ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΝΤΙ ΡΙΝΑΛΝΤΙ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΤ, 14/09/2007

Σε παρουσία του σήμερα Παρασκευή, 14/9/2007 στην τηλεόραση της ΝΕΤ στις 13:30, ο Ρούντι Ρινάλντι, υποψήφιος επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της ΚΟΕ δήλωσε:

 

Ρούντι Ρινάλντι

Ρούντι Ρινάλντι

«Κεντρικό σύνθημα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι να νικήσει η ζωή, να αλλάξουμε το τοπίο. Και τις δύο φράσεις τις εννοούμε. Ζήσαμε μία πολύ περίεργη προεκλογική περίοδο. Είχαμε μια τεράστια εθνική καταστροφή, είχαμε πολλά ψέματα που λέχθηκαν για ασύμμετρες απειλές για να φοβηθεί ο κόσμος, έχουμε μια προσπάθεια εξαγοράς των ψηφοφόρων με διάφορα δοσίματα που δίνουνε και τα δύο κόμματα, και έχουμε από την άλλη πλευρά τον εκβιασμό και την προσπάθεια λεηλασίας ψήφων από τους εργαζόμενους, από τους νέους, από το λαό προς τα δύο μεγάλα κόμματα του δικομματισμού. Σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο λέχθηκαν και ειπώθηκαν πάρα πολλά πράγματα. Απ’ αυτή την άποψη θέλω να μεταφέρω ένα κλίμα που έζησα εγώ σε τρεις συγκεντρώσεις που πήρα μέρος τις τρεις τελευταίες μέρες. Την Τρίτη στην Αθήνα στην κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην Πάτρα εχθές, όπου πραγματικά υπάρχει ένα πολύ ζεστό κλίμα. Είδα πολλούς νέους ανθρώπους να έχουν έρθει σ’ αυτές τις συγκεντρώσεις. Είδα πάρα πολλούς ανένταχτους και πρώην αριστερούς που είχαν απογοητευτεί από τη στάση και την πολιτική της αριστεράς να είναι εκεί και να είναι ζεσταμένοι. Και είδα πάρα πολύ κόσμο να αγκαλιάζει το ενωτικό, ριζοσπαστικό, κινηματικό μήνυμα τους ΣΥΡΙΖΑ. Απ’ αυτή την άποψη θέλω να πω ότι τις τελευταίες μέρες πέφτουν διάφορα πράγματα, είναι σαν να είμαστε σ’ έναν πλειστηριασμό, δίνει ο ένας 300 – ο άλλος 350, ο άλλος τα κάνει 500 – ο άλλος δίνει τα ρέστα του, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μοιάζει σαν να έχουμε μία παρτίδα πόκα…

Θέλω να πω κάτι όσον αφορά τον πολιτισμό. Ένας από τους πιο σημαντικούς πεζογράφους που έχουμε, ο Πέτρος Μάρκαρης, σ’ ένα μικρό του κείμενο που έχει τρία σημεία –εγώ θα σας πω μόνο το τρίτο σημείο- λέει για το πού θα δώσει την ψήφο του. Ας ακούσουμε έναν άνθρωπο του πολιτισμού: θα δώσω την ψήφο μου σ’ όποιο κόμμα δεσμευτεί να τροποποιήσει το σύνταγμα ώστε να απαγορεύονται οι παροχές από οποιαδήποτε κυβέρνηση τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών. Μόνο έτσι θα τελειώσει ο φαύλος κύκλος υποσχέσεις – παροχών – εκλογές – απειλή – ψηφίστε μας αλλιώς δεν παίρνετε τίποτα.

Για τα καλέσματα συνεργασίας που κάνει το ΠΑΣΟΚ: πριν από τις εκλογές κάθε φορά υπάρχει προσπάθεια να λεηλατηθούνε ψήφοι από το χώρο της αριστεράς. Αυτή η πίεση που ασκείται αυτή στιγμή – πριν τις εκλογές, δεν είναι άσχετη με το τι πρέπει να βγάλει η κάλπη αύριο και μεθαύριο, γιατί το ΠΑΣΟΚ πάντα μιλάει για κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Έχουμε απαντήσει δεκάδες φορές, και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο Αλέκος Αλαβάνος και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει μια τέτοια συνεργασία γιατί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι η εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού.

Κλείνοντας να κάνω τρία πολύ σύντομα σχόλια. Πρώτο για την κα Αράπογλου: Ό,τι και να κάνει το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες δεν μπορεί να κρύψει ότι ήταν ουσιαστική συμπολίτευση στη ΝΔ τα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια. Ό,τι και να κάνει δεν μπορεί να αντιστρέψει αυτή την εικόνα. Για τη ΝΔ θέλω να πω ότι τα ζητήματα περί αυτοκριτικής είναι λόγια που λέγονται εκ του ασφαλούς και στα μπαλκόνια και τίποτα επί της ουσίας. Έχω εδώ αυτό που έγινε προχθές. Ο κ. Δούκας με τον δήμαρχο της Ζαχάρως πήρανε μία απόφαση να δώσουνε 2,5 χιλιάδες στρέμματα… Στην ουσία όπου υπήρχε δάσος θα μπει τσιμέντο. Και γι’ αυτό τον ανοίγει το δρόμο μια χαρά η κυβέρνηση της ΝΔ – κι ας λέει για αυτοκριτικές. Το τρίτο που θέλω να πω αφορά κάτι για τις επιθέσεις που δεχόμαστε συνεχώς από τους εκπροσώπους του ΚΚΕ. Η Νάντια Βαλαβάνη, ανεξάρτητη, ανένταχτη, αριστερή, κομουνίστρια, είπε προχθές στο Ηράκλειο ότι χρειαζόμαστε μια αριστερά με ανοιχτές τις γραμμές της και το μυαλό της. Αυτό προσπαθεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτές τις γραμμές του και το μυαλό του. Ανοιχτές τις γραμμές στην ενότητα και στη συσπείρωση και το μυαλό του στην πραγματικότητα. Η αριστερά δεν έχει ανάγκη να δώσει ψεύτικη εικόνα του εαυτού της. Για παράδειγμα είναι ψεύτικη εικόνα αυτό που προσπαθεί να κάνει το ΚΚΕ, να εμφανιστεί σαν να ήτανε ο μοναδικός πόλος ενάντια που αγωνίζεται στο δικομματισμό. Πρώτα έκλεισε το μάτι χαρά στο ΠΑΣΟΚ – τη δεκαετία του ’80 –, μετά έκλεισε μια χαρά το μάτι στη ΝΔ, συγκυβέρνησε με τη ΝΔ, μετά συγκυβέρνησε και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ, και ακόμα μέχρι πρόσφατα δεν έδειξε κάποιο αντικυβερνητικό έργο συγκεκριμένο και σαφές και την ίδια στιγμή συκοφαντεί όλες τις άλλες δυνάμεις. Και σήμερα κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Με ποιο τρόπο; Ενώ είναι ανάγκη να χτίσουμε ένα μεγάλο μέτωπο, στην ουσία απογειώνεται και απομονώνεται και λέει όχι σε κάθε ενωτική πρόταση. Παρ’ όλα αυτά δεν θα κουραστούμε να το καλούμε σε κοινό αγώνα ενάντια στο δικομματισμό, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό»