Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνου μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, 09/12/2008

Θέλω να πω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια κοινωνική εξέγερση της νεολαίας. Αν η κυβέρνηση και άλλες πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ είχαν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, πρώτα η νεολαία, πρώτα η νεολαία, πρώτα η νεολαία, ενδεχομένως να μην είχαμε φτάσει σ΄αυτό το σημείο.

Η νέα γενιά ζει ανάμεσα στους τοίχους της ανασφάλειας, της απόρριψης και του αποκλεισμού.

Εμείς χαιρετίζουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, όλους τους νέους και τις νέες που δεν κρύβουν το πρόσωπό τους. Είμαστε μαζί τους. Δεν θα γίνουμε εισαγγελείς. Δεν θα τους αφήσουμε μόνους.

Το δεύτερο. Ο χαμός της ζωής του 16χρονου Αλέξανδρου είχε αφετηρία την κατάσταση αυταρχισμού που επικρατεί στις δυνάμεις καταστολής. Η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να γίνει με περισσότερο αυταρχισμό και με περισσότερη αστυνομία.

Εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική της φωτιάς είναι μια πολιτική της Ν.Δ. Πέρυσι καίγονταν τα δάση και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να τα αντιμετωπίσει. Σήμερα καίγονται οι πόλεις και η κυβέρνηση πάλι δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Ο στόχος ο δικός μας είναι το σύστημα και η αδικία του απέναντι στη νεολαία. Δεν είναι στόχος μας οι βιτρίνες, τα αυτοκίνητα, τα σπίτια των πολιτών, τα κτίρια που είναι συλλογική δημόσια περιουσία.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τυφλή βία.

Όμως, από την άλλη μεριά, πρέπει να το καταλάβομε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο παίρνει έκταση. Πρέπει να καταλάβουμε ποιοι και ποιες πολιτικές οδηγούν σ΄ αυτά τα συναισθήματα οργής ή ακόμη και εκδίκησης απέναντι στη νεολαία και να τα άρουμε αυτά.

 

Τρίτον. Είμαστε μπροστά σ΄ ένα πολιτικό πρόβλημα το οποίο θέλει πολιτική λύση. Η διέξοδος για μας είναι να υπάρξει από την πολιτεία έμπρακτη συγνώμη. Κι αυτό σημαίνει τώρα αμέσως μια σειρά μέτρα που πρέπει να προωθηθούν από την κυβέρνηση. Σημαίνει θέσεις εργασίας για τους νέους κι όχι με το σταγονόμετρο του ΑΣΕΠ. Σημαίνει καλή παιδεία, με αρκετά κονδύλια και ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Σημαίνει δημόσιοι χώροι, όπου οι νέοι θα μπορούν να βρίσκονται, να διασκεδάζουν, να ερωτεύονται. Σημαίνει δημοκρατική τομή στην αστυνομία. Δεν χρειαζόμαστε ένοπλους στις γειτονιές οι οποίοι θα μπορούν να σηκώνουν το όπλο και να αφαιρούν τη ζωή των νέων παιδιών.

Και, τέλος, η εξέγερση αυτή της νεολαίας δείχνει ότι ο τόπος δεν μπορεί να μείνει εκεί που βρίσκεται, με τη σημερινή κυβέρνηση και με το σημερινό σύστημα. Χρειάζεται μία συντεταγμένη, ριζοσπαστική διέξοδος για τη χώρα.

Καλούμε τη νέα γενιά και το λαό να δώσουν μαζικά, αγωνιστικά, ειρηνικά τον αγώνα να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να πάμε σε μια μεγάλη αλλαγή που θα μπορέσει να δώσει αξίες, εργασία, καλή παιδεία στη νέα γενιά.

 

 Τι απαντάτε στην κα Παπαρήγα;…

Αισθάνομαι την ευθύνη της σημερινής παρουσίας μου εδώ. Το αντικείμενό της και ο στόχος μας ήταν οι πολιτικές της Ν.Δ. Αυτά που ακούστηκαν δυστυχώς είναι απόψεις που ακούγονται από τα στελέχη της Ν.Δ. στην επίθεσή τους ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Αυτά που λέει η κα Παπαρήγα δηλ. ταυτίζονται μ΄ αυτά που λένε από τη Ν.Δ. Αυτό εννοείτε; …

Σας απάντησα.

 Τι απαντάτε σ΄ αυτούς που βλέπουν τις περιουσίες τους να καίγονται σήμερα…

Τους απαντάμε ότι εμείς πιστεύουμε στην ειρηνική παρουσία και αγωνιστική δράση της νέας γενιάς και τους ζητάμε να σκεφτούν πάρα πολύ ποιες πολιτικές δυνάμεις ωφελούνται και ποιες προσπάθησαν να αξιοποιήσουν αυτά τα γεγονότα ενάντια σε ποιους…..

 … Για εκλογές μιλήσατε

Πιστεύουμε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει με τη σημερινή κυβέρνηση και χρειάζεται μια συντεταγμένη πορεία προς μια μεγάλη αλλαγή…

 Με κίνδυνο παραγραφής ….αδικημάτων

Μίλησα για συντεταγμένη πορεία

 Καταδικάζετε τις καταστροφές;…

Λέτε να χαιρετίζουμε τις καταστροφές; Θα μπορούσε να ήταν αυτό; Θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δίνει μια πολιτική διέξοδο, είναι ένας χώρος συνάντησης και νέων παιδιών, φοιτητών, μαθητών, μαθητριών οι οποίοι, μ΄ αυτόν τον τρόπο, μετατρέπουν τον θυμό τους σε πολιτική διεκδικητική δράση.

 … Και ποιοι επωφελούνται απ΄ αυτό το πράγμα….

Ξέρετε ποιος.. Ανοίξτε την τηλεόρασή σας και θα το δείτε…

 Πώς πιστεύετε ότι θα εκτονωθεί όλη αυτή η κατάσταση;…

Νομίζω ότι, αν προσέξατε και τις δηλώσεις μας, ότι πρέπει να δείξει η πολιτεία ότι ακούει, ότι έχει τα αυτιά της ανοιχτά στη νεολαία. Και αναφέραμε μια σειρά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ανακοινωθούν, ξεκινώντας από την δημοκρατική αναδιοργάνωση της αστυνομίας αλλά και μέτρα που αφορούν στην παιδεία, στους δημόσιους χώρους, στις θέσεις εργασίας, και που θα μπορούσε η νεολαία να καταλάβει ότι αγωνίστηκε γι αυτά.

 Αυτά είναι μέτρα που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Σήμερα όπως ακούτε περνάνε τα ελικόπτερα από πάνω μας, πέφτουν κροτίδες….. Πώς μπορεί να λυθεί αυτό το πρόβλημα τώρα;…

Όσο το δυνατόν γρηγορότερα η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις ανταποκριθούν στα αιτήματα και στην αγωνία της νεολαίας, τόσο το καλύτερο.

Θα σας έλεγα ότι αν, εδώ και τρία χρόνια, κι εσείς οι ίδιοι προσέχατε την προτεραιότητα την οποία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα της νέας γενιάς, θα ήμασταν καλύτερα.

Ευχαριστώ πολύ.»

 

To Γραφείο Τύπου