Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τη ΔΕΘ, 01/09/2008

AΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ

Λίγες μέρες μετά το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων και ενόψει της ΔΕΘ, ο Καραμανλής θα επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη φορτωμένος τα δικά του μετάλλια… Ομολογουμένως κερδίζει επάξια το χρυσό:

στη γιγάντωση της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
στην αθρόα ΕΚΠΟΙΗΣΗ της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ιδιωτικοποίηση ΟΤΕ, ΔΕΗ, λιμάνια)
στα κάθε λογής ΣΚΑΝΔΑΛΑ (οικονομικά, πολιτικά, διατροφικά κλπ)
στην διεύρυνση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων
στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος
στην υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης και υγείας

Σήμερα οι εργαζόμενοι και η νεολαία ζούμε τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των «μεταρρυθμίσεων», ζούμε το άπλωμα και το βάθεμα της φτώχειας σε ολόκληρη την κοινωνία. Ζούμε την απελπιστική επιδείνωση της κατάστασης που εξελίσσεται ταυτόχρονα με την σκανδαλώδη γιγάντωση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου (ιδιαίτερα του τραπεζικού)

Το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» δυστυχώς δεν είναι απλά ένα εκφραστικό σχήμα αλλά η πραγματικότητα. Η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων επιδεινώνεται μέρα με την μέρα. Το ετήσιο ποσοστό αύξησης των μισθών και των συντάξεων, είναι συγκρίσιμο μόνο με το εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης των τιμών στα σούπερ μάρκετ.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της επικοινωνίας προωθείται η ιδιωτικοποίηση νευραλγικών κοινωφελών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, λιμάνια, ΕΛΤΑ, Ολυμπιακή, ΟΣΕ, ΕΥΑΘ, Ταχυδρομικό ταμιευτήριο κλπ). Οι συνέπειες για την κοινωνία είναι οι συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, η απορύθμιση των  εργασιακών σχέσεων σε αυτές, η απώλεια κάθε μορφής δημοσίου ελέγχου, αλλά έχει και δυσμενέστατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει κάτι μοναδικό. Ενώ κοντεύει να ξεπουλήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας την ίδια στιγμή καταφέρνει να μεγαλώνει το δημόσιο χρέος και να της λείπουν και δύο δις ευρώ για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού…

Έτσι σε μία κατάσταση ήδη ασφυκτική, η κυβέρνηση το μόνο που μελετά είναι το πώς θα συγκεντρώσει χρήματα. Αλλά δεν τα παίρνει από όποιον κι όποιον, προτιμά να τα παίρνει από αυτούς που δεν έχουν, δηλαδή από το υστέρημα της λαϊκής οικογένειας. Νέοι φόροι, κτηματολόγιο, αύξηση του ΦΠΑ, μείωση του αφορολόγητου ορίου και η ζωή συνεχίζεται.

Αυτή η πορεία όμως μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ πρέπει να εκφραστεί η δυσαρέσκεια και η έντονη αγανάκτηση που υπάρχει στην κοινωνία, πρέπει να ακουστεί σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση της φτώχειας, της ακρίβειας, των σκανδάλων και της ανεργίας είναι κοινωνικά καταστρεπτική και γι αυτό ανεπιθύμητη. Κανένας να μην μείνει θεατής, κανένας να μην μείνει μόνος, όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δηλώσουμε ότι πρέπει να αρχίσουνε να υπολογίζουνε σοβαρά την αγανάκτηση μας. Η έννοια του αγώνα, της διεκδίκησης και της αλληλεγγύης  πρέπει να ξαναγίνουν τα όπλα του κόσμου της δουλειάς. Σε αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους νεολαίους, τους ανέργους με όπλο μας την ενότητα. Ενότητα της αριστεράς, των κινημάτων και των εργαζομένων.

Φτάνει πια, ήρθε η ώρα να βγουν οι ανάγκες του κόσμου στο προσκήνιο και η αριστερά οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτήν την υπόθεση. Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ την οικοδόμηση ενός πλατιού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό.

ΌΛΟΙ το Σάββατο 06/09 στις 18:00 στο Αγ. Βενιζέλου με τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ  διαδηλώνουμε:  

Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Να παγώσουν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και να μπει πλαφόν στα βασικά είδη κατανάλωσης.

Να εξασφαλιστούν πόροι για κοινωνικές δαπάνες από την φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, του μεγάλου κεφαλαίου και του χρηματιστηρίου.

Να φύγει η Ν.Δ, να μη γυρίσει το ΠΑΣΟΚ! Να ανοίξει ο δρόμος για μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική ανατροπή!