Προκήρυξη που μοιράστηκε στο Κορωπί για το εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της ΝΕΟΚΕΜ, 21/09/2008

Εταιρία ΝΕΟΚΕΜ: Και εκρήξεις και απολύσεις.
Να τους σταματήσουμε.

Κάτοικοι του Κορωπίου, εργαζόμενοι,
Στο εργοστάσιο χρωμάτων της εταιρίας ΝΕΟΚΕΜ στο Κορωπί έγιναν αυτή τη βδομάδα πολύ σοβαρά γεγονότα που μας αφορούν όλους. Τη Δευτέρα έγινε σοβαρό εργατικό «ατύχημα» και ένας εργαζόμενος βρίσκεται στην εντατική με σοβαρά εγκαύματα. Από τον Ιανουάριο έχουνε σκοτωθεί 91 εργάτες σε τέτοια «ατυχήματα». Όλοι ξέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά οφείλονται σε ελλιπή μέτρα ασφάλειας των εργοδοτών και ότι κανείς δεν τιμωρείται για αυτά τα εγκλήματα που γίνονται στο βωμό του περισσότερου κέρδους.

 

Στην περίπτωση του σοβαρού τραυματισμού στο εργοστάσιο της ΝΕΟΚΕΜ είναι φανερό ότι ευθύνεται η εργοδοσία αφού:

Κανένα «λάθος» δεν έγινε από τον εργάτη που τραυματίστηκε.

Το μηχάνημα στο οποίο έγινε η έκρηξη ήταν «πατέντα» χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας.

Δεν υπήρχαν στο χώρο κατάλληλα μέσα πυρόσβεσης.

Δεν υπήρχε εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα ασφαλείας.

Δεν φρόντιζε η εργοδοσία για παρουσία τεχνικού ασφαλείας για όσο προβλέπει ο νόμος.

Η υπόθεση όμως δεν τελείωσε εκεί. Αντί να ριχτεί φως στις συνθήκες του «ατυχήματος», αντί να αποδοθούν ευθύνες, αντί να επιβληθεί στην εταιρία να εξασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες για τους εργαζόμενους, η εργοδοσία της ΝΕΟΚΕΜ προχώρησε με απίστευτο θράσος δύο μέρες μετά το «ατύχημα» στην απόλυση του εργάτη Βαγγέλη Χ. επειδή τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τον τραυματισμό του συναδέλφου του, επειδή θεωρούν λόγο απόλυσης να είναι κανείς υπέρ της οργάνωσης και της αλληλεγγύης των εργαζομένων. Η απόλυση του εργάτη Βαγγέλη Χ. είναι 100% παράνομη αφού είναι φανερό ότι γίνεται για λόγους τρομοκράτησης των εργαζομένων και απαγόρευσης του συνδικαλισμού, για λόγους εκδικητικούς και προληπτικούς.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην εταιρία να επιμείνει στην απόλυση. Κάθε εργαζόμενος και πολίτης πρέπει να συμπαρασταθεί στον υπό παράνομη απόλυση εργάτη γιατί έτσι υπερασπίζει το δικαίωμα όλων στη δουλειά, στην οργάνωση, υπερασπίζει τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Όλοι οι σύλλογοι και οι φορείς να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Όλοι μαζί να απαιτήσουμε:

Να πάρει πίσω ΤΩΡΑ η εργοδοσία της ΝΕΟΚΕΜ την παράνομη απόλυση.

Να ριχτεί φως στις συνθήκες τραυματισμού του εργάτη της ΝΕΟΚΕΜ.

Δουλειά με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και δικαιώματα.

Όχι στην πολιτική της φτώχειας, της λιτότητας και της τρομοκρατίας.