Βιογραφικό της Μαριάννας Μπρεκάση

brekasi

brekasiΗ Mαριάννα Mπρεκάση γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1960 στη Θεσσαλονίκη. Καταγόταν από εργατική οικογένεια και εργαζόταν ως οδοντίατρος.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70, ως μαθήτρια και μετά ως φοιτήτρια, συμμετείχε σε όλους τους νεολαιίστικους αγώνες εκείνων των χρόνων. Υπήρξε μέλος της ΠΠΣΠ, των Αριστερών Συσπειρώσεων αργότερα και του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Ήταν επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης Θεσσαλονίκης «Αριστερά!» από την ίδρυσή της και συμμετείχε, ως υποψήφια νομάρχης, στις εκλογές του 2002 και του 2006. Ήταν στέλεχος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Πέρα από την έντονη δράση της για τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και για τα προβλήματα στις συνοικίες του νομού και της πόλης, συμμετείχε δραστήρια στο κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και τον πόλεμο. Ήταν μέλος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ από την ίδρυσή του. Συμμετείχε στα κινήματα για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ήταν μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων. Ήταν παρούσα σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και της νεολαίας του νομού με ενεργή συμπαράσταση και δράση. Τα τελευταία χρόνια πρωτοστάτησε τόσο κεντρικά όσο και τοπικά στις πρωτοβουλίες για την ενότητα της Αριστεράς.