Δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Κτηνοτρόφοι: Δεν πάει άλλο

Την Τετάρτη 27/2 πάνω από 500 κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μετά τη μείωση των τιμών των προϊόντων τους, τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής και την εγκληματική εγκατάλειψη τις τελευταίες δεκαετίες από μεριάς των κυβερνήσεων. Βασικά αιτήματα τους: η άμεση καταβολή οικονομικών αποζημιώσεων στο πλήρες ύψος των ζημιών από τις καταστροφές του καλοκαιριού, να χαριστούν τα χρέη των πυρόπληκτων, να συνεχιστεί η δωρεάν διανομή των ζωοτροφών για όσο χρόνο χρειαστεί, να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και των αγροχημικών, και να αυξηθεί η τιμή του γάλακτος και του κρέατος με βάση το κόστος παραγωγής. Στη συγκέντρωση έδωσε δυναμικό παρόν και η "Πανηλειακή Επιτροπή Αγώνα για τις πυρόπληκτες περιοχές", που υποστήριξε τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων, και ταυτόχρονα διεκδίκησε λύσεις στα προβλήματα των πυρόπληκτων της Ηλείας, όπως: να αποφευχθεί η ερημοποίηση και η αποαγροτοποίηση των περιοχών, να δοθεί προτεραιότητα σε αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, να εκπονηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ηλείας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, και να μην υπάρξει καμία παραχώρηση και οικοδόμηση δασικών εκτάσεων.

Το βασικό που κυριαρχούσε στη συγκέντρωση ήταν η αγανάκτηση που είχαν οι κτηνοτρόφοι. Όλοι έλεγαν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ότι κάτι πρέπει να γίνει, ότι η πολιτεία και η κυβέρνηση πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα. Κάτι βέβαια που η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων. Ζήτησε πίστωση χρόνου, κάτι που τους δόθηκε από την αντιπροσωπεία, "για να εφαρμόσει μέτρα που θα ανακουφίσουν τους κτηνοτρόφους". Βέβαια, μετά η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων έλεγε ότι "χρειάζεται κλιμάκωση του αγώνα για να αναγκαστούν να μας δώσουν αυτά που δικαιούμαστε" και ότι "όλο υποσχέσεις είναι, ενώ για τα ζητήματα που μας καίνε όπως το γάλα, το κρέας, τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα δεν γίνεται τίποτα". Κατόπιν πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Βουλή, όπου οι κτηνοτρόφοι συναντήθηκαν με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Παρακάτω παραθέτουμε δηλώσεις από κτηνοτρόφους, οι οποίες αποτυπώνουν χαρακτηριστικά την κατάσταση πνευμάτων που κυριαρχούσε.


Οι κτηνοτρόφοι μιλούν στην "Αριστερά!"

Φτάνει πια

Αναγνώπουλος Στρατής, ταμίας του κτηνοτροφικού συλλόγου "Ηλιακή Γη", πυρόπληκτος από την Ηλεία

Θέλω να πω ότι σαν πυρόπληκτη περιοχή που είμαστε η πολιτεία δεν έχει δείξει ενδιαφέρον ούτε στο ελάχιστο. Κάποια βοήθεια έδωσαν στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους, η οποία δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, θα ελαχιστοποιηθούν πολύ, κάτω από το 40%. Το υπόλοιπο θα το επιβαρύνεται ο παθών. Το χειρότερο είναι ότι εμείς καήκαμε από το περασμένο καλοκαίρι και η καθοριστική ημερομηνία να δοθούν οι αποζημιώσεις θα είναι η 31/12/2012. Ε, μέχρι τότε αν ζούμε κι όσοι ζούμε θα τα πάρουμε. Και σαν κτηνοτρόφοι έχουμε ακόμα περισσότερα προβλήματα. Τα προβλήματα με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών είναι γνωστά. Οι τιμές στα προϊόντα μας κατεβαίνουν, ενώ το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Εγώ εκτρέφω περίπου 600 ζώα. Έχω επτά παιδιά και σκεφτόμουν κάποιο από αυτά να συνεχίσει τη δουλειά, αλλά με τις συνθήκες αυτές ούτε εγώ δεν θα κάτσω. Δεν πάει άλλο.

