Δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Καβάλα: Βροντερό όχι στον λιθάνθρακα

Ο λαός της Καβάλας απάντησε με ένα μαζικό και γεμάτο παλμό συλλαλητήριο στην πρόθεση της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και της γερμανικής πολυεθνικής RWE να "επενδύσουν" στη Νέα Καρβάλη. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 27/2 μια λαοθάλασσα ξεχυνόταν προς την κεντρική πλατεία. Μαθητές που αψήφησαν τις "παραινέσεις" κάποιων διευθυντών ότι το εργοστάσιο θα δώσει θέσεις εργασίας, αλλά και τις απειλές ότι θα πάρουν αποβολή. Εργαζόμενοι και γονείς που πήραν μαζικά μέρος στις στάσεις εργασίας που κήρυξαν σχεδόν όλα τα συνδικάτα. Πολιτιστικοί, φυσιολατρικοί και αθλητικοί σύλλογοι, και κάτοικοι από όλο το νομό. Όλοι μαζί για να εκφράσουν την αντίδρασή τους, να φωνάξουν "Όχι άλλο κάρβουνο". Ευρηματικά συνθήματα κοσμούσαν τα πανό και τα πλακάτ, όπως: "Ηλιθιάνθρακες", "Εσείς με κάρβουνο και με λιγνίτη, εμείς με τον πλανήτη", "Όχι στους αλητάνθρακες".

Αγωνιστική ήταν και η πορεία που ακολούθησε. Μια πορεία που όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει στην πόλη. Όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε στον προορισμό της, μόλις ξεκινούσε η ουρά της. Για την επιτυχία της συγκέντρωσης σημαντικό ρόλο έπαιξε η "Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κατά των Δεξαμενών Πετρελαίου", που βοήθησε με τις παρεμβάσεις της να εκφραστεί η διάθεση του λαού της Καβάλας. Αλλά και απλοί πολίτες και βέβαια εκπαιδευτικοί που έδωσαν ένα πραγματικό μάθημα αγώνα στους μαθητές τους.

Αυτή η διάθεση ήταν που ανάγκασε πολλούς να κάνουν κολοτούμπες, προκειμένου να μην βρεθούν έξω. Ο νομάρχης κ. Καλλιοντζής, μια μέρα πριν το συλλαλητήριο και ενώ μέχρι τότε δήλωνε ότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να γίνει η κινητοποίηση γιατί… δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο από πλευράς ΔΕΗ, λίγο αργότερα δήλωνε ότι θα παραιτηθεί την προηγούμενη της ψήφισης μιας τέτοιας απόφασης από την κυβέρνηση. Το Εργατικό Κέντρο, δια μέσου του κ. Τιάκα, ενώ έπαιρνε ουδέτερη στάση "μέχρι να καταλάβει τα θετικά και αρνητικά της επένδυσης", αναγκάστηκε να κηρύξει στάση εργασίας – αλλά δεν συμμετείχε στο συλλαλητήριο!

Τέλος το ΚΚΕ, δυο μέρες πριν, σε ημερίδα που διοργάνωσαν η δημοτική και νομαρχιακή κίνησή του, δήλωνε ότι το συλλαλητήριο ήταν πρόωρο, ότι δεν υπήρχε λόγος για να κινητοποιηθεί ο λαός και ότι το συλλαλητήριο εξυπηρετούσε μάλλον μικροπολιτικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ… Κάτω, όμως, από την πίεση του λαού της Καβάλας τελικά δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν και αυτοί και δεν θα υποκύψουν στην προσπάθεια περιθωριοποίησής τους. Αλλά τελικά προτίμησαν μια ξεχωριστή δική τους κομματική συγκέντρωση των 100 ατόμων, ενώ στην διπλανή πλατεία 10.000 Καβαλιώτες εκδήλωναν τη διαθεσιμότητά τους να αντισταθούν στα σχέδια των επενδυτών.

Είναι βέβαιο ότι η ΔΕΗ και η RWE θα προχωρήσουν σε κάθε είδους εκβιασμούς. Ήδη ο γερμανικός κολοσσός με ανακοίνωσή του απειλεί με μεγάλες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη αν σταματήσει η χρησιμοποίηση του λιθάνθρακα σαν καυσίμου. Από την άλλη η ΔΕΗ έχει περάσει σε αντεπίθεση, είτε με την ειρωνεία του προέδρου της κ. Αθανασόπουλου, ο οποίος δηλώνει ότι… "το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι υπεύθυνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά το χρησιμοποιούμε στα αναψυκτικά" (!), είτε με επιστολές όπου παρουσιάζει μια ειδυλλιακή κατάσταση θέλοντας να διαψεύσει τους φόβους των κατοίκων της Καβάλας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σημαντική νίκη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο συλλαλητήριο για περιβαλλοντικό ζήτημα που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια. Φυσικά υπήρχε και η υλική βάση από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις για τις δεξαμενές. Από δω και πέρα χρειάζεται να συνεχίσει η αγωνιστική στάση και να μην υποκύψουμε σε λογικές του ό,τι κάνουμε να έχει τη μαζικότητα αυτού του συλλαλητηρίου. Προφανώς και θέλουμε κάθε φορά να συμμετέχει μαζικά ο λαός της Καβάλας, αλλά θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και παρεμβάσεις που να δίνουν τη δυνατότητα στο λαό και στη νεολαία να δράσει. Χρειάζεται κλιμάκωση και ανέβασμα του πήχη. Να μπει στο στόχαστρο η μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο και σε χαβούζα των αποβλήτων των ιμπεριαλιστών.

Βύρωνας Λάμπρου