«Θα επιστρέψουμε, και θα είμαστε εκατομμύρια»

Αυτή ήταν η τελευταία φράση που είπε πριν δυόμιση αιώνες ο ιστορικός ιθαγενής ηγέτης Τουπάκ Κατάρι, ηγέτης της μεγαλύτερης εξέγερσης εναντίον των Ισπανών κατακτητών, λίγο πριν οι «πολιτισμένοι» αποικιοκράτες τον διαμελίσουν στα τέσσερα. Με τη φράση αυτή κλείνει την τελευταία δήλωσή του ως αντιπρόεδρος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας ο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, που παραιτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου ταυτόχρονα με τον πρόεδρο της χώρας Έβο Μοράλες.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΙΝΗΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΒΟΛΙΒΙΑ

Το πραξικόπημα στη Βολιβία ξεκίνησε με την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος από την ηττημένη στις κάλπες «μετριοπαθή» αντιπολίτευση. Κλιμακώθηκε με την ενεργοποίηση βίαιων συμμοριών της ολιγαρχίας από τις πλούσιες επαρχίες της χώρας και με την ανταρσία ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Και κορυφώθηκε με την «παρέμβαση» της στρατιωτικής ηγεσίας. Αυτή η γοργή κλιμάκωση απολάμβανε από την αρχή την κάλυψη και καθοδήγηση της Ουάσιγκτον, των συμμάχων της και των συνένοχων στο έγκλημα δυτικών ΜΜΕ, ενώ όλες οι συμβιβαστικές προσπάθειες του Έβο Μοράλες έπεσαν στο κενό.

Οι Έβο Μοράλες, πρώτος ιθαγενής ηγέτης στους δύο αιώνες ύπαρξης αυτής της λατινοαμερικάνικης χώρας, και Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, αγωνιστής και διανοούμενος διεθνούς εμβέλειας, κυβερνούν τη Βολιβία από το 2005. Γέννημα-θρέμμα και οι δύο μιας δυναμικής συνάντησης των αριστερών χειραφετητικών προταγμάτων με τον ιθαγενικό κοινοτισμό, τέθηκαν επικεφαλής μιας συμμετοχικής προσπάθειας μεταμόρφωσης της χώρας τους και προόδου του λαού τους.

Παρόλη τη φυσιολογική «κούραση» μετά από τόσο μακρά διακυβέρνηση, παρά τη σταδιακή δυσφορία νέων μεσαίων στρωμάτων που αναδείχθηκαν ακριβώς λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξης, ο Μοράλες εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μια σαφή κοινωνική πλειοψηφία. Αυτή η αλήθεια «ξεχνιέται» από τους μεταδημοκράτες της παγκοσμιοποίησης, που παρέχουν πολιτική κάλυψη στους γκάνγκστερ οι οποίοι λιντσάρουν ιθαγενείς, πυρπολούν πρεσβείες, καταστρέφουν σπίτια. Αλλά υπογραμμίζεται τόσο από τις κάλπες, όσο και από τις τεράστιες συγκεντρώσεις υπέρ του Μοράλες.

Στη Λατινική Αμερική ήδη πολλαπλασιάζονται οι μαζικές εκδηλώσεις καταδίκης του ολιγαρχικού πραξικοπήματος και αλληλεγγύης με το λαό της Βολιβίας. Το ιθαγενικό και λαϊκό στρατόπεδο της Βολιβίας έχει πλούσια εμπειρία και μεγάλα αποθέματα αντοχής και πείσματος. Τα μηνύματα αντίστασης ήδη ακούγονται ηχηρά.

Η καρδιά και ο νους μας θα τους συντροφεύει μέχρι τη στιγμή που «θα επιστρέψουμε, και θα είμαστε εκατομμύρια».