Ανακοίνωση της ΚΟΕ για το ιρλανδικό ΟΧΙ στην Ευρωσυνθήκη, 16/06/2008

Μεγάλη νίκη του ΟΧΙ στην Ιρλανδία. Απαιτούμε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ και στην Ελλάδα

Με ποσοστό 54% ο Ιρλανδικός λαός απέρριψε την Ευρωσυνθήκη, τη μεταμφίεση δηλαδή του Ευρωσυντάγματος. Η ΚΟΕ χαιρετίζει τους ακτιβιστές του ΟΧΙ, που έδωσαν μια μεγάλη μάχη, έχοντας απέναντι τους τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας τους, τον κόσμο του πλούτου, τα ΜΜΕ και βέβαια το διευθυντήριο της ΕΕ και μεγάλη συκοφάντηση απ’ όλους αυτούς.

Η νίκη τους είναι μια μεγάλη νίκη για όλους τους λαούς στην Ευρώπη. Η νίκη τους προστίθεται στο μεγάλο ΟΧΙ στο Ευρωσύνταγμα των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Και δείχνει ότι όπου δίνεται η δυνατότητα, οι λαοί  παίρνουν θέση ενάντια στην ΕΕ του νεοφιλελευθερισμού, του πολέμου, του ιμπεριαλισμού, της καταστολής, του ρατσισμού.

Οι λαοί λένε ΟΧΙ στην Ευρώπη που διαμορφώνει η ΕΕ, δηλαδή σε μια Ευρώπη των 130 εκατ φτωχών, των 65 ωρών εργασίας τη βδομάδα, της ελαστικής και μαύρης εργασίας, σε μια Ευρώπη στρατηγικό εταίρο του ΝΑΤΟ και έτοιμη να επεμβαίνει στρατιωτικά ανά τον κόσμο

Παράλληλα, το ΟΧΙ στην Ευρωσυνθήκη δεν είναι επιστροφή στον εθνικισμό, όπως κάποιοι θα ήθελαν να το παρουσιάσουν αλλά αντίθετα δίνει μια μεγάλη ώθηση στον αγώνα για να υπάρξουν μεγάλοι κοινωνικοί μετασχηματισμοί στην Ευρώπη, σε ανταγωνισμό με τις πολιτικές και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Για να οικοδομηθεί μια άλλη Ευρώπη, της δημοκρατίας, της ισοτιμίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της οικολογίας, του σοσιαλισμού.

Η νίκη του ΟΧΙ στην Ιρλανδία, στο μοναδικό δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη, δείχνει πόσο αντιδημοκρατική είναι η ΕΕ. Διότι, με κοινή συμφωνία των δύο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών, της Χριστιανοδημοκρατίας και της Σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, προωθείται η ερήμην των λαών επικύρωση της Ευρωσυνθήκης, παρά τη θέληση των ίδιων των λαών. Αυτό είναι και το νόημα της παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού Κ Σημίτη. Αυτά είναι τα νέα ήθη στην ΕΕ: οι λαοί στο περιθώριο, πάση θυσία.

Η νίκη του ΟΧΙ στην Ιρλανδία κάνει ακόμη πιο επίκαιρο και ισχυρό το αίτημα, παρά την επικύρωση της Ευρωσυνθήκης από τη Βουλή, να γίνει Δημοψήφισμα στη χώρα μας, όπως και σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αγωνιζόμαστε, μαζί με όλη την Αριστερά στη χώρα μας, για να γίνει Δημοψήφισμα και να νικήσει το ΟΧΙ στην Ευρωσυνθήκη –μακριά από την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ, που αφού μαζί με τη ΝΔ ψήφισε υπέρ της Ευρωσυνθήκης, σε μια φτηνή προσπάθεια διαχωρισμού από τη ΝΔ, χλιαρά και άνευρα τάσσεται υπέρ του Δημοψηφίσματος.

Όχι στην Ευρωσυνθήκη – Δημοψήφισμα τώρα!

Μαζί με την εργατική τάξη και τους λαούς για μια άλλη Ευρώπη, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς καταναγκασμούς, χωρίς ρατσισμό, χωρίς πόλεμο, χωρίς ΕΕ!

Για μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ισοτιμίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της οικολογίας, του σοσιαλισμού!