Τα ’χουν ισοπεδώσει όλα

Φωτακόπουλος Αριστείδης, κτηνοτρόφος, δημοτικό διαμέρισμα Γουμέρου του Δήμου Ωλένης, Ηλεία

Κατεβήκαμε για να διεκδικήσουμε ό,τι δεν μας έχει δώσει αυτή η κυβέρνηση, και κάθε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, και ακόμα να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές στο γάλα και στο κρέας. Τα ’χουν ισοπεδώσει όλα, έχουν αφήσει το Νομό Ηλείας επί ξύλου κρεμάμενο. Έρχεται μια μεγάλη ερημοποίηση για την περιοχή, εγκατάλειψη από πολλούς νέους, καμία ανάπτυξη, κανένα ενδιαφέρον για αντιπλημμυρικά έργα. Και για το επάγγελμα του κτηνοτρόφου ή του αγρότη γενικά ή του κάθε επαγγελματία, δεν ενδιαφέρεται κανένας. Κοιτάνε μόνο τη λοβιτούρα, κουμάντο κάνουν οι εργολάβοι εκεί, αποδεδειγμένα κι από τους νομάρχες και από τους δημάρχους. Υπάρχουν και επίσημες καταγγελίες που μπορούμε να κάνουμε για το πώς τρώγονται τα λεφτά. Ακόμα και μέσω της "Ηλειακής" και της ΑΝΟΛ. Μετά τις φωτιές περιμέναμε ό,τι μας τάξανε. Αναπλήρωση στάβλων, αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου, αναπλήρωση φυτικού κεφαλαίου, έχουν περάσει έξι μήνες και τίποτα. Μία λύση υπάρχει. Αν είμαστε τώρα χίλιοι, θα γίνουμε δύο χιλιάδες, θα γίνουμε δέκα χιλιάδες, θα γίνουμε 150.000, θα τρίξουν οι καρέκλες τους και θα τους γκρεμίσουμε. Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση, ο λαός θα ξεσπάσει.

Να κλιμακώσουμε τον αγώνα

Αγγελούδος Γεώργιος, κτηνοτρόφος, δημοτικό διαμέρισμα Γουμέρου του Δήμου Ωλένης, Ηλεία

Ήρθαμε εδώ σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε γι’ αυτό το χάος που επικρατεί ειδικά την τελευταία χρονιά, αλλά και χρόνια τώρα, που οι ζωοτροφές αυξήθηκαν κατά 100%, τα λιπάσματα μέχρι 120%. Αντιθέτως στα προϊόντα μας οι τιμές μειώθηκαν κατά πολύ. Να σας πω ένα παράδειγμα, ότι εγώ αυτή τη στιγμή σαν κτηνοτρόφος έχω 100 ζώα, έχω ένα εισόδημα ημερησίως γύρω στα 80 με 85 ευρώ –εξαρτάται την ποιότητα του γάλακτος– και τα έξοδά μου υπερβαίνουν τα 90 με 92 ευρώ. Και σαν πυρόπληκτος που είμαι ήδη, μας έχουν εγκαταλείψει στο έλεος του Θεού. Μας έδωσαν τρία χιλιάρικα, εγώ πήρα τέσσερα γιατί είμαι πολύτεκνος, και κάτι ψιλοαποζημιώσεις. Τώρα η κυβέρνηση κρατάει τα λεφτά, τα εκατομμύρια, για να τα δώσει σε κάποιους επιτήδειους και όχι στην περιοχή που υποφέρει. Πιστεύω ότι η συμμετοχή σήμερα ήταν, αν μη τι άλλο, ικανοποιητική. Την επόμενη φορά θα ’χουμε πιο πολλές δυνάμεις και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει ή να εκφραστούμε ακραία ή να πάρουμε καμιά καραμπίνα να τινάξουμε τίποτα στον αέρα. Δυστυχώς –είμαι ψύχραιμος που το λέω– αλλά δεν έχουμε άλλη διαφυγή πλέον.

Ρεπορτάζ: Νίκος Ταυρής