ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΕΣ, του Γ.Αναστασίου

Bενεζουέλα: Υποκινούμενες διαδηλώσεις και προβοκάτσιες

του Γιώργου Αναστασίου

Ενόψει της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος του 1999 και του δημοψηφίσματος που θα την εγκρίνει, εντείνονται στη Βενεζουέλα οι κινητοποιήσεις της «χρυσής νεολαίας» (κυρίως φοιτητών από ιδιωτικά πανεπιστήμια), της καθολικής εκκλησίας και ομάδων της υποκινούμενης από τις ΗΠΑ δεξιάς αντιπολίτευσης, ενάντια στην αναθεώρηση που προτείνει ο Ούγκο Τσάβες. Πρόσφατα μάλιστα σε μια διαδήλωση άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τέσσερις αστυνομικούς που είχαν παραταχτεί απέναντι από τους φοιτητές, επιδιώκοντας προφανώς να προκαλέσει αιματοχυσία.

Η συνταγματική αναθεώρηση «απειλεί» ορισμένες από τις θεσμικές και νομικές δικλείδες ασφαλείας πάνω στις οποίες στηρίζει τη δύναμή της η δεξιά αντιπολίτευση και τα αφεντικά της εντός κι εκτός Βενεζουέλας. Γι’ αυτό έχει γίνει κόκκινο πανί για την τελευταία, που εστιάζει βέβαια στην προβλεπόμενη από το νέο Σύνταγμα παράταση της θητείας του προέδρου. Την ίδια στιγμή γίνονται και πολλές αντιδιαδηλώσεις και κινητοποιήσεις υποστήριξης του νέου Συντάγματος από τους οπαδούς της μπολιβαριανής επανάστασης που, όπως έχουν δείξει όλες οι κάθε είδους εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων, αποτελούν μια σαφή και μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ η αντιπαράθεση μεταξύ του Τσάβες και των πρώην πατρώνων της Βενεζουέλας, που δεν εννοούν να χωνέψουν ότι έχασαν τον έλεγχο της χώρας, πήρε απρόσμενη τροπή το περασμένο Σάββατο, στη διάρκεια της Ιβηροαμερικανικής Συνάντησης Κορυφής. Εκεί ο Τσάβες κατήγγειλε το ρόλο του τότε Ισπανού πρωθυπουργού Αθνάρ στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2002 εναντίον του, οπότε ο Ισπανός πρέσβης στο Καράκας είχε σπεύσει να συγχαρεί τους πραξικοπηματίες «εν ονόματι της κυβέρνησης Αθνάρ και του βασιλιά Χουάν Κάρλος».

Αυτή η «θρασύτητα» του Τσάβες προκάλεσε την οργή του Χουάν Κάρλος, που του είπε «βούλωσέ το επιτέλους» – με αποτέλεσμα να επακολουθήσει χάος! Ο Τσάβες συνέχισε την επίθεση, αποκαλώντας τον Αθνάρ φασίστα, ο Χουάν Κάρλος αποχώρησε «προσβεβλημένος», ενώ στον καβγά μπήκε και ο πρόεδρος της Νικαράγουα, Ντανιέλ Ορτέγκα, που με τη σειρά του κατηγόρησε την ισπανική πολυεθνική Uniόn Fenosa για το βρώμικο ρόλο της και την καταλήστευση της χώρας του. Το μικρόβιο της λατινοαμερικάνικης περηφάνιας και της ανεξαρτησίας φαίνεται ότι μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς, προκαλώντας τη λύσσα των «ισχυρών»… Το σίγουρο είναι ότι μια ακόμη συκοφαντική προπαγάνδα εναντίον της Βενεζουέλας ξετυλίγεται και εντείνεται, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ισπανία και την ΕΕ, τώρα που η Βενεζουέλα ετοιμάζεται να τροποποιήσει το Σύνταγμά της.