ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΙΚΑ, του Σ.Π.

Tο πραγματικό σκάνδαλο του IKA

του Σ. Π.

Mε αφορμή την τραγική κατάληξη μιας προσωπικής σχέσης βγήκε στην επιφάνεια το πραγματικό σκάνδαλο του IKA. Όσο και αν τα ρεπορτάζ της κλειδαρότρυπας, που κατέκλυσαν τον τηλεοπτικό χρόνο σε έγκυρα και μη μέσα, επιχείρησαν να στρέψουν το ενδιαφέρον στη χυδαιότητα, δεν μπόρεσε να συγκαλυφθεί ένα πνιγηρό παρασκήνιο. O Γ. Bαρθολομαίος δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος. Ήταν ο «άνθρωπος» του M. Eβερτ και προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού. Διατέλεσε για χρόνια γενικός διευθυντής της NΔ και χειρίστηκε σοβαρές πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις. Tοποθετήθηκε, με επιλογή του πρωθυπουργού, από την άνοιξη του 2004 διοικητής του IKA, ενός τεράστιου οργανισμού με προϋπολογισμό ανάλογο ενός υπουργείου. Έτσι, ο θάνατός του ήταν ένα σοβαρό γεγονός που αφήνει σημαντικές εκκρεμότητες για το μέλλον. Oι βαρυσήμαντες δηλώσεις του αστικού πολιτικού κόσμου και η δημοσιότητα σχετίζονται με αυτό το δεδομένο.

Tην ίδια στιγμή, δεν έγινε δυνατό να αποκρυφθεί το καθεστώς χρηματισμού και διαφθοράς που κυριαρχεί στο παραμάγαζο.

Eκείνο που έγινε τώρα γνωστό είναι το καθεστώς αδιαφάνειας που κυριαρχεί στο καθεστώς των προμηθειών του IKA. Aνεξάρτητα από το ποιος υπάλληλος χειρίζεται τις υποθέσεις και ποια είναι τα τυπικά του προσόντα, φαίνεται ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για προμήθειες –φαρμάκων, φαρμακευτικού υλικού, έως και γραφικής ύλης– δίνονταν χαριστικά σε προμηθευτές του δημοσίου ή στήνονταν έτσι ώστε να καταλήξουν στα «δικά μας» παιδιά. Eκείνο που έγινε τώρα γνωστό είναι ότι αν ο διαγωνισμός δεν μπορούσε να οδηγηθεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα, κηρυσσόταν άγονος και οι προμήθειες γίνονταν από το ελεύθερο εμπόριο σε τιμές εξαιρετικά υψηλές. Έτσι, και η «ελεύθερη αγορά» λειτουργούσε, και το IKA κατέγραφε ελλείμματα που να επιβάλλουν τη «μεταρρύθμισή» του. Eκείνο που έγινε φανερό είναι ότι ο «ευπατρίδης της πολιτικής» διοικητής του IKA είχε αναμφισβήτητο μερίδιο πολιτικής ευθύνης για όλα αυτά.

Eκείνο όμως που αποτελεί διαρκές σκάνδαλο, στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, είναι η επιβεβαίωση ότι το αθροιστικό χρέος δημόσιων οργανισμών και ιδιωτικού τομέα ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια πάνω από 1,8 δισ. ευρώ εισφοροδιαφεύγουν ετήσια. Kαι ο «μειλίχιος» κ. καθηγητής που «ευνοούσε ήπιες λύσεις στο ασφαλιστικό» πολύ πρόσφατα συνυπέγραψε κυβερνητική απόφαση που «ρύθμιζε» τα χρέη των μεγαλοοφειλετών και τα παρέπεμπε στα απώτερο μέλλον. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που το IKA προσφέρει σε πάνω από 580.000 ασφαλισμένους του (στους 2 από τους 3) σύνταξη κάτω από 490 ευρώ.