Συνεντευξη του Χρήστου Χρηστάκη: ΔΕΗ – Χαλυβουργική, παραιτήσεις και σκάνδαλα

Όλο και πιο "βρώμικο" γίνεται το σκηνικό όσον αφορά τα νέα σχέδια της ΔΕΗ. Ο τρίτος γύρος σκανδάλων ξεκινά από την πρόσφατη παραίτηση για "προσωπικούς λόγους" του γενικού διευθυντή Εμπορίας της ΔΕΗ, Γ. Κόλλια. Δεν έχει νόημα να εντρυφήσουμε στα της παραίτησης Κόλλια. Ας θυμηθούμε μόνο πόσα μεγαλοκεφάλια της ΔΕΗ έχουν στο παρελθόν παραιτηθεί – αποπεμφθεί για πιθανές ιδιαίτερες σχέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα. Από πού να ξεκινήσουμε; Από τις άπειρες "μπλεγμένες" υποθέσεις αναθέσεων του κ. Νέζη επί ΠΑΣΟΚ; Από τη διαμάχη Παλαιοκρασσά-Σιούφα για το "φλερτ" του τελευταίου με τον όμιλο Μυτιληναίου; Από τις επενδύσεις της ΔΕΗ με την αμερικανική Contour Global επί εποχής Μανιατάκη, ή από τους "γάμους" της εταιρείας με τον Αιγύπτιο επιχειρηματία Σαουίρις της WIND; Ο πρόσφατος "αρραβώνας" της ΔΕΗ με την RWE φαίνεται να πήρε στο λαιμό του το μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας, κ. Ε. Μαγείρου, τον πρώην οικονομικό διευθυντή κ. Γ. Αναστασιάδη και τον πρώην διευθυντή ανθρωπίνων πόρων κ. Θ. Κίτσιου. Τελευταίο "θύμα" ο κ. Γ.Κόλλιας, η "παραίτηση" του οποίου φαίνεται να συνδέεται με τη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής με την ισπανική Endesa. Άραγε για να κουκουλωθεί η κολεγιά ΔΕΗ-Χαλυβουργικής το "μαχαίρι" θα φτάσει έως το "κόκαλο" του κ. Αθανασόπουλου;

Απάντηση στη "σαπίλα" από τους πολίτες του Θριασίου

Σε αυτό το σκηνικό, απάντηση δίνουν οι πολίτες του Θριασίου, μέσω της Επιτροπής Αγώνα. Ο εκπρόσωπος της -και δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας- Χρήστος Χρηστάκης, μίλησε στην "Αριστερά!".

Πείτε μας για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που "συμφώνησαν" Χαλυβουργική και ΔΕΗ.

Μιλάμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη μονάδα. Βέβαια, η ΡΑΕ έχει αδειοδοτήσει τον Αγγελόπουλο για να παράγει ρεύμα, όχι να κάνει εγκατάσταση. Για το λόγο αυτό είχε προσβληθεί από τον δήμο Ελευσίνας η άδεια το 2006. Έως τις 31/12/2007 δεν υπήρχε καμία κινητικότητα, ώσπου "έσκασε" η συνεργασία ΔΕΗ-Χαλυβουργικής. Το ενδιαφέρον του Τύπου έχει "κινηθεί" με αφορμή τα σενάρια για αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ωστόσο αυτό είναι δευτερεύουσα προτεραιότητα της εν λόγω συνεργασίας. Εμείς πιστεύουμε ότι επειδή τα σχέδια της κυβέρνησης για την αγορά ενέργειας και την απελευθέρωσή της δεν "έβγαιναν", έσπευσε ο άσπονδος φίλος της κ. Αγγελόπουλος να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση, εξυπηρετώντας ουσιαστικά και τα δικά του σχέδια για δημιουργία νέας μονάδας ενέργειας. (…) Αυτό που φωνάζουμε είναι πως είναι τεράστιο ψέμα, ότι η νέα μονάδα θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της Α Ελλάδας. Οι ίδιοι οι ιθύνοντες έχουν παραδεχτεί πως το ρεύμα που θα παράγεται θα εξάγεται στην Ιταλία!

Ποιοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα; Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν ενεργοί πολίτες, ο Δήμος της Ελευσίνας (που πολιτικά πρόσκειται στον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και νομαρχιακοί σύμβουλοι. Δυστυχώς, την επιτροπή "σνομπάρει" το ΚΚΕ, επειδή την πρωτοβουλία στηρίζει η δημοτική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός μας αυτή τη στιγμή είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα τρία βασικά προβλήματα της περιοχής μας και να κάνουμε κινητοποιήσεις από τα κάτω στηριζόμενοι στον απλό κόσμο. Από πριν τα Χριστούγεννα ως τώρα έχουμε κάνει κινητοποιήσεις έξω από το ΥΠΑΝ (με αφορμή κυρίως το πρόβλημα της γιγάντωσης των ΕΛΠΕ), έχουμε κάνει μια ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία της Ελευσίνας, έχει εκδοθεί υλικό για το φυσικό αέριο και τις συνέπειές του και έχουμε κάνει εξορμήσεις στα διόδια Ελευσίνας και Μάνδρας.

Μ.Ε.

* Ολόκληρη η συνέντευξη σε επόμενο φύλλο της "Αριστερά!".