Αραβικές εξεγέρσεις: 2 χρόνια, 2 στέκια, 2 σπουδαία ντοκιμαντέρ

2011_11_01_protektorato_1

2011_11_01_protektorato_1

Η «έκπληξη του 2011» στη γεωγραφική γειτονιά μας, δηλαδή το κύμα των αραβικών εξεγέρσεων, θα μας απασχολεί σίγουρα για πολύ καιρό. Προσπαθώντας να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της αραβικής άνοιξης, αλλά και στη συζήτηση γύρω από την πορεία τους, δύο στέκια στο Ρουφ και στη Νίκαια συνεργάζονται και προβάλλουν (για πρώτη φορά στη χώρα μας) δύο σπουδαία ντοκιμαντέρ, υποτιτλισμένα στα ελληνικά. Σας περιμένουμε!

 

*****

 

Παρασκευή 25/1/2013, ώρα 7:00 μ.μ. στο Ρουφ
(Κωνσταντινουπόλεως 10 και Ανδρονίκου 18, κοντά στο σταθμό μετρό «Κεραμεικός»)
Προβολή του ντοκιμαντέρ Μπαχρέιν: Φωνάζοντας στο σκοτάδι (51 λεπτά)
Μετά από σύντομη συζήτηση θα προβληθούν επίσης άλλα δύο μικρότερα ντοκιμαντέρ από την Τυνησία: Η επανάσταση ξεκινά (21 λεπτά) και Μετά την Επανάσταση (13 λεπτά).

Σάββατο 26/1/2013, ώρα 7:00 μ.μ. στη «Σβούρα»
(Π.Τσαλδάρη 123 και Καισαρείας, Νίκαια, 1ος όροφος)
Προβολή του ντοκιμαντέρ Απαγορεύεται της Αμάλ Ραμσίς (67 λεπτά)
Μετά από σύντομη συζήτηση θα προβληθούν επίσης άλλα δύο μικρότερα ντοκιμαντέρ από την Τυνησία: Η επανάσταση ξεκινά (21 λεπτά) και Μετά την Επανάσταση (13 λεπτά).

*****

Λίγα λόγια για τα ντοκιμαντέρ:

Απαγορεύεται
Γυρισμένο 1 μήνα πριν την εξέγερση, το Γενάρη του 2011, το διορατικό και πολυβραβευμένο αυτό ντοκιμαντέρ της Αμάλ Ραμσίς, που έχει προβληθεί σε πάνω από 25 φεστιβάλ ταινιών παγκοσμίως, περιγράφει την καθημερινότητα των Αιγυπτίων με τις απαγορεύσεις που επέβαλλε το καθεστώς Μουμπάρακ. Μέσω συνεντεύξεων ακτιβιστών και φίλων, το ντοκιμαντέρ περιγράφει πώς ένα καταπιεστικό καθεστώς δημιουργεί μια καταπιεστική κοινωνία, που αναλαμβάνει με τη σειρά της να επιβάλλει από μόνη της μια σειρά απαγορεύσεων. Μεταξύ των θεμάτων που πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ είναι η ιστορία των κινημάτων αντίστασης, η μεγάλη απεργία στην εργατούπολη Αλ Μαχάλα το 2008, το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης του 2010, παρουσιάζοντας έτσι την κλιμάκωση της αντίστασης που οδήγησε στην επανάσταση. Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ με αγγλικούς υπότιτλους και μια συνέντευξη της Άμαλ Ράμσις στο Δρόμο της Αριστεράς.

Μπαχρέιν: Φωνάζοντας στο σκοτάδι
Το ντοκιμαντέρ, που έχει ήδη μεταγλωττιστεί σε 9 γλώσσες, περιγράφει μια λαϊκή επανάσταση η οποία “ξεχάστηκε” από τη “διεθνή κοινότητα” λόγω της μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας θέσης της χώρας. Περιέχει συνεντεύξεις από αγωνιστές και γιατρούς που διώκονται επειδή περιέθαλψαν τραυματίες, καθώς και υλικό από διαδηλώσεις και αστυνομικές επιθέσεις.

Και δύο μικρότερα ντοκιμαντέρ από την Τυνησία
Η επανάσταση ξεκινά: Το ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο 1,5 μήνα μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι. Πρόκειται για μια εξιστόρηση των γεγονότων από τις 17 Δεκέμβρη 2010, οπότε και ο 26χρονος Μοχάμεντ Μπουαζίζι, με την αυτοπυρπόλησή του, άναψε τη φωτιά της επανάστασης στον αραβικό κόσμο. Φτάνει ως τα τέλη Φλεβάρη του 2011, οπότε και η πάλη για την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Άλι κορυφώνεται.
Μετά την Επανάσταση: Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε τον Ιούλη του 2012 και περιγράφει την κατάσταση 1,5 χρόνο μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι, τη ζωή των νέων που επαναστάτησαν αλλά δεν έχουν βρει δουλειά, την άνοδο των Σαλαφιστών, την τρικομματική κυβέρνηση που συνιστά υπομονή για τη βελτίωση της οικονομίας…