Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Ευζώνων – Φαλήρου – Σχολής Τυφλών, των Νίκου Καρανίκα, Μαριάννας Μπρεκάση

Την Κυριακή 3 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Ευζώνων – Φαλήρου – Σχολής Τυφλών, με αντικείμενο συζήτησης τα προβλήματα στη γειτονιά αυτή της πόλης. Τη συνέλευση παρακολούθησαν περίπου 150 κάτοικοι της περιοχής.

Η πρωτοβουλία πάρθηκε από κατοίκους που είχαμε ξαναβρεθεί σε άλλες κινήσεις που αφορούσαν τη γειτονιά –κινήσεις ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ενάντια στην υποθαλάσσια αρτηρία–, αλλά και από άλλους κατοίκους που θέλουν να κάνουν τη ζωή στη γειτονιά υπόθεσή τους με συλλογικό τρόπο.

Δημιουργήθηκαν ομάδες εργασίας για δράση στα ζητήματα των κεραιών, των πεζοδρομίων, για την προστασία του πράσινου και την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων, για την ύδρευση και την καταλληλότητα των σωληνώσεων και γενικά των υποδομών, τη μαζική συγκοινωνία και την απομάκρυνση των ταξί από τη λεωφορειογραμμή.

Στη δεύτερη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου παραβρέθηκαν περισσότεροι από 200 κάτοικοι της περιοχής που αποφάσισαν να δράσουν άμεσα για το πρόβλημα που δημιουργούν στην υγεία των κατοίκων οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Αποφασίστηκε διαμαρτυρία στο δρόμο και παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το ζήτημα των κεραιών.

Στο δημοτικό συμβούλιο ακολουθήθηκε από τη δημοτική αρχή η γνωστή παρελκυστική τακτική του “είμαστε μαζί σας, θέλουμε να σας βοηθήσουμε αλλά δυστυχώς είμαστε αναρμόδιοι”. Η δημοτική αρχή, κοινώς, περιορίστηκε να πετάξει το μπαλάκι σε άλλες υπηρεσίες.

Οι επόμενες κινήσεις που αποφασίστηκαν είναι οι εξής: Τετάρτη, 10 Ιούνη, εκδήλωση με θέμα τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, και Κυριακή, 14 Ιούνη, συνέλευση για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Ο αγώνας των κατοίκων για να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής με συλλογικό τρόπο μόλις άρχισε.

Νίκος Καρανίκας, Μαριάννα Μπρεκάση