχανισμών που αυτή διευθύνει είναι τεράστιες. Ο εκτραχηλισμός που ζούμε τους τελευταίους μήνες δεν είναι άσχετος από την απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία. Έχουμε την πιο κυνική, την πιο επικίνδυνη και μαζί την πιο ανίκανη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος και όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο λιγότερη ζημιά θα προξενηθεί σε όλα τα επίπεδα. Για να ανοίξει ο δρόμος σε μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή.

 

  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους του Στεκιού Μεταναστών και του Δικτύου
  • Μαζικός αγώνας ενάντια στην καταστολή και την πολιτική τρόμου που θέλουν να επιβάλουν οι διαχειριστές της κρίσης
  • Επαγρύπνηση και μαζική απάντηση σε κάθε πρόκληση-προβοκάτσια
  • Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους