ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Προϋπολογισμός 2007: Η μεγάλη ταξική κλοπή

Η μεγάλη ταξική κλοπή συνεχίζεται για άλλη μια χρονιά. Ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε και θα ψηφίσει η αντιλαϊκή κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζει το έργο των περασμένων χρόνων. Λιτότητα και φορολογικές επιβαρύνσεις για τους εργαζόμενους. Περικοπές κονδυλίων για τις κοινωνικές δαπάνες, την Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση.  Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων που σημαίνει αύξηση της ανεργίας και της αβεβαιότητας για χιλιάδες εργαζόμενους. Νέες παραχωρήσεις στο ιδιωτικό κεφάλαιο, νέος χορός κερδών με επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές και ΣΔΙΤ.

Η μεγάλη ταξική κλοπή συνεχίζεται και τα συνδικάτα επιμένουν στο γνωστό δρόμο της αφασίας και της αδράνειας. Τυπική συγκέντρωση ετοιμάζει η ΓΣΣΕ όπου θα ακουστούν και πάλι τα υποκριτικά «φτάνει πια». Χωριστή συγκέντρωση ετοιμάζει το ΠΑΜΕ για να μετρήσει και πάλι τις δυνάμεις του. Η νίκη των φοιτητών, η μεγαλειώδης απεργία των δασκάλων, ο αγώνας των συμβασιούχων και των λιμενεργατών έστειλαν μηνύματα που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν θέλουν, δεν μπορούν να καταλάβουν.

Η υποκρισία περισσεύει. Περισσεύει όμως και η οργή των εργαζόμενων και των νέων μπροστά στην ουσιαστική συμπόρευση του δικομματισμού. Είναι ώρα να εκφραστεί το ποτάμι της δυσαρέσκειας. Να σταλεί ένα μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχτούν να χειροτερέψει και άλλο η θέση τους. Είναι δυνατό η απεργία στις 13/12 να γίνει βήμα αντίστασης στην κυβερνητική επιθετικότητα. Να γίνει επίσης βήμα υπέρβασης της αδράνειας και της ηττοπάθειας του επίσημου συνδικαλισμού.

Γιατί πρέπει να οικοδομήσουμε το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό.

Oaxaca Libre – Ελεύθερη Οαχάκα

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της Oαχάκα και των γύρω περιοχών συμμετείχαν στη «μεγα-πορεία» που κάλεσε η Λαϊκή Συνέλευση των Λαών της Oαχάκα (APPO) το Σάββατο 25/11, με κύριο αίτημα την άμεση και άνευ όρων απομάκρυνση του κυβερνήτη Oυλίσες Pουίς και των δυνάμεων της ομοσπονδιακής αστυνομίας (PPF) που έχουν εισβάλει από τον Oκτώβριο στην εξεγερμένη πόλη του Mεξικού. H «μεγα-πορεία», η 7η κατά σειρά, καθώς πλησίαζε στο ιστορικό κέντρο και έχοντας διανύσει περίπου 15 χιλιόμετρα, χτυπήθηκε άγρια από τις δυνάμεις καταστολής και τις παραστρατιωτικές ομάδες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 διαδηλωτές, να αγνοούνται 25 ενώ εκατοντάδες είναι και οι τραυματίες. Tην ίδια στιγμή, γινόταν επίθεση στις κατασκηνώσεις του APPO στην πλατεία Σάντο Nτομίνγκο, ενώ για πολλές ώρες μετά ο λαός της Oαχάκα έδινε πραγματική μάχη με την PPF και τους παραστρατιωτικούς, υπερασπιζόμενος την πόλη και τον αγώνα του.

«Παρά την αιματηρή καταστολή, ο αγώνας για την αποπομπή του Pουίς δεν θα σταματήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της APPO, Φλορεντίνο Λόπες και ανακοίνωσε ότι την 1η Δεκέμβρη, την ημέρα ορκωμοσίας του προέδρου Φελίπε Kαλντερόν, θα πραγματοποιηθεί η 8η «μεγα-πορεία» στην Oαχάκα.