Resistance 2009: Τα κινήματα μιλούν στην “Αριστερά!”

Ιταλία: Φεντερίκο, Δίκτυο των Κομμουνιστών

Ευχαριστούμε την ΚΟΕ γι’ αυτό το καταπληκτικό γεγονός που διοργάνωσε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ μαζί σας και που υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο αγώνων, το οποίο φέρνει κοντά τις μαρξιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Βρίσκουμε αυτού του είδους τα φεστιβάλ σπουδαίες ευκαιρίες για συζήτηση, για ανάλυση, για ανταλλαγή απόψεων, στρατηγικών και μεθόδων. Αισθανόμαστε ότι η σχέση μας με την ΚΟΕ και τις άλλες οργανώσεις είναι πιο δυνατή εξαιτίας αυτού του φεστιβάλ. Έχουμε ενισχύσει τις σχέσεις μας και νιώθουμε πολύ πιο έτοιμοι για κοινή δράση. Θέλω να πω ότι οι Έλληνες ήταν και είναι παράδειγμα για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, και ότι ο ξεσηκωμός του περασμένου Δεκέμβρη ενάντια στον εγκληματικό καπιταλισμό είναι ακόμα στη μνήμη όλης της Ευρώπης και της Ιταλίας. Ευχαριστούμε την ελληνική νεολαία που διαδήλωσε σε όλο τον κόσμο ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ένας κόσμος με σοσιαλισμό και κομμουνισμό.

Κατεχόμενη Παλαιστίνη: Αμίν, «Γιοι της Γης» (Παλαιστίνιοι που ζουν στα εδάφη τα οποία καταλήφθηκαν από τους σιωνιστές το 1948)

Η συμμετοχή μας στο φεστιβάλ Resistance 2009 συνέβαλε στο να γνωρίσουμε την εμπειρία και τη θεωρία τόσο της ΚΟΕ όσο και των άλλων ξένων αντιπροσωπειών. Η εντύπωσή μας είναι πολύ θετική. Νιώσαμε από πρώτο χέρι ότι η ΚΟΕ αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις διεθνείς σχέσεις και τη διεθνή αλληλεγγύη. Για εμάς ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να μάθουμε για τους παλιότερους και πρόσφατους αγώνες στην Ελλάδα, όπως και το να συναντήσουμε, χάρη στους συντρόφους της ΚΟΕ, μια σειρά άλλες ξένες αντιπροσωπίες και να μάθουμε για τους δικούς τους αγώνες. Θαυμάζουμε τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε το φεστιβάλ και είδαμε με τα μάτια μας την επιτυχία του και την προσέλευση πολλών νέων ανθρώπων. Η συμμετοχή μας εδώ μας κάνει να πιστεύουμε ότι το μέλλον της νέας ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα είναι ελπιδοφόρο, και είμαστε σίγουροι ότι η ΚΟΕ θα παίξει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό. Έτσι, για εμάς σαν Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία ήταν πολύ σημαντικό που ήρθαμε εδώ και ζήσαμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ του παλαιστινιακού και ελληνικού λαού στον κοινό αγώνα μας ενάντια στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό.

Τουρκία: Ερτάν, Ομοσπονδία για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα

Είμαστε εδώ για το φεστιβάλ Resistance 2009, που οργανώνει η ΚΟΕ. Αν και η οργάνωση έχει, όπως είναι φυσιολογικό, κάποια τεχνικά προβλήματα, έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε πολλούς συντρόφους και αντιπροσώπους από όλο τον κόσμο, όπως από τις Φιλιππίνες, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Παλαιστίνη, και αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον και να μάθουμε τι κάνουν οι σύντροφοι στις χώρες τους. Πέρα από αυτό, είναι πολύ σημαντικό που είμαστε εδώ με τους φίλους μας από την Τουρκία και το Βόρειο Κουρδιστάν. Πρέπει να πω, όμως, ότι θα ήταν καλό οι αποστολές να μπορούσαν να συμμετέχουν πιο δραστήρια σε αυτή τη διοργάνωση. Ίσως να έπρεπε να παρουσιάσουν τις οργανώσεις τους και να μιλήσουν για όσα κάνουν στις χώρες τους, να οργανώσουν κι άλλες κεντρικές συναντήσεις, ώστε και οι Έλληνες να μπορούν να μάθουν, για παράδειγμα, τι κάνουν οι Φιλιππινέζοι. Μετά το θάνατο του Αλέξη το Δεκέμβρη του 2008 αρχίσαμε να διαβάζουμε περισσότερο για την Ελλάδα και τους αγώνες που γίνονται εδώ. Αργότερα, ήρθαν Έλληνες σύντροφοι στην οργάνωσή μας στην Κωνσταντινούπολη και είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να μιλήσουμε. Για τώρα, θέλω να πω ότι θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη σχέση μεταξύ Ελλήνων, Τούρκων και Κούρδων συντρόφων. Πρέπει να κάνουμε τέτοια πράγματα και να μαθαίνουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλο. Να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και να βελτιώνουμε τις διεθνείς μας σχέσεις. Ευχαριστούμε την ΚΟΕ για τη διοργάνωση.

Βουλγαρία: Μπόρις, Κίνημα Αντίστασης «23 Σεπτέμβρη»

Πιστεύω ότι αυτό το φεστιβάλ, όπως και άλλα του είδους, είναι πολύ χρήσιμο για το διεθνισμό και τους διεθνείς αγώνες και πολύ χρήσιμο για το κίνημά μας, ως μέρος του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κομμουνιστικού κινήματος. Είναι χρήσιμο επειδή μας βοηθά να βλέπουμε τι συμβαίνει στον κόσμο, τι συμβαίνει με την ταξική πάλη, ποια είναι τα προβλήματα του αριστερού κινήματος και ποιες είναι οι νίκες του. Θέλω να πω στους Έλληνες συντρόφους ότι ο Δεκέμβρης του 2008 μας βοήθησε πολύ στη Βουλγαρία. Η εξέγερση στην Ελλάδα επηρέασε πολύ ό,τι συνέβη έπειτα στη χώρα μας. Είχαμε για πρώτη φορά μεγάλες νεολαιίστικες και εργατικές διαμαρτυρίες το Δεκέμβρη του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009 και πολύ σημαντικές πολιτικές κινητοποιήσεις και κινήσεις αλληλεγγύης στις 8 Μαρτίου και την Πρωτομαγιά – και όλα αυτά, υπό την επίδραση όσων έκανε ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες συντρόφους για τη διεθνή τους βοήθεια προς το κίνημά μας και τους αγώνες στη Βουλγαρία.

Φιλιππίνες: Γιασμίν, νεολαία του Εθνικού Δημοκρατικού Μετώπου

Αυτό το φεστιβάλ υπήρξε πολύ χρήσιμο για μένα, επειδή ανακάλυψα πολλά για τους αγώνες διαφόρων χωρών και το ότι αυτοί οι αγώνες μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Επίσης, για το πώς μπορούμε να δουλέψουμε μαζί, να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Το φεστιβάλ αυτό είναι πολύ χρήσιμο για τους νέους, οι οποίοι μαθαίνουν ότι ο λαός παλεύει και σε άλλες χώρες, ενώ βλέπουν ότι μπορούν να βρουν στήριξη και βοήθεια από οργανώσεις άλλων χωρών, προκειμένου να προωθηθούν ο αγώνας και η πάλη τους. Ο δικός μας αγώνας, για παράδειγμα, ξέρω ότι έχει τύχει ιδιαίτερα μεγάλης διεθνούς στήριξης, πράγμα που μας έχει βοηθήσει πολύ. Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση. Είναι μεγάλη ευκαιρία για μένα να μάθω τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τους αγώνες που προωθείτε εσείς, αλλά και άλλες χώρες που συμμετέχουν. Πρέπει να συνεχίσετε τον αγώνα για όσα πιστεύετε. Εμείς θα σας στηρίξουμε σε ό,τι κάνετε, όπως όλοι εδώ στηρίζουν ο ένας τον άλλο και συνεχώς μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο.

Aργεντινή: Πάμπλο, (JCR) Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία

Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τους συντρόφους της ΚΟΕ για την υποδοχή, για την προσοχή και τη συντροφικότητα με την οποία με περιέβαλαν όλες αυτές τις μέρες, και να τους μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Αργεντινής και της Νεολαίας μας. Ο ερχομός μου εδώ και η επίσκεψή μου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όλες αυτές τις μέρες μου προσέφερε πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Όσον αφορά αυτή καθαυτή την εμπειρία του φεστιβάλ Resistance 2009, θεωρώ ότι ήταν πολύ σημαντική. Κι αυτό διότι στη διάρκειά του καταφέραμε όλοι να δούμε πώς η κρίση ενοποιεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία, με την έννοια ότι όλοι πλήττονται σε όλον τον κόσμο από αυτήν, και ανιχνεύσαμε τους τρόπους με τους οποίους εμείς με τη σειρά  μας μπορούμε να ενώσουμε τους αγώνες που πραγματοποιούμε υπέρ της εργατικής τάξης και των λαών, εναντίον της απόπειρας των αστικών τάξεων να πληρώσουμε εμείς την κρίση. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, νομίζω ότι μπορώ να επαναλάβω αυτό που είπα στη συγκέντρωση σε σχέση με την Αργεντινή, δηλαδή ότι «στην Αργεντινή τίποτε δεν είναι ίδιο πια μετά την εξέγερση του Argentinazo». Έχω την αίσθηση ότι ακριβώς αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, δηλαδή ότι τίποτα δεν θα είναι ίδιο μετά το Δεκέμβρη του 2008. Επιπλέον, πιστεύω ότι τέτοιου είδους εξεγέρσεις και κινήματα θα επηρεάσουν τις διαδικασίες αγώνων που αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη. Άρα, αυτό που έχω να ευχηθώ σε όλους μας είναι: Εμπρός, για ακόμα μεγαλύτερους αγώνες, μέχρι την τελική νίκη!

Γερμανία: Μαρσέλ, νεολαία REBELL

Μας αρέσει πάρα πολύ το φεστιβάλ εδώ στην Ελλάδα· είχαμε έρθει και πέρσι. Είναι σημαντικό να βλέπουμε τόσους καλεσμένους από πολλές χώρες, να συζητάμε μαζί τους και να ανταλλάσσουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να παλέψουμε μαζί, επειδή η οικονομική και εργασιακή κρίση είναι παγκόσμια και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Είναι πολύ σημαντικό να αναλύσουμε την κρίση με ακρίβεια και να μαθαίνουμε τι συμβαίνει στον κόσμο, γιατί πρέπει να ξέρουμε εναντίον ποιου πράγματος παλεύουμε και για ποιο σκοπό. Γι’ αυτό και μας είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω μας.

Xώρα των Βάσκων: Ιράτι, νεολαία SEGI (Πατριωτική Αριστερά)

Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο δεν γνωρίζουν σχετικά με τη χώρα μας και τα μόνα που έχουν ακούσει είναι ό,τι σχετίζεται με την ΕΤΑ. Εδώ καταφέραμε να εξηγήσουμε τι συμβαίνει σε σχέση με την εν λόγω σύγκρουση. Πολλοί παρακολούθησαν την ομιλία μας και ήθελαν να μάθουν πώς δουλεύει η νεολαία μας, γεγονός που μας ικανοποίησε. Επίσης, σπουδαίο για εμάς ήταν και το ότι βρεθήκαμε με άλλες νεολαιίστικες οργανώσεις και αντιπροσώπους από άλλες χώρες, από όλο τον κόσμο, και μάθαμε πολλά για λαούς που δεν ξέραμε. Το φεστιβάλ αυτό είναι χρήσιμο, γιατί στο διεθνισμό το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να παλέψουμε μέσα στις χώρες για να αλλάξουμε το σύστημα και να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό, αλλά και να γνωρίσουμε και να δεχτούμε άλλες χώρες και άλλες πραγματικότητες και να ανταλλάξουμε την εμπειρία της πάλης μεταξύ μας. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να μαθαίνουμε και να συνεχίζουμε να παλεύουμε. Ευχαριστούμε για όλα αυτά που κάνατε και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσετε και ότι θα συναντηθούμε και αλλού, και σε άλλους αγώνες.

Διαβάστε στην επόμενη «Αριστερά!», μεταξύ άλλων, τις συνεντεύξεις εκπροσώπων από το γαλλικό Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα, το ιταλικό Δίκτυο των Κομμουνιστών, τη γερμανική Αριστερά (Die Linke), το Νέο Κ.Κ. Αϊτής, και τους Γιους της Γης (αυτόχθονες Παλαιστίνιοι που ζουν στο «κράτος του Ισραήλ»).