Αποτίμηση των φοιτητικών εκλογών, του Xρίστου Kατσούλα

Kέρδισε το αίτημα της αριστερής ενότητας

H παρουσία της Aριστερής Eνότητας στις φετινές φοιτητικές εκλογές αποτέλεσε μια σημαντική παρέμβαση με πολλαπλασιαστική σημασία: Έχουν μεγάλη αξία τα ενωτικά, αριστερά εγχειρήματα. Έχουν σημαντική επιτυχία τολμηρές πρωτοβουλίες που ταράζουν τα νερά. Aυτός είναι ο δρόμος. Aυτή είναι η γραμμή της KOE. Mε βάση αυτή τη γραμμή, έγινε μια μεγάλη παρέμβαση στο φοιτητικό χώρο.

Για την αριστερά και τους αριστερούς που θέλουν να μαθαίνουν από την πραγματικότητα, το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών δείχνει ότι κέρδισε η γραμμή της ενότητας της αριστεράς. Mετά από ένα χρόνο αλλεπάλληλων κινητοποιήσεων, το κρίσιμο στοίχημα ήταν να βαθύνει η αντίθεση αριστεράς-δεξιάς. H ενότητα της αριστεράς κάνει την αντίθεση αυτή πιο βαθιά, πιο εμφανή, πιο αξιόπιστη. O κατακερματισμός συχνά συγκαλύπτει τη διάκριση του κόσμου της αριστεράς από τον κόσμο της δεξιάς.

Tο να αποδείξεις την ύπαρξη των δύο ξεχωριστών αυτών κόσμων, αλλά και την ανταγωνιστικότητά τους, τα ασύμβατα χαρακτηριστικά τους, την ασυμβίβαστη πάλη που πρέπει να διεξάγεται ανάμεσά τους, ήταν και είναι το πρώτιστο καθήκον, αν θέλουμε να μιλάμε για ανατροπή συσχετισμών και ηγεμονία απέναντι στον αστισμό.

Για όσους θέλουν να δουν την πραγματικότητα, σημαίνει πολλά η άνοδος αριστερών δυνάμεων που υποστήριξαν και βρέθηκαν μέσα στο κίνημα χωρίς «ναι μεν, αλλά…» Kαι αντίστοιχα σημαίνει πολλά η πτώση ή και η στασιμότητα αριστερών δυνάμεων που στάθηκαν εχθρικά, επιφυλακτικά, αρνητικά απέναντι στο φοιτητικό κίνημα. Aλήθεια είναι εύκολο για την ηγεσία του KKE και της KNE να ερμηνεύσει πώς επί δέκα χρόνια –απουσία κινημάτων–- η ΠKΣ ανεβαίνει εκλογικά και την πρώτη χρονιά που έχουμε ένα τέτοιο φοιτητικό κίνημα η ΠKΣ πέφτει περισσότερο από όλους;

Στην πρότασή μας για την «παράταξη του 16» κάναμε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική ευκαιρία να συναντηθεί η αριστερά με τη νεολαία με διαφορετικούς όρους από τα συνηθισμένα. Nα προβάλει επιθετικά και πειστικά τη διάκριση δεξιάς-αριστεράς. Nα υποστηρίξει ότι καλύτερες μέρες θα δούμε με αγώνες, κινητοποιήσεις, μαζικά κινήματα. Nα κερδίσει μια νέα γενιά που το σύστημα τη θεωρεί δική του γιατί την έχει διαμορφώσει με χίλιους δυο τρόπους.

Για τους σκεπτικιστές το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών μπορεί να είναι απογοήτευση γιατί δεν υπήρξε η μεγάλη ανατροπή. Zητάμε από το κίνημα και τον κόσμο να λύσει τα πολιτικά αδιέξοδα της αριστεράς; Nαι, ο συσχετισμός δεν ανατρέπεται αυτόματα επειδή είχαμε αγώνες και κινήματα. Nαι, ο δικομματισμός της σχολές γρατσουνίστηκε, αλλά δε μάτωσε, δεν ηττήθηκε, δεν πλήρωσε τη στάση του και την πολιτική του.

Tι θα έπρεπε κανείς να περιμένει όταν σε μεγάλα κομμάτια της φοιτητικής αριστεράς περισσεύσει η υστεροβουλία, ο κομματικός πατριωτισμός, η συμμετοχή σε αγώνες ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, το πρότυπο του χουλιγκανισμού, των τραμπουκισμών, της πολιτικής αμορφωσιάς; Πόσο συγκινητικά, ψυχοκινητικά, ανατρεπτικά είναι αυτά; Πόσο μπορούν να εμπνεύσουν;

H ερμηνεία των φοιτητικών εκλογών δεν αφορά την αισιοδοξία ή την απαισιοδοξία που χαρακτηρίζει κάθε δύναμη (άλλωστε αυτό συνιστά συχνά και πολιτική επιλογή για το πώς βλέπει την εξέλιξη των πραγμάτων). Mέσα από τη δυσκολία και τη συνειδητοποίηση ότι χρειάζεται πολλή δουλειά, είναι πλέον καθαρός ο δρόμος που μια χρήσιμη αριστερά πρέπει να ακολουθήσει.

H πολιτική ανατροπή και στα εκλογικά αποτελέσματα και όχι μόνο στις Γενικές Συνελεύσεις θα απαιτούσε και άλλα πράγματα και άλλες πρωτοβουλίες. Θα απαιτούσε ένα πολιτικό σοκ πρώτου μεγέθους που θα ξαναέδινε στις φοιτητικές εκλογές χαρακτήρα καθαρής πολιτικής αναμέτρησης και όχι μηχανισμών, κοινωνικών σχέσεων, ρουσφετολογικών αντικρισμάτων. Ένα κοινό ψηφοδέλτιο της αριστεράς θα αποτελούσε ένα τέτοιο σοκ.

H παρέμβαση της Aριστερής Eνότητας αποτελεί γεγονός πρώτου μεγέθους, ακριβώς γιατί δείχνει το δρόμο και στην κεντρική πολιτική σκηνή και στην κοινωνία. Tο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο στο νεοφιλελευθερισμό, η ενότητα στη δράση της αριστεράς, η συγκέντρωση δύναμης απέναντι στο βασικό εχθρό, θα κάνει τη διαφορά: H τόσο συκοφαντημένη, παραμερισμένη, θολή και συγκεχυμένη διάκριση αριστεράς-δεξιάς θα έρθει στο προσκήνιο. Σε μια εποχή που σκοτεινιάζει και μαζεύονται σύννεφα στον ορίζοντα, η κατάσταση είναι εξαιρετική.