Το λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους, του Χρίστου Καραμάνου

Συνεχίζεται το έργο "Πωλείται η Ελλάς"

Η πρόσφατη υπογραφή του ξεπουλήματος του λιμανιού του Πειραιά στo κρατικό κινεζικό μονοπώλιο Cosco έδειξε δύο "σχεδόν εθνικά" χαρακτηριστικά:

Πρώτον, ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αποτελεί κοινή γραμμή του δικομματισμού και του αστισμού. Όλες οι πτέρυγες υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα τον επικεφαλής της Κίνας Χου Ζιντάο, που ήρθε να υπογράψει τη συμφωνία-ξεπούλημα, επισημοποιώντας τη διείσδυση του κινεζικού ιμπεριαλισμού στην Ελλάδα. Απερίγραπτο είναι το κατάντημα μιας χώρας, που μια χαρά θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες τις κοινωνίας και ο μέσα σε λίγα χρόνια νεοφιλελευθερισμού έφθασε: το τραπεζικό σύστημα να ελέγχεται από Αμερικάνους και Γάλλους, οι τηλεπικοινωνίες από Γερμανούς, τα ναυπηγεία ομοίως, οι αερομεταφορές από εμίρηδες, τα λιμάνια από Κινέζους, η ενέργεια από Άγγλους, Γάλλους, Ρώσους, Γερμανούς κι Αμερικάνους, το λιανεμπόριο από Γερμανούς, Γάλλους και (εσχάτως) Σουηδούς, οι εξοπλισμοί από Αμερικάνους, Γερμανούς και (εσχάτως) Ρώσους κοκ. Στην εξέλιξη αυτή το ένα κόμμα του δικομματισμού άνοιγε το δρόμο και το άλλο τον ολοκλήρωνε, ενώ σύμπασα η μεγαλοαστική τάξη έτρεχε να προσφέρει υπηρεσίες διαμεσολάβησης και υπεργολαβίας στα μεγάλα αφεντικά.

Δεύτερον, ότι η υποκρισία και η διγλωσσία χαρακτηρίζει σχεδόν ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο – και πάντως όχι μόνον τον αστικό. Δυστυχώς, μπροστά σε όσα είπε η Αλ. Παπαρήγα, δικαιολογώντας τις σχέσεις του ΚΚΕ με την Κίνα, ωχριά ο δικομματισμός. "Δεν τα βάζουμε με τον αγοραστή αλλά με την κυβέρνηση που πουλάει" δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα, για να συμπληρώσει ότι στη συνάντησή της με τον Κινέζο πρόεδρο υπήρξε "εποικοδομητική, ουσιαστική και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων". Ο Γ. Παπανδρέου, πάλι, δήλωσε ότι εξήγησε στον υψηλό προσκεκλημένο "την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για τις στρατηγικές υποδομές και το πώς εμείς τις βλέπουμε για την πατρίδα μας". Ευτυχώς που είναι πάγια και μπορεί εύκολα κάθε πολίτης αυτής της χώρας να καταλάβει τι εννοεί ο Γ. Παπανδρέου –αυτό δηλαδή που έπραξε το ΠΑΣΟΚ με τον ΟΤΕ, την Εθνική Τράπεζα, 4-5 άλλες μικρότερες τράπεζες, τα Ναυπηγεία κλπ. Ο Καραμανλής βαφτίζει το ξεπούλημα "επωφελή για το δημόσιο συμφέρον αποκρατικοποίηση", ο Παπανδρέου αντιτείνει ότι χρειάζεται "στρατηγική συμμαχία με τους παγκόσμιους παίχτες". Η μόνη, και τιμητική, διαφοροποίηση ήρθε από τους εργαζόμενους και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι έδωσαν και θα συνεχίσουν να δίνουν μια μεγάλη μάχη ενάντια στο ξεπούλημα – και χρειάζονται τη συμπαράσταση ολόκληρου του εργατικού και του λαϊκού κινήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη δύναμη που δεν συναντήθηκε με τους Κινέζους επίσημους και έδωσε ηχηρό μήνυμα καταγγελίας της αντιλαϊκής πολιτικής.

Χρίστος Καραμάνος


Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιά, Θοδωρή Δρίτσα

Οι ανησυχίες μας και οι καταγγελίες μας σχετικά με τα αποικιοκρατικού χαρακτήρα σχέδια που κρύβονταν πίσω από το ξεπούλημα του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκαν.

Εκτός από τη σύμβαση παραχώρησης του πειραιώτικου λιμανιού από τον ΟΛΠ στην Cosco υπογράφτηκαν και συμπληρωματικά, διακρατικού χαρακτήρα μνημόνια με τα οποία ο Πειραιάς μετατρέπεται σε γιγαντιαίο κινέζικο εμπορικό κέντρο μεταποίησης των κινέζικων εμπορευμάτων και μετατροπής τους σε "ευρωπαϊκά".

Αυτή η εξέλιξη ολοκληρώνει το έγκλημα. Πέρα από την απαξίωση των εργασιακών δικαιωμάτων, πέρα από τη συνολική εξάρτηση και ζημιά στρατηγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, το ιστορικό πειραϊκό εμπόριο δέχεται το οριστικό πλήγμα. Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται και οι συνεργάτες των Κινέζων, Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτοί που εισηγήθηκαν πριν από 3 χρόνια περίπου αυτό το σχέδιο στον πρωθυπουργό και εκείνος το υλοποίησε κατά γράμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα κι έξω από τη Βουλή θα αντισταθεί για να ακυρώσει όλα αυτά τα σχέδια.