Resistance 2009: Σημαντικές συζητήσεις με αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο

Η κρίση, τα κινήματα και η αριστερά στο επίκεντρο

Το Resistance 2009 (www.resistancefestival.gr) διοργανώνεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή, μια ιδιαίτερη περίοδο. Τον Αύγουστο είχαμε τον πόλεμο στον Καύκασο. Το Σεπτέμβρη εκκωφαντικά ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Ακολούθησαν σημαντικοί αγώνες και εξεγέρσεις, καταρρεύσεις χωρών και κυβερνήσεων. Το Ισραήλ προχώρησε στη δολοφονική εισβολή στη Γάζα, η νεολαία της Ελλάδας εξεγέρθηκε για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι φοιτητές σε όλη την Ευρώπη όρθωσαν μέτωπο αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό.

Συναγωνιστές, φίλοι και σύντροφοι από αυτές τις χώρες και τα κινήματα θα δώσουν το παρόν στο φετινό Resistance. Ιδιαίτερη σημασία αποκτούν οι συζητήσεις για τις διεργασίες στην Αριστερά της Ευρώπης και της Ελλάδας μετά τις ευρωεκλογές.

Παρασκευή 26 Ιουνίου

19:00 “Παλαιστίνη και Μέση Ανατολή”

Τις τελευταίες μέρες του 2008, το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη μαζική φυλακή της Λωρίδας της Γάζας. Το σιωνιστικό κράτος επέλεξε με εκατόμβες νεκρών να “γιορτάσει” τα 60 χρόνια από τη Νάκμπα. Η παρατεταμένη εξόντωση με τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Γάζας και της Δυτικής Όχθης έδωσε τη θέση της στη μαζική δολοφονία εκατοντάδων Παλαιστινίων.

Η πρώτη εκδήλωση του Resistance έχει σκοπό να τιμήσει τον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του την εμπροσθοφυλακή των λαών που αγωνίζονται για ανεξαρτησία, ελευθερία, δικαιοσύνη.

Μαζί μας θα είναι σύντροφοι από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, την κίνηση “Γιοι της Γης” (Παλαιστίνιοι που ζουν στο Ισραήλ), και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

20:30 “Κινήματα και εξεγέρσεις της νεολαίας σε όλη την Ευρώπη”

Η Ευρώπη φέτος συγκλονίστηκε από τα μαζικότερα και μαχητικότερα κινήματα νεολαίας των τελευταίων ετών. Η εξέγερση του ελληνικού Δεκέμβρη πήρε τη σκυτάλη από το ιταλικό “ανώμαλο κύμα”, ένα μαζικό ξεσηκωμό των φοιτητών της Ιταλίας με κεντρικό σύνθημα “Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους”. Ταυτόχρονα οι φοιτητές στη Γαλλία κατέλαβαν τις σχολές, ενώ στην Καταλονία διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων απάντησαν στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων. Στη Γερμανία, το κίνημα της νεολαίας στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Για όλα αυτά συζητάμε με: Συναγωνιστές από το ιταλικό “ανώμαλο κύμα”, από το χώρο της Αυτονομίας και της Αριστεράς. Συναγωνιστές από τα Γαλλικά Πανεπιστήμια και από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελόνης. Συναγωνιστές από τη Γερμανία και τη Χώρα των Βάσκων. Παρεμβαίνουν σύντροφοι από το Κίνημα Αντίστασης “23 Σεπτέμβρη” της Βουλγαρίας και από τη Σοσιαλιστική Νεολαία Γεωργίας.

Σάββατο 27 Ιουνίου

19:00 “Η Λατινική Αμερική στο σταυροδρόμι: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;”

Όταν η μια μετά την άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής περιγελά ανοικτά τη βορειοαμερικανική επιθετικότητα και διεκδικεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια των λαών, τότε δικαίως συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη. Ειδικά φέτος, οι χώρες της Καραϊβικής, με κέντρο τη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα, έζησαν ένα σημαντικό ξεσηκωμό ενάντια στην κρίση. Σύντροφοι από το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής και το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Αϊτής, αλλά και εκπρόσωπος της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, συζητούν για το συντονισμό και τις προοπτικές των κοινωνικών μετασχηματισμών στην ήπειρο της Λατινικής Αμερικής.

20:30 “Η Προοπτική της Αριστεράς στην Ευρώπη”

Στο περιβάλλον της κρίσης, με τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιμένουν στον καταστροφικό νεοφιλελευθερισμό, η Αριστερά στην Ευρώπη βγαίνει από τη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών. Οι λαοί διεκδικούν μια άλλη πορεία. Η Αριστερά έρχεται αντιμέτωπη με νέα ερωτήματα για το συντονισμό, την ενότητα, τη συγκρότησή της. Κόμματα από την Ευρωπαϊκή Αριστερά, από την Αντικαπιταλιστική Αριστερά, αλλά και άλλα εγχειρήματα κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συζητούν για την προοπτική του αριστερού κινήματος – μεταφέροντας στην Ελλάδα χρήσιμα συμπεράσματα από διαδικασίες ανασυνθέσεων, συγκλίσεων και ενοποιήσεων. Συμμετέχουν ομιλητές από το γαλλικό NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα), το πορτογαλικό Bloco de Esquerda (Μπλόκο της Αριστεράς), τη γερμανική Die Linke (Αριστερό Κόμμα), το ιταλικό Rette dei Comunisti (Δίκτυο των Κομμουνιστών).

Κυριακή 28 Ιουνίου

19:00 “Ο καπιταλισμός και η κρίση του”

Αναμφισβήτητα, αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα για την Αριστερά και τα κινήματα. Η εκτίμηση του βάθους της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά κυρίως ο καθορισμός της στάσης που οφείλει να έχει το κίνημα και η Αριστερά, είναι το ζητούμενο αυτής της συζήτησης. Με τη συμμετοχή του Κώστα Βεργόπουλου, του Ευτύχη Μπιτσάκη και του Γιάννη Δραγασάκη.

20:30 “Η ενότητα της Αριστεράς. Διεργασίες στην Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ”

Στο δύσκολο περιβάλλον μετά τις ευρωεκλογές, τα ερωτήματα για την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτά: Πώς μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες; Ποια είναι τα βασικά διλήμματα στα οποία πρέπει να απαντήσει; Να μετασχηματιστεί, αλλά σε ποια κατεύθυνση; Τι καθήκοντα δημιουργεί το έδαφος της ολόπλευρης καπιταλιστικής κρίσης; Συμμετέχουν ομιλητές από όλο το φάσμα της Αριστεράς. Συμμετέχει ο Αλέκος Αλαβάνος.

Παράλληλα με τις συζητήσεις διοργανώνονται σεμινάρια για μια σειρά θέματα: Για το διαδίκτυο, για την εκπαίδευση, για την κατάσταση στην Τουρκία. Επίσης, θα παρουσιαστούν θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικές παρεμβάσεις. Τις ημέρες του φεστιβάλ θα λειτουργεί παιδότοπος.