Η εκπόρνευση των συμβόλων: Ήρθε και η… Πόντος VISA, από το pontosandaristera.wordpress.com

Ένα από τα πλέον έντονα συμπτώματα της αλλοτρίωσης, είναι όταν οι μεγάλες ιδέες, η συναισθηματική ένταση και τα σύμβολα μετατρέπονται σε εμπορεύσιμο είδος από κυνικούς εμποράκους. Και αυτό το φαινόμενο το ζει ο ποντιακός χώρος σ’ όλη του την ένταση την τελευταία περίοδο. Ίσως η μετατροπή των συμβόλων του σε τραπεζικό αγαθό να αναδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά κέντρα ένα μεγάλο κοινωνικό χώρο. Το τελευταίο κρούσμα προέρχεται από μια εταιρεία που λέγεται Εντάμαν ΕΠΕ. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στα διαφημιστικά της: "Η Εντάμαν ΕΠΕ, δηλαδή "όλοι μαζί" στην ποντιακή διάλεκτο, είναι μία εξειδικευμένη εταιρεία που κινείται στο χώρο της πώλησης και διαχείρισης χρηματοοικονομικών-τραπεζικών προϊόντων, με έμφαση στις πιστωτικές κάρτες. Στόχος της εταιρείας είναι να καταγράψει το ποντιακό στοιχείο… και να στηρίξει τους ποντιακούς συλλόγους και σωματεία… Νέο μας προϊόν είναι η πιστωτική κάρτα Pontos Visa, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό τη στήριξη, τη διατήρηση και συνέχιση των παραδόσεων και εθίμων των Ποντίων, του πιο δυναμικού και δημιουργικού πληθυσμού της Ελληνικής Κοινωνίας. Αποκτήστε την και συμβάλετε στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού".

Όταν έγινε γνωστή αυτή η εμπορική προσπάθεια άρχισαν οι αντιδράσεις από μια σειρά ιστολόγια. Πρώτα από το καλό ιστολόγιο "Αλλού Φαν Μαρξ" και στη συνέχεια το "Πόντος και Αριστερά", τα "Σαράντα Μήλα Κόκκινα", τη "Φωνή Βοώντος" κ.λπ. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, που εκπροσωπεί πάνω από 350 πρωτοβάθμια σωματεία, κατήγγειλε ομόφωνα το γεγονός. Οι εμποράκοι όμως συνεχίζουν. Για το εμπορικό αυτό εγχείρημα ο λογοτέχνης Κώστας Διαμαντίδης σχολίασε: "Στο τραπεζικό κεφάλαιο έρχονται να εξαργυρώσουν τη μνήμη των γονιών μας. Είναι αδιανόητο να συμβιβαζόμαστε με αυτή την πρακτική… Αυτοί που το ’χουν σκεφτεί θα πρέπει να είναι τελείως αναίσθητοι. Αυτό είναι διαστροφή. Η πράξη αυτή βγάζει οργή και θυμό ενάντια στους υπεύθυνους… Θησαύρισαν που θησαύρισαν κάποιοι με το θέμα της προσφυγιάς όλο τον προηγούμενο αιώνα, συνεχίζουν να κερδοσκοπούν πάνω στον πόνο των προσφύγων. Η εμπορευματοποίηση των συμβόλων αποτελεί εκπόρνευση…". Σε μια σύντομη έρευνα που έκαναν οι σύντροφοι από τα "Σαράντα Μήλα Κόκκινα" αποδείχτηκε ότι εταίροι της "Εντάμαν, Υπηρεσίες Προώθησης Τραπεζικών Προϊόντων – Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων ΕΠΕ" που καλύπτουν το 90% του εταιρικού κεφαλαίου είναι:

  1. Η εταιρεία "A.S. PONTOS FINANCE LTD" με έδρα την Κύπρο, και
  2. Η εταιρεία "DAYSTAR MANAGEMENT CORP" με έδρα τις Νήσους Μάρσαλ και συγκεκριμένα "Ajeltake Road, Ajeltake Island, Majuro, Marshall Islands."

Ποιος ξέρει τι κρύβεται από πίσω…

Το συμπέρασμα

Μεγάλη είναι η οργή που προκλήθηκε στους ευαίσθητους ανθρώπους του ποντιακού χώρου. Σ’ αυτούς που συνεχίζουν να παλεύουν για την διατήρηση ενός υγιούς προσφυγικού κινήματος, απαλλαγμένου από τον εθνικισμό, στήνοντας γέφυρες φιλίας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, καταγγέλλοντας παράλληλα το νεοτουρκικό εθνικιστικό έγκλημα της Γενοκτονίας, καθώς και κάθε έγκλημα που διαπράττεται κατά ανίσχυρων κοινοτήτων από απάνθρωπες εξουσίες. Όμως δεν μπορούμε να μη διαπιστώσουμε ότι μερίδιο ευθύνης έχει και η απραξία και η αμηχανία της αριστεράς, που σνόμπαρε τον προσφυγικό χώρο, που αρνήθηκε να κατανοήσει τις ευαισθησίες του και να μοιραστεί τους προβληματισμούς του. Και όσο η Αριστερά απουσιάζει από την κοινωνία, τόσο τα παράγωγα του χυδαίου καπιταλισμού θα μεγαλώνουν και θα αλώνουν ακόμα και τα όνειρά μας.

pontosandaristera.wordpress.com