Νέα από Αϊτή, Αφγανιστάν, Βολιβία, Μπαγκλαντές, 08/09/2008

ΑΪΤΗ

Οι σύντροφοι από το Νέο Κ.Κ. Αϊτής μας πληροφόρησαν για την πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους μετά το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Hanna και του τυφώνα Ike. Οι διαλυμένες υποδομές και η γενικευμένη εξαθλίωση στην υπό κατοχή του ΟΗΕ χώρα προκάλεσαν υπέρμετρο αριθμό νεκρών (επισήμως 329 μέχρι τώρα), ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι άστεγοι, πεινασμένοι και αβοήθητοι. Σε πολλές πόλεις και στο μεγαλύτερο μέρος της υπαίθρου της Αϊτής δεν έχει φτάσει ακόμη καμιά βοήθεια. Οι τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί, π.χ. η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε 60% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε πολλές περιπτώσεις οι πληγέντες συγκρούστηκαν με τους «κυανόκρανους», απαιτώντας να τους μοιραστούν τρόφιμα. Υπενθυμίζεται ότι στη γειτονική Κούβα η καταιγίδα Hanna προκάλεσε μόνο υλικές ζημίες, αφού οι κουβανικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας οργάνωσαν έγκαιρα την πλήρη εκκένωση των περιοχών που θα χτυπούσε η καταιγίδα, και την υποδοχή ενός εκατομμυρίου ανθρώπων σε ασφαλέστερες τοποθεσίες, παρέχοντάς τους διαμονή, διατροφή και περίθαλψη.

 

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής δολοφόνησαν 90 αμάχους (μεταξύ των οποίων 15 γυναίκες και 60 παιδιά) στη διάρκεια βομβαρδισμού του χωριού Αζιζαμπάντ στις 22/8. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός των ΗΠΑ ισχυριζόταν ότι τα περισσότερα θύματα ήταν Ταλιμπάν και ότι οι «παράπλευρες απώλειες» του βομβαρδισμού περιορίστηκαν σε «μόνο» 7 αμάχους. Μετά την κατακραυγή από τις οικογένειες των θυμάτων, κι αφού τόσο η αφγανική κυβέρνηση-ανδρείκελο των ΗΠΑ όσο και ο ΟΗΕ επιβεβαίωσαν τη σφαγή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «θα ερευνήσουν περαιτέρω το ατυχές επεισόδιο». Εντύπωση προκάλεσε στους δημοσιογράφους το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ ξέσπασε σε λυγμούς ενώ περιέγραφε τη σκηνή στο χωριό την επομένη του βομβαρδισμού: «δεκάδες άψυχα σώματα παιδιών κείτονταν στο έδαφος, φρικτά διαμελισμένα από τις βόμβες»…

 

ΒΟΛΙΒΙΑ

Παρά τη συντριπτική νίκη των λαϊκών δυνάμεων στο δημοψήφισμα της 10ης Αυγούστου, και τη διακήρυξη του προέδρου Μοράλες για νέο δημοψήφισμα το Δεκέμβρη σχετικά με την έγκριση του νέου Συντάγματος, οι ολιγαρχικές ακροδεξιές δυνάμεις των πλούσιων επαρχιών συνεχίζουν την ένοπλη τρομοκρατία και ταυτόχρονα προσπαθούν να στριμώξουν το λαϊκό στρατόπεδο με νομικίστικες ενστάσεις. Οι σύντροφοι του Κ.Κ. (ΜΛΜ) Βολιβίας, που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μοράλες και συμμετέχουν σ’ αυτήν, με δήλωσή τους καλούν τον πρόεδρο Μοράλες να διώξει τους σε ύποπτο βαθμό «ανίκανους» νομικούς και πολιτικούς συμβούλους του και να στηριχτεί στο λαό για να χτυπήσει αποφασιστικά τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και την ολιγαρχία. Οι σύντροφοι τονίζουν:

«Ο κόσμος ολόκληρος μας κοιτά έκπληκτος να ανεχόμαστε αυτούς που με καθαρά φασιστικό στιλ χτυπούν, βασανίζουν, τραυματίζουν βαριά τα παιδιά, τις ανυπεράσπιστες γυναίκες και τους γέρους. Μέχρι πότε θα συνεχιστεί η ανοχή των αρχών, μέχρι πότε η κυβέρνηση θα αρκείται να εκφράζει τη λύπη της υπό το πρόσχημα του ότι δεν επιθυμεί να προσφύγει στη βία; […] Τι περιμένει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις φασιστικές συμμορίες της αντιπατριωτικής ολιγαρχίας που έχουν εξοπλιστεί μέχρι τα δόντια; Τι περιμένει για να σταματήσει τη ροή όπλων από τα σύνορα της Παραγουάης και της Αργεντινής; Δεν βλέπει ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ χρηματοδοτεί και ουσιαστικά διοικεί αυτό το νέο στρατό ατάκτων στις ανατολικές επαρχίες, που περιμένει μονάχα την εντολή για να επιτεθεί ενάντια στο λα’ο μας; […] Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εάν δεν επέμβει η κυβέρνηση, θα το κάνει ο λαός. Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν είναι θέμα προς διαπραγμάτευση, και κανείς δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει τη νόμιμη αντίδραση του βολιβιανού λαού για την υπεράσπιση της πατρίδας.»

 

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

Στις 25/7 η RAB (Ταξιαρχία Άμεσης Δράσης), δηλαδή οι ειδικές «αντιτρομοκρατικές» δυνάμεις του Μπαγκλαντές, συνέλαβαν και εκτέλεσαν εν ψυχρώ το Dr Mizanur Rahaman Tutul, ηγέτη του εκτός νόμου Κ.Κ. (Μ-Λ) Κόκκινη Σημαία. Το κόμμα αυτό είναι ένα από τα μαοϊκά κόμματα του Μπανγκλαντές και συμμετέχει στην CCOMPOSA (Συντονιστική Επιτροπή των Μαοϊκών Κομμάτων και Οργανώσεων της ΝΑ Ασίας), όπου επίσης παίρνουν μέρος το Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), το Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκό), το Κ.Κ. Κευλάνης (Μαοϊκό), το Κ.Κ. Μπουτάν (ΜΛΜ) κ.ά.

Ο Δρ Τουτούλ γεννήθηκε σε εύπορη οικογένεια γαιοκτημόνων. Εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα όταν σπούδαζε ιατρική. Πήρε το δίπλωμά του για να εκπληρώσει την επιθυμία του πατέρα του, αλλά δεν εργάστηκε σχεδόν καθόλου σαν γιατρός. Μετά το θάνατο του πατέρα του πούλησε την περιουσία του και διέθεσε όλα τα χρήματα στο κόμμα του και στους φτωχούς χωρικούς. Άρχισε να αγωνίζεται σαν επαγγελματικό στέλεχος του κομμουνιστικού κινήματος, και συνέχισε μέχρι τη δολοφονία του.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Τουτούλ από τη RAB, που έχει εκπαιδευτεί και καθοδηγείται από τη CIA), δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις είναι ο τρόπος που προτιμά το καθεστώς για να απαλλαγεί από τους μαοϊκούς. Μέχρι σήμερα πάνω από 1.000 στελέχη και μέλη των μαοϊκών κομμάτων του Μπανγκλαντές έχουν δολοφονηθεί μετά τη σύλληψή τους ή έχουν «εξαφανιστεί».

 

(*) Επιλογή-Μετάφραση: Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΟΕ