ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, 25/10/2006

Ο εμπαιγμός συνεχίζεται… Το ίδιο και ο αγώνας!

Οι δύο διαδοχικές συναντήσεις με την Γιαννάκου και τον Καραμανλή δείχνουν ότι ο αγώνας της εκπαίδευσης πιέζει, ενοχλεί και εν δυνάμει απειλεί την κυβερνητική πολιτική. Το ίδιο φαίνεται και από τον ελιγμό για το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια των 2 εταίρων του δικομματισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (βλ. Λοβέρδος).

Είναι φανερό ότι στην πρωτοπορία του αγώνα από το Σεπτέμβρη είναι οι δάσκαλοι και η ηρωική απεργία τους. Όμως αυτό που φοβούνται περισσότερο η κυβέρνηση και το συμπολιτευόμενο ΠΑΣΟΚ είναι το ενδεχόμενο ενός πανεκπαιδευτικού ξεσηκωμού, ενός καθολικού λουκέτου και αναταραχής σε όλα τα σχολεία και τις σχολές.

Υπάρχει σοβαρή ευθύνη στις συνδικαλιστικές δυνάμεις των άλλων κομματιών της εκπαίδευσης που δεν «έδωσαν» αυτό το σύνθημα έγκαιρα και άφησαν τους δασκάλους μόνους για περίπου 1 μήνα. Όμως δεν είναι ακόμα η ώρα των απολογισμών. Είναι η ώρα της σκέψης, της απόφασης και της δράσης για να πάμε μπροστά, για να γίνουμε από πιεστικοί αποτελεσματικοί!

Μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να περάσουμε σε μια επόμενη φάση του αγώνα με την έννοια ότι τώρα πια έχει αναδειχθεί σε όλη η κοινωνία ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης βρίσκεται στους δρόμους από τον περσινό Μάιο γιατί ο νεοφιλελευθερισμός βλάπτει σοβαρά την δημόσια δωρεάν παιδεία! Έχει αναδειχθεί πλατιά σε γονείς και δασκάλους ότι τα νέα βιβλία, η υποχρηματοδότηση που πάει χέρι χέρι με την αξιολόγηση, οι αλλαγές στην ΤΕΕ είναι κομμάτια ενός ενιαίου παζλ. Της δημιουργίας του σχολείου της αγοράς και της αμορφωσιάς. Έχουμε ακουστεί! Χτυπήσαμε την αδιαφορία και την απάθεια για τη δημόσια παιδεία μέσα και έξω από τα σχολεία! Τέλειωσαν οι αυταπάτες για το τι μπορούμε να περιμένουμε από τα «ραντεβού» με την κυβέρνηση! Περνάμε στο επόμενο βήμα!

Να σπάσει η αδιαλλαξία της αντιλαϊκής πολιτικής και του Καραμανλή!

Να μπλοκαριστούν οι «μεταρρυθμίσεις»!

Για τη δημόσια δωρεάν παιδεία!

Πρέπει να προσέξουμε τα επόμενα βήματά μας. Όπως πριν ένα μήνα ήταν λάθος το επιχείρημα στους καθηγητές «να περιμένουμε να πάμε για απεργία μετά τις εκλογές», γιατί έτσι «κρέμαγε» τους δασκάλους, όπως ήταν λάθος στους φοιτητές πριν 15 μέρες το επιχείρημα «μην κάψουμε από τώρα το χαρτί της κατάληψης», γιατί έτσι μετέθετε το πανεκπαιδευτικό λουκέτο, έτσι και τώρα είναι λάθος να μην καταλάβουμε ότι πρέπει να δώσουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση και στην κοινωνία του αγώνα διαρκείας, του αποφασιστικού αγώνα, του μαζικού αγώνα εδώ και τώρα! Χωρίς αναβολές! Χωρίς γενικολογίες! Με κίνηση στη βάση, με οργάνωση του αγώνα, με συντονισμό! Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα. Αν συνεχίζουμε με συγκεκριμένο τρόπο και όχι το πόσες μέρες απεργία προτείνουμε. Σε αυτό πρέπει να απαντήσουν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις. Προχωράμε ή σταματάμε;

Κάθε Τετάρτη λουκέτο σε όλη την εκπαίδευση και παλλαϊκά συλλαλητήρια σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών! Δεν υποχωρούμε αν δεν υποχωρήσουν!

Κοινές απεργιακές επιτροπές δασκάλων-καθηγητών-φοιτητών κλπ ανά πόλη/γειτονιά για την παιδεία, για να οργανώνουν τις διαδηλώσεις, τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις εκδηλώσεις πολιτικής και οικονομικής στήριξης μέσα στο λαό! Απεύθυνση και συντονισμό ειδικά με τους γονείς!

Να παρθούν σοβαρά μέτρα από ΔΟΕ, ΟΛΜΕ για τα απεργιακά ταμεία! Να ανοίξουν τα ταμεία τους!

Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα, σωματεία κλπ για πολυήμερη γενική απεργία πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού με αιχμή την υποχρηματοδότηση της παιδείας και τα οικονομικά βάρη που πέφτουν στη λαϊκή οικογένεια!

Λουκέτο διαρκείας σε σχολεία και σχολές σε οποιαδήποτε περίπτωση προσπαθήσει η κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της (προϋπολογισμός, αξιολόγηση, άρθρο 16, μεταφορά των σχολείων στους δήμους κλπ). Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη αν χαθεί η χρονιά! Καμία κουβέντα για «αναπληρώσεις».

Δίκτυο Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία