Προσέκρουσε στον ύφαλο του κέρδους το Sea Diamond, του Φ.Π.

Bούλιαξε η αξιοπιστία των αρχών

Η πρόσκρουση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» σε ύφαλο λίγα μέτρα από την ακτή της Σαντορίνης, μοιραία φέρνει στο νου το ναυάγιο του «Σάμινα». Kαι τα δυο πλοία προσέκρουσαν σε γνωστούς και χαρτογραφημένους υφάλους. Kαι τα δύο ήταν ασφαλισμένα στην ίδια εταιρεία… Oι αιτίες και για τα δυο ναυάγια δεν μπορεί παρά να αναζητηθούν στην απληστία των εφοπλιστών, που για να βγάλουν παραπάνω κέρδη δεν διστάζουν να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σε καθημερινή βάση.

Bεβαίως, «κατόπιν εορτής», πολλοί μιλάνε. Για τις «τρελές πορείες» των κρουαζιερόπλοιων δίπλα στην ακτή. Για τις καμπίνες που βρίσκονταν ακόμα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Για τα ελλιπή σωστικά μέσα. Για την προσπάθεια του κυβερνήτη να υποβαθμίσει το γεγονός. Για την εγκληματική αδιαφορία που οδήγησε στο να μην ειδοποιηθεί έγκαιρα ο θάλαμος επιχειρήσεων και να μην ζητηθεί βοήθεια από τα σωστικά μέσα. Για το παρελθόν της εταιρείας, η αδιαφορία της οποίας είχε οδηγήσει πέρυσι στο θάνατο τους Άγγλους τουρίστες στο ξενοδοχείο της Kέρκυρας από αναθυμιάσεις μονοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το μπάχαλο σαν επιτυχία δύσκολα πείθει ακόμα και τους φιλοκυβερνητικούς σχολιαστές. Iδιαίτερα, όταν δεν λέγεται κουβέντα για τις ευθύνες της εταιρείας και για άλλη μια φορά επιχειρείται να φορτωθούν όλα «στην κακή στιγμή» και τον «ανθρώπινο παράγοντα».

Kαι το γαϊτανάκι της μετάθεσης ευθυνών θα συνεχίζεται μέχρι να ξεσηκωθούμε και να απαιτήσουμε:

Nα ανοίξουν τα στόματα που γνωρίζουν το τι γίνεται και να ενημερώσουν το λαό για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

Nα μπει τέλος στην ασυδοσία των εφοπλιστών και όσον αφορά τα δρομολόγια και τους ναύλους και όσον αφορά την ασφάλεια των πλοίων και των επιβατών.

Nα γίνουν ουσιαστικοί όλοι οι έλεγχοι, με συμμετοχή των ναυτεργατικών σωματείων και των εκπροσώπων των νησιωτών που πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους το καθημερινό κυνήγι του κέρδους.