ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ, του Α.Θ.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την δημιουργία εργοστασίων στον Κορινθιακό

του Α.Θ.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 8/1 στο Ξυλόκαστρο εκδήλωση- λαική συνέλευση της "πρωτοβουλίας για την σωτηρία του κορινθιακού κόλπου" με θέμα την κατασκευή των  τριών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα και φυσικό αέριο στα Ασπρα σπίτια της Βοιωτίας, και τις επιπτώσεις από την κατασκευή τους στην ευρύτερη περιοχή.  Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία με πάνω από 400 συμμετέχοντες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μέλη από αντίστοιχες επιτροπές από Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία Την εισήγηση έκανε  μέλος της επιτροπής ενάντια στην κατασκευή των εργοστασίων από την Βοιωτία. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι με την κατασκευή των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο προστίθονται άλλες 7.000 ΜW ενώ αυτά από λιθάνθρακα προσθέτουν 3.000 ΜW, ποσότητες που μάλλον περισσεύουν μια και τα προηγούμενα υπερεπαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. Από την μεριά της ΚΟΕ υπήρξε τοποθέτηση καθώς επίσης και προκήρυξη όπου αναφέρεται ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι μια περιβαλλοντοκτόνα πολιτική που προωθείται από το μεγάλο κεφάλαιο, σε συνεργασία με τα δυο μεγάλα κόμματα, με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μίλησε στην εκδήλωση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης ο οποίος αποδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των παρισταμένων.

Από την ημέρα που συγκροτήθηκε η επιτροπή έχει κατορθώσει να κάνει γνωστό το θέμα σε όλη σχεδόν την Κορινθία και έχει αναγκάσει όλους τους φορείς της περιοχής (δήμαρχους, τον νομάρχη κλπ) να την υποστηρίξουν, τουλάχιστον στα λόγια. Για τη συνέχεια, υπάρχει μια άποψη που βάζει σαν απόλυτη προτεραιότητα την "θωράκιση" του Κορινθιακού, με την ανακήρυξη του σαν "θαλάσσιο πάρκο". Η άποψη αυτή- που την υποστηρίζουν δήμαρχοι, βουλευτές όλων των κομμάτων κλπ- υποτιμά τον λαικό παράγοντα και την πάλη του, καθώς τρέφει αυταπάτες ότι το μεγάλο κεφάλαιο θα υποχωρήσει στην περίπτωση που ο Κορινθιακός ανακηρυχθεί "θαλάσσιο πάρκο", πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί. Δυστυχώς για αυτούς όμως, ο υπουργός Γεωργίας  Κοντός δεν έκανε δεκτό το αίτημα τους και τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Από την άλλη μεριά υπάρχει ο δρόμος της λαικής πάλης ανυποχώρητα με επιμονή και υπομονή, αγώνας να μην κατασκευαστούν τα εργοστάσια.

Θα πρέπει να ειδωθεί το θέμα της δημιουργίας μιας επιτροπής πανελλαδικής ενάντια στην κατασκευή εργοστασίων ενέργειας από λιθάνθρακα όπως προτάθηκε από έναν συναγωνιστή από την Αιτωλοακαρνανία